Ν. Αναστασιάδης για Κυπριακό: Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, δεν μιλάμε για λύση με νικητές και ηττημένους

12:42 13/1/2017 - Πηγή: iPop

Στον απόηχο της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ενημέρωσε το λαό της χώρα του για τα όσα ειπώθηκαν και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Ο Πρόεδρος της Κύπρου

ζήτησε την εύρεση χρυσής τομής και τόνισε πως δεν πρέπει λύση που θα βρεθεί να έχει νικητές και ηττημένους.

Θυμίζουμε, πως κατά τη διάρκεια της Γενεύης μπορεί να μην επιλύθηκε το Κυπριακό, αλλά όσα συζητήθηκαν ξεκαθαρίστηκε, πως απαιτούν τη βάση για την μελλοντική επίλυση του.

Στη Γενεύη, όπου τέθηκε επί τάπητος το Κυπριακό, όλες οι πλευρές αναγνώρισαν την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, ήταν η πρώτη φορά που και οι πέντε πλευρές κάθισαν μαζί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων και συζήτησαν για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου του ο Ν. Αναστασιάδης:

Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος της Κύπρου τόνισε πως για πρώτη φορά η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη για επιστροφή των χαμένων εδαφών μας και πως για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυμερής διάσκεψη για την Κύπρο, ενώ τόνισε:

Για πρώτη φορά έγινε συζήτηση για τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα

«Η πρότασή μας ήταν η τροφή σκέψης για όλους τους συμμετέχοντες» δήλωσε και εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, για τη στήριξη που του παρείχε αλλά και την στάση που κράτησε.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κύπρου ευχαρίστησε τον γ.γ. του ΟΗΕ, κ.Γκουτέρες, τον πρόεδρο της Κομισιόν, κ.Γιούνκερ, όλα τα κόμματα αλλά και τους δημοσιογράφους για την αντικειμενική τους ενημέρωση.

Εκφράζοντας την ικανοποίηση για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα σχετικά με το Κυπριακό ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε:

Ήταν και παραμένει στόχος μέσα απ’ τον διάλογο να επιτύχουμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Στο τέλος θα διαφανεί εάν θα έχει ανταπόκριση η προσπάθεια

«Δεν υπάρχει θέμα καταληκτικής ημερομηνίας,μόνο θέμα διαλόγου που ξεκίνησε» υπογράμμισε και αναφερόμενος στη Τουρκία εξήγησε πως αν η Τουρκία επέμενε στις παλιές της θέσεις δεν θα εκδιδόταν το ανακοινωθέν, ενώ διευκρίνισε:

Αναγνωρίζεται ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλον

Απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με την λήψη του διαλόγου με την τούρκικη πλευρά ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε «Ο λόγος που δεν συνεχίσαμε το διάλογο είναι επειδή ο κ. Τσαβούσογλου έπρεπε να αποχωρήσει» και διαβεβαίωσε πως η συνεννόηση με την ελληνική Κυβέρνηση είναι «απόλυτη».

Για τα τούρκικα στρατεύματα και τη λύση του Κυπριακού:

Ο Ν. Αναστασιάδης δεν θέλησε να σχολιάσει το επεισόδιο ανάμεσα σε Τσαβούσογλου και Γιούνκερ ούτε τα λεγόμενα του Τούρκου ΥΠΕΞ πως «τα τούρκικα στρατεύματα πρέπει να παραμείνουν» λέγοντας μόνο πως δημιουργούν μόνο «αστάθεια» προσθέτοντας:

Η θέση που υπάρχει είναι για κατάργηση εγγυήσεων και ρύθμιση της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων

«Δεν πρέπει να μην αναγνωρίζουμε τις ανησυχίες και της τουρκοκυπριακής πλευράς» είπε και τόνισε:

Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, δεν μιλάμε για λύση με νικητές και ηττημένους

Για τη θέση της Κύπρου στην Ε.Ε.:

«Η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι μέλος της Ε.Ε., όποια μορφή κι αν έχει» δήλωσε και σημείωσε, πως ο ρόλος της Ε.Ε. είναι «ως ενδιαφερόμενο μέρος».

Για τα θέματα με τα οποία ασχολείται η Διάσκεψη:

«Η Διάσκεψη ασχολείται μόνο με θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων» είπε και αναφερόμενος στους χάρτες που δημοσιοποιούνται δήλωσε πως «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Μετά το πέρας της Διάσκεψης τονίστηκε από τον κ.Χριστοδουλίδη αλλά και από την ανακοίνωση του ΟΗΕ πως οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνοκρατών στις 18 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης:

Κυπριακό: Τα επόμενα βήματα μετά τη διάσκεψη της Γενεύης

The post Ν. Αναστασιάδης για Κυπριακό: Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, δεν μιλάμε για λύση με νικητές και ηττημένους appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα