Ο Τούρκος ηγέτης γιορτάζει τη νίκη του 1 χρόνο μετά το πραξικόπημα

10:44 15/7/2017 - Πηγή: iPop

Ένας χρόνος έχει περάσει από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και ο Tayyip Erdogan φαίνεται πιο δυνατός από ποτέ. Συγκεκριμένα, τίμησε την επέτειο από τον ένα χρόνο πραξικοπήματος με την σύλληψη 105 ακόμη ανθρώπων.

Ο ισχυρός αυτός άντρας διέταξε να συλληφθούν 105 ανθρώπων. Οι τελευταίοι εργάζονται στον τομέα της Πληροφορικής και φαίνεται να είχαν εμπλακεί στο αποτυχημένο πραξικόπημα που έλαβε χώρα πέρσι, 15 Ιουλίου 2016.

Τα περσινά

γεγονότα έχουν χαραχτεί στις μνήμες. Ο ήχος των μαχητικών αεροσκαφών ξύπνησε τους κατοίκους των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας. Στους δρόμους ξεχύθηκαν τα άρματα μάχης των πραξικοπηματιών. Παράλληλα τα ελικόπτερά τους άνοιξαν πυρ σε βάρος των διαδηλωτών που τάσσονταν ενάντια στο πραξικόπημα.

Το Συμβούλιο της Ειρήνης στη χώρα, όπως αυτοαποκαλέστηκε, ανακοίνωσε πως κατέλαβε την εξουσία. Επιχείρημα αυτής της αποτρόπαιης πράξης ήταν η αποκατάσταση της «Δημοκρατίας», όπως υποστήριξαν.

Ο Erdogan, ενώ βρισκόταν σε διακοπές, κάλεσε τους οπαδούς του, μέσω του twitter, να βγουν στους δρόμους και να διατηρήσουν το ισχύον καθεστώς. Χιλιάδες ήταν αυτοί που άκουσαν το κάλεσμά του. Έτσι μπόρεσε να γυρίσει στην Κωνσταντινούπολη νικητής.

Νωρίς το πρωί, την επόμενη μέρα, οι πραξικοπηματίες παραδόθηκαν. Ο Erdogan δήλωσε πως αυτή τους η ήττα αποτελεί νίκη για τις Δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας.

Κατά την διάρκεια της προσπάθειας επιβολής πραξικοπήματος σημειώθηκαν φρικτά εγκλήματα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμβάντα συνέβη σε μία από τις γέφυρες του Βοσπόρου, στην οποία οι στρατιωτική πυροβόλησαν και σκότωσαν πολλούς πολίτες. Έκτοτε, η γέφυρα έλαβε το όνομα «η γέφυρα των μαρτύρων της 15ης Ιουλίου».

Η απάντηση του Σουλτάνου του Βοσπόρου ήταν σκληρή. Ξεκίνησαν διώξεις εναντίον όσων υπήρχε η υποψία πως συμμετείχαν στα γεγονότα. Πάνω από 50 χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ περισσότερα από 100.000 άτομα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή έχασαν παντελώς τις θέσεις τους. Οι συλλήψεις επεκτάθηκαν και στον φιλοκουρδικό κόσμο. Τα ηγετικά του στελέχη συνελήφθησαν αν και ήταν κατά του πραξικοπήματος. Την ίδια τύχη γνώρισε μερίδα δημοσιογράφων που επέκρινε την κυβέρνηση αλλά και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Σήμερα, 15/07, το γεγονός θα γιορταστεί ως επέτειος με προγραμματισμένες συγκεντρώσεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Ο Erdogan επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία την νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στις 02:32 τοπική ώρα. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί μπροστά στο κοινοβούλιο καθώς εκείνη την ώρα βομβαρδίστηκε από τους πραξικοπηματίες.

Ο στρατός στην Τουρκία είναι υπαίτιος για πλήθος πραξικοπημάτων κατά τη διάρκεια της ιστορίας της χώρας. Ο Τούρκος πρόεδρος, εξαιτίας της απόπειρας αυτής, γνώρισε αύξηση της δύναμής τους και ενίσχυση της εξουσίας του. Να σημειωθεί πως θεωρητικά έστω μπορεί να μείνει στην εξουσία ως του 2029. Όλα αυτά τα γεγονότα έχουν δημιουργήσει ένταση την τουρκική κοινωνία καθώς τα δύο στρατόπεδα, οι υποστηρικτές και οι επικριτές του Erdogan, φαίνεται να είναι ισόπαλοι.

The post Ο Τούρκος ηγέτης γιορτάζει τη νίκη του 1 χρόνο μετά το πραξικόπημα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα