Οι Βρετανοί στις κάλπες: Θα διατηρήσει η Theresa May τη θέση της;

07:58 8/6/2017 - Πηγή: iPop

Στις κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές προσέρχονται σήμερα, Πέμπτη, οι Βρετανοί. Οι κάλπες ανοίγουν 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι τις 2:00, ενώ τα περισσότερα απ’ τα 650 εκλογικά κέντρα εκτιμάται ότι θα έχουν καταμετρηθεί μέχρι τις 8.00 το πρωί της Παρασκευής.

Σημειώνεται πως η ψήφος στη Βρετανία δεν είναι υποχρεωτική.

Το σύστημα της Βρετανίας

Η Βρετανία είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Για κάθε Κυβέρνηση, συνεπώς,

η βασική αρχή είναι να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών που εκλέγονται στην κάτω βουλή του Κοινοβουλίου, τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Συνεπώς, οι εθνικές εκλογές είναι οι εκλογές για τη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι ψηφοφόροι ουσιαστικά καλούνται ν’ αποφασίσουν ένα μέλος του κοινοβουλίου που θα εκπροσωπεί την τοπική τους εκλογική περιφέρεια, η οποία κατά μέσο όρο έχει περίπου 72.000 ψηφοφόρους.

Για να προκύψει πλειοψηφική Κυβέρνηση, τότε θεωρητικά το μεγαλύτερο κόμμα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον 326 έδρες από τις 650 περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, στην πράξη το όριο για την πλειοψηφία είναι περίπου 323, διότι το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα δεν καταλαμβάνει στο κοινοβούλιο του Λονδίνου τις έδρες που κερδίζει στη Βόρεια Ιρλανδία.

Τονίζεται πως εάν η Κυβέρνηση έχει μια μικρή πλειοψηφία ή πρέπει να συμμετάσχει σε κάποιο συνασπισμό, τότε θεωρητικά τίθεται σε δοκιμασία η ικανότητά της να ηγηθεί σε μια ψηφοφορία με αφορμή την ομιλία της Βασίλισσας Ελισάβετ. Η ομιλία γίνεται στην αρχή της κοινοβουλευτικής θητείας και παρουσιάζεται η νομοθετική ατζέντα που έχει προετοιμαστεί από την μελλοντική Κυβέρνηση.

Theresa May ή Jeremy Corbyn;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Theresa May να επικρατεί των Εργατικών του Jeremy Corbyn, ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί η διαφορά τους.

Υπάρχει μια μεγάλη απόκλιση μεταξύ των εταιρειών δημοσκοπήσεων, παρά το ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την May νικήτρια.

«Από την άποψη των δημοσκόπων, πρόκειται για μια πειραματική εκλογική διαδικασία», είπε μέλος από τη YouGov σε blog. «Όλοι κάναμε λάθος το 2015 και όλοι δοκιμάζουμε διαφορετικές μεθόδους για να το πετύχουμε σωστά φέτος».

Photo: BBC

The post Οι Βρετανοί στις κάλπες: Θα διατηρήσει η Theresa May τη θέση της; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα