Οι Βρυξέλλες «βλέπουν» τελική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου

16:19 21/2/2017 - Πηγή: iPop

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν πηγές των Βρυξελλών για τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας, ενώ εκτιμούν ότι θα επέλθει τελική συμφωνία στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία επί της αρχής η οποία επετεύχθη στη Δευτέρα επιτρέπει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και συνεπώς ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ.

Αυτό συμβαίνει, όπως προσθέτουν

οι κύκλοι τους οποίους επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διότι το νέο πακέτο των μεταρρυθμίσεων εξασφαλίζει ότι στο τέλος του τρίτου ελληνικού προγράμματος το 2018 η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές, είτε επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων, είτε του ΔΝΤ.

Παράλληλα, εάν η Ελλάδα καταφέρει να φθάσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, τότε θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην υλοποίηση μέτρων με αναπτυξιακό χαρακτήρα ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών βαρών.

Οι Βρυξέλλες ξεκαθαρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση, εάν το πακέτο μεταρρυθμίσεων υλοποιηθεί, τότε η Ελλάδα δεν θα έχει ανάγκη τα 86 δις ευρώ τα οποία προβλέπονται απ’ το τρέχον πρόγραμμα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν θα παραταθεί το πρόγραμμα, ούτε θα υπάρχει ανάγκη για νέο Μνημόνιο.

Οι λεπτομέρειες του πακέτου θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων του ύψους των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο αλλά και του καθορισμού των αντισταθμιστικών μέτρων

Οι Βρυξέλλες θεωρούν πιθανό ενδεχόμενο την επίτευξη τελικής συμφωνίας στο Eurogroup του Απριλίου, η οποία με την σειρά της θα επιτρέψει την συμμετοχή της Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για την παραμονή του, ενώ για ενδεχόμενο πρόγραμμα ανάμεσα σε Ελλάδα και ΔΝΤ που να μην ξεπερνάει σε διάρκεια το πρόγραμμα του ESM, οι Βρυξέλλες κρίνουν ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ένα χρόνο.

Διαβάστε ακόμα:

Τζανακόπουλος: Επιστρέφουν τα κλιμάκια- Για κάθε μέτρο και ίσο αντίμετρο

The post Οι Βρυξέλλες «βλέπουν» τελική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα