Οι όροι του ΔΝΤ για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

10:10 20/7/2017 - Πηγή: iPop

Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ προκειμένου να εγκρίνει την «κατ’ αρχήν έγκριση» (Approval in Principle – AIP) της νέας δανειακής σύμβασης ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα διάρκειας 12 μηνών και 13 ημερών με χρηματοδότηση 1,6 δις ευρώ όταν βρεθεί λύση με το χρέος,

έχει ήδη μελετηθεί κι υπογραφεί απ’ την Αθήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα είναι πιο ήπια σε σύγκριση μ’ εκείνη του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου το ΔΝΤ ζητά:

Μειώσεις των επιτοκίωνΣυγχώνευση των δανείωνΕπιμήκυνση αποπληρωμής 20 ετών

Με αφορμή τις αποκαλύψεις ξένων πρακτορείων, πηγές αναφέρουν πως αφού εγκριθεί το ποσό (1,6 δις ευρώ) αυτό δεν θα εκταμιευθεί, όπως συμβαίνει με όλα τα κανονικά προγράμματα. Σύμφωνα με τις πηγές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βγαίνει αλώβητο απ’ όλη την διαδικασία ενώ η Ελλάδα είναι η χαμένη της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πηγές, η Αθήνα αποδέχθηκε ότι δεν γίνεται να αυξάνεται το δημόσιο χρέος όταν συζητείται η διαδικασία της απομείωσης, όπως ζητά το ΔΝΤ. Το χρέος δεν επιτρέπεται να αυξηθεί όταν μία χώρα γνωρίζει ότι κάποια στιγμή «θα το κουρέψουν» οι δανειστές σου. Το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει σχέση με το Πρόγραμμα αυτό καθ’ αυτό. «Είναι μία κουρτίνα», τόνισε η πηγή, «που βοηθά να αναβληθεί η αναδιάρθρωση του χρέους».

Και ενώ μπορεί η αύξηση του χρέους να απαγορεύεται ωστόσο δεν απαγορεύεται η αναχρηματοδότηση των δανείων. Το οξύμωρο σύμφωνα με την πηγή είναι πως αν τελικά το ΔΝΤ εγκρίνει τα 1,6 δις, τότε θα αυξηθεί το χρέος. Σύμφωνα με την πηγή παρ’ όλο που η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις ούτε να αυξήσει τις συντάξεις δεν μπορεί όμως να κάνει διαφορετικά.

Απ’ ‘οτι καταλαβαίνω το ΔΝΤ άλλαξε την διατύπωση στα τεχνικά κείμενα και από το πλαφόν στο όριο της γενικής κυβέρνησης, έθεσε πλαφόν στο όριο της κεντρικής κυβέρνησης. Είναι κάτι που φαίνεται μία απλή λεκτική αλλαγή αλλά αλλάζει ουσιαστικά τα πάντα διότι κυρίως εξαλείφει το αποθεματικό των 9,5 δις

Πάντως το Ταμείο θα κάνει εκ νέου λόγο για τη βιωσιμότητα του χρέους, εκτιμώντας ότι οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα ξεπεράσουν το 20% του ΑΕΠ μετά το 2030, ενώ θα γίνει ακόμα μια αναφορά στην ανάγκη για λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

The post Οι όροι του ΔΝΤ για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα