Οι σχέσεις Γερμανίας- Τουρκίας είναι ισχυρές τονίζει η Μέρκελ μετά την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη

17:20 2/6/2016 - Πηγή: iPop

Να κατευνάσει την ένταξη μεταξύ Γερμανία- Τουρκίας μετά την αναγνώριση της «Γενοκτονίας των Αρμενίων», αλλά και μετά την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη προσπαθεί η καγκελάριος , Άνγκελα Μέρκελ η οποία επισήμανε πως οι δύο χώρες έχουν «ευρείες και ισχυρές σχέσεις παρά τις διαφορές σε ορισμένα θέματα».

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, η Άνγκελα Μέρκελ

τόνισε:

Υπάρχουν πολλά που ενώνουν τη Γερμανία με την Τουρκία και ακόμη κι αν έχουμε διαφορετική άποψη για ένα θέμα, το εύρος των δεσμών μας, η φιλία μας, οι στρατηγικοί δεσμοί μας είναι μεγάλοι

Ενώ επίσης πρόσθεσε πως η χώρα της υποστηρίζει τον διάλογο ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία και επιδιώκει «να έχει καλές σχέσεις με την Άγκυρα».

Να θυμίσουμε πως μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων τη γερμανική Βουλή ο πρέσβης της Τουρκίας στη Γερμανία ανακαλέστηκε στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε την Πέμπτη την Γενοκτονία των Αρμενίων. Το εν λόγω συμβάν προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας.

Όπως τόνισε η γερμανική Βουλή πλέον χαρακτηρίζονται «Γενοκτονία» οι σφαγές των Αρμενίων που πραγματοποιήθηκαν από τις Οθωμανικές δυνάμεις.

Περισσότερα από 20 είναι τα έθνη τα οποία έχουν αναγνωρίσει τη σφαγή ως γενοκτονία. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η Γαλλία και η Ρωσία, ενώ το ίδιο έχει πράξει και ο πάπας Φραγκίσκος.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα την Πέμπτη ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε πει πως βλέπει τελείως «παράλογο το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει ένα συμβολικό ψήφισμα που κηρύσσει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915».

Η δύσκολη στιγμή της συνεδρίασης και οι φόβοι για τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας:

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε μια δύσκολη στιγμή με την Τουρκία να έχει κομβικό ρόλο στο προσφυγικό.

Η Τουρκία δείχνει πρόθυμη ακόμα και να παγώσει την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν, όπως τονίζει δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της σχετικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίας. Στο συγκεκριμένο, λοιπόν τεταμένο κλίμα προστίθενται και προειδοποιήσεις για επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας- Γερμανίας λόγω της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Την δια στιγμή τούρκικη Κυβερνητική πηγή τονίζει πως για την έγκριση πως «το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει να υποβάλει για ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο μια δήλωση κατά του ψηφίσματος».

Ο Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, Νόρμπερτ Λάμερτ, κατά την έναρξη της συνεδρίασης τόνισε:

«Μία ειλικρινής επεξεργασία του παρελθόντος δεν θέτει σε κίνδυνο την σχέση με άλλες χώρες, αλλά εμπλουτίζει την συνεργασία. Η σημερινή Κυβέρνηση στην Τουρκία δεν είναι υπεύθυνη για αυτό που συνέβη πριν από 100 χρόνια, αλλά είναι συνυπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει για αυτό σήμερα».

Ενώ ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών, Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ, τόνισε: «Το θέμα δεν είναι να κατηγορήσουμε την Τουρκία. Η Γερμανία συνδέεται με πολλά θέματα με την Τουρκία και με το ψήφισμα θέλουμε να στηρίξουμε την συμφιλίωση και την προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας».

Να τονισθεί πως σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα ο Ερντογάν μετέφερε τηλεφωνικά την άποψη του αλλά και τις απειλές του στην Άνγκελα Μέρκελ.

Ανακοίνωση από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος:

«Μ’ αυτήν την απόφασή της, η Γερμανία έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες εκείνες χώρες που έχουν αναγνωρίσει και καταδικάσει την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα σε βάρος του αρμενικού λαού.

Για ακόμη μία φορά, οι απειλές του «σουλτάνου» Ερντογάν και των αυλικών του δεν έπιασαν τόπο. Η Γερμανία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έπραξε το αυτονόητο, συνεισφέροντας με την πράξη της αυτή στην απόδοση της δικαιοσύνης απέναντι στην ιστορική πραγματικότητα.

Οι απειλές της Τουρκίας δεν μας φοβίζουν. Ο Αρμενικός λαός θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι που η ίδια η Τουρκία να αναγνωρίσει και να αναλάβει τις συνέπειες του εγκλήματός της. Σ’ ευχαριστούμε Γερμανία».

The post Οι σχέσεις Γερμανίας- Τουρκίας είναι ισχυρές τονίζει η Μέρκελ μετά την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα