Συνεδριάζει το ΔΝΤ | Κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα

08:09 20/7/2017 - Πηγή: iPop

Σήμερα, Πέμπτη, συνεδριάζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ | Κρίσιμεςπροκειμένου να εγκρίνει την «κατ’ αρχήν έγκριση» (Approval in Principle – AIP) της νέας δανειακής σύμβασης ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Σήμερα αναμένεται να γνωρίζουμε κι εάν το Ταμείο δίνει συγκεκριμένη προθεσμία στους Ευρωπαίους για να επανεξετάσουν τη στάση τους για το ελληνικό χρέος.

Το ΔΝΤ

ουσιαστικά καλείται να λάβει τη δική του απόφαση για το αποτέλεσμα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και να εγκρίνει το επί της αρχής πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα διάρκειας 12 μηνών και 13 ημερών με χρηματοδότηση 1,6 δις ευρώ όταν βρεθεί λύση με το χρέος, έχει ήδη μελετηθεί κι υπογραφεί απ’ την Αθήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα είναι πιο ήπια σε σύγκριση μ’ εκείνη του Φεβρουαρίου.

Θυμίζουμε ότι το χρέος, σύμφωνα με την προηγούμενη έκθεση του ΔΝΤ, χαρακτηριζόταν ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο», ενώ γινόταν έκκληση προς τους Ευρωπαίους να λάβουν άμεσα μέτρα.

Έπειτα, όμως, απ’ την γραπτή διατύπωση στο κείμενο της συνεδρίασης της 15ης Ιουνίου για πιθανή επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF από 0 έως 15 χρόνια και ισχυρότερη δέσμευση για μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος, αναμένουμε απ’ το ΔΝΤ μια πιο ήπια στάση.

Φυσικά, το Ταμείο θα κάνει εκ νέου λόγο για τη βιωσιμότητα του χρέους, εκτιμώντας ότι οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα ξεπεράσουν το 20% του ΑΕΠ μετά το 2030, ενώ θα γίνει ακόμα μια αναφορά στην ανάγκη για λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

The post Συνεδριάζει το ΔΝΤ | Κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα