Πόσο καλό κάνει τελικά το τρέξιμο στα γόνατα;

15:31 21/2/2017 - Πηγή: iPop

Αν είσαι λάτρης της πρωινής γυμναστικής, αλλά και λάτρης της φύσης, σίγουρα είσαι από αυτούς που απολαμβάνουν το τρέξιμο. Είσαι, όμως, απόλυτα σίγουρος για τα οφέλη τα οποία αυτό μπορεί να έχει;

Το τρέξιμο, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει την φήμη ότι προκαλεί φθορές στα γόνατά με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε πόνο στις αρθρώσεις, αρθρίτιδα ή άλλους τραυματισμούς.

Παρόλα αυτά, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι 30 λεπτά τρέξιμο τη μέρα ήταν σε θέση να μειώσει την φλεγμονή στις αρθρώσεις. Πολλοί, όμως, είναι αυτοί, οι οποίοι αναρωτιούνται αν υπάρχει πραγματικά κίνδυνος

για τραυματισμούς, ή αν αυτό βοηθάει την πρόληψή τους.

Σε μια μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Applied Physiology, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brigham Young, έφεραν 15 υγιείς δρομείς ηλικίας 18-35 σε ένα εργαστήριο, όπου πήραν δείγματα αίματος και του αρθρικού υγρού από τα γόνατα τους, πριν και μετά αφού έτρεξαν για 30 λεπτά σε έναν διάδρομο. Αξιολόγησαν, επίσης, τα ίδια δείγματα όταν ακολουθόυσαν καθιστική ζωή.

Οι ερευνητές περίμεναν ότι θα βρουν αυξημένη φλεγμονή στα γόνατα, όσων είχαν τρέξει λίγο πριν τις εξετάσεις. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φλεγμονές στην πραγματικότητα είχαν μειωθεί μετά από τρέξιμο 30 λεπτών. Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από έξι ανθρώπους και διαπίστωσαν τα ίδια αποτελέσματα σε όλους τους συμμετέχοντες.

Ορισμένοι ειδικοί, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην έρευνα, υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι ενδιαφέροντα, ακόμα και δεδομένου του μικρού μεγέθους του δείγματος. Όπως λένε, δεν είναι ακόμα σαφές κατά πόσον το τρέξιμο μπορεί να προστατεύσει τα γόνατα από τους τραυματισμούς ή την αρθρίτιδα.

Ο Brian Feeley, ορθοπεδικός χειρουργός από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, σημειώνει: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που τρέχουν όλη την ώρα και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στα γόνατα. Και άλλοι, οι οποίοι έχουν αρθρίτιδα σε σχετικά νεαρή ηλικία».

Για πολλούς δρομείς, 30 λεπτά τρέξιμο τους φαίνεται αρκετά μικρό διάστημα. Οι ίδιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων δεν είναι απαραίτητα περισσότερο ασφαλές για την υγεία των γονάτων. Μελέτες μαραθωνοδρόμων έχουν δείξει, ότι υπάρχουν αλλαγές στο χόνδρο, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραυματισμούς, οι οποίοι μπορούν να διαρκέσουν για μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί το τρέξιμο να κάνει κακό στα γόνατα σου;

The post Πόσο καλό κάνει τελικά το τρέξιμο στα γόνατα; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα