Στόχος η λύση στο Eurogroup: Πώς θα επιτευχθεί; | Αυστηρά μηνύματα Τσίπρα- Τσακαλώτου

21:41 7/6/2017 - Πηγή: iPop
| Αυστηρά

Στόχος είναι η συνολική λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να στέλνουν αυστηρά μηνύματα προς τους δανειστές, επιθυμώντας να προλάβουν μια ακόμα εμπλοκή που θα φέρει νέο «πονοκέφαλο».

Από το βήμα του Συνεδρίου Concordia Europe Summit,

ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την άποψη πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία και με το ΔΝΤ για το χρέος, εάν οι Ευρωπαίοι δεσμευθούν για αναπτυξιακές και κερδοφόρες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η διαφορά μπορεί να γεφυρωθεί επί της ουσίας. Να αναλάβει η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες, πέρα από την επέκταση της ωρίμανσης των αποπληρωμών, για επενδυτικά προγράμματα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν στην πράξη τις διαφορές

Όπως εξήγησε ο Α. Τσίπρας, αυτός ο στόχος είναι στο επίκεντρο της συζήτησης η οποία διεξάγεται. «Αυτή είναι και η συνεισφορά της Ελλάδας. Δεν προσερχόμαστε στο τραπέζι επαιτώντας αλλά ούτε γκρινιάζοντας».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα είναι έτοιμη, οι επενδυτές είναι έτοιμοι, οι αγορές είναι έτοιμες και το μόνο που περιμένουν είναι ένα σήμα από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, «ένα σήμα από τους θεσμούς ότι μπορούν να εμπιστευθούν ξανά τη χώρα».

Μήνυμα Τσακαλώτου προς Βερολίνο και ΔΝΤ

Να μην υπάρξει εμπλοκή με τη συνολική συμφωνία ζητά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απ’ το Βερολίνο και το ΔΝΤ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζει πως με τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους θα σταλεί μήνυμα στους επενδυτές ότι δεν πρέπει να φοβούνται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσακαλώτος διερωτάται στη συνέντευξή του αν υπάρχει κανείς που να επιθυμεί την αποτυχία του προγράμματος, σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται τόσο κοντά στην ανάκαμψη που θα ήταν αποτυχία για όλη την Ευρωζώνη να μην εκμηδενιστεί η πιθανότητα άλλης μίας ελληνικής κρίσης.

Για άλλη μία φορά καλεί όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους προς όφελος της ευρωπαϊκής υπόθεσης στο σύνολό της. Χρειαζόμαστε μία σαφή και αποφασιστική λύση στο επερχόμενο Eurogroup του Ιουνίου, που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να γυρίσει σελίδα από το παρελθόν και να κινηθεί πειστικά προς ένα καλύτερο μέλλον

Τι θα περιλαμβάνει μια τέτοια λύση:

Σαφήνεια για το ελληνικό χρέος . «Δεν είναι κάτι που απαραίτητα που πρέπει να γίνει τώρα, πρέπει όμως να αποφασιστεί τώρα. Η σαφήνεια θα δείχνει στους επενδυτές τι μπορούν να αναμένουν, προκειμένου να εισέλθει η Ελλάδα σε μια πορεία βιώσιμου χρέους στα επόμενα χρόνια».

Αν υπάρχει καλή θέληση, συνεχίζει ο κ. Τσακατός, τότε η επιδίωξη μιας τέτοιας λύσης δεν αποτελεί κάτι που υπερβαίνει τα όρια της ανθρώπινης ευφυΐας.

Για το ΔΝΤ

Θα ήταν ομολογουμένως κάπως παράξενο να υπάρχει ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων με το οποίο έχει συμφωνήσει ΔΝΤ και την ίδια στιγμή το τελευταίο να αρνείται να συμμετάσχει σε αυτό καθαυτό το πρόγραμμα

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, πάντως, εκφράζει την άποψη πως «με καλή θέληση όλων των πλευρών μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου, η οποία να παρέχει σαφήνεια στο θέμα του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να οικοδομεί πάνω στην πορεία της προς συνολική ανάκαμψη».

Ο ίδιος προσθέτει ότι η μορφή της συμμετοχής του ΔΝΤ έχει σημασία μόνο στο βαθμό που δεν αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας, η οποία να είναι αξιόπιστη για την κοινωνία, τις αγορές και τους πιστωτές.

Για το χρέος

«Το πρόβλημα ήταν ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι το συνολικό πακέτο των μέτρων της ελάφρυνσης του χρέους που έχει παρουσιαστεί ως τώρα δεν επαρκεί για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τι επρόκειτο λοιπόν να γίνει με αυτή την εξέλιξη;», διερωτάται ο Ε. Τσακαλώτος και συνεχίζει:

Να έχουμε συμφωνήσει με το ΔΝΤ ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων προνομοθετημένων στο ελληνικό κοινοβούλιο, χωρίς να έχουμε, παράλληλα την σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του χρέους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είχε ληφθεί από τις αγορές ως αρνητικό σήμα, με αποτέλεσμα να βλάψει τις επενδυτικές και αναπτυξιακές προοπτικές μας και ενδεχομένως να αποδυναμώσει τις προοπτικές για ένα βελτιωμένο περιβάλλον πιστωτικής επέκτασης που παρέχεται από το τραπεζικό μας σύστημα

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC

The post Στόχος η λύση στο Eurogroup: Πώς θα επιτευχθεί; | Αυστηρά μηνύματα Τσίπρα- Τσακαλώτου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα