Τηλεοπτικές άδειες: Ο αντισυνταγματικός και τυπικά νόμος και οι απαντήσεις Παππά στους καναλάρχες

12:25 13/1/2017 - Πηγή: iPop

Στο μεσοδιάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αδειοδότησης αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. Όπως ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή «το μεσοδιάστημα από τώρα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης, οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν θα λειτουργούν άνευ τιμήματος», ενώ απαντώντας στη δημοσιοποίηση της απόφασης τόνισε «η Κυβέρνηση, κόμματα και ανεξάρτητη αρχή πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Λίγο ώρα μετά τη δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης της

Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες ο Ν.Παππάς δήλωσε, πως πολύ σύντομα αναμένεται να κατατεθεί σχετική ρύθμιση η οποία θα καλύπτει το τίμημα.

Σε απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δήλωσε «τεκμήριο και οδηγός για το ύψος και το εύλογο του τιμήματος, αποτελεί ο διαγωνισμός που διεξήχθη τον περασμένο Αύγουστο».

«Για τη διετία 2015-16, οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν καταλογιστεί 76 εκ. ευρώ, από φόρο τηλεοπτικής διαφήμισης, εκ των οποίων ήδη έχουν εισπραχθεί τα 60 εκατ. ευρώ» διευκρίνισε ο Ν. Παππάς.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών επισημαίνει, σε δήλωσή του ανέφερε:

«Σήμερα το πρωί δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρεί:

αναγκαία τη γρήγορη επανάληψη του διαγωνισμού κατ’ εφαρμογή του νόμου 4339/15 -άρα όσοι μιλούσαν περί “αντισυνταγματικού νόμου Παππά“ ας το ξανασκεφτούν.παράνομη τη μέχρι σήμερα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών -ας το σκεφτούν όσοι έλεγαν ότι δεν χρειάζονται άδειες.σπάνιο πόρο του Δημοσίου τις τηλεοπτικές συχνότητες -ας το σκεφτούν όσοι έλεγαν ότι οι άδειες μπορούν να είναι άπειρες».

«Κυβέρνηση, κόμματα και ανεξάρτητη αρχή πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Γρήγορα η αδειοδότηση και τέλος στη δωρεάν εκπομπή. Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, αυτό απαιτεί η κοινωνία» επισήμανε.

Θυμίζουμε, πως το σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ που δημοσιοποιήθηκε τονίζει, πως «θα πρέπει ο διαγωνισμός να επαναληφθεί».

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Νίκος Σακελλάριου, ο οποίος διάβασε το διατακτικό της απόφασης σημείωσε ότι «έγινε δεκτή η προσφυγή κατά του νόμου Παππά, καθώς αντίκειται στο άρθρο 15 παραγρ. 2 του Συντάγματος και στο άρθρο 2 παρ.2 του Νόμου 4339/2015», ενώ πρόσθεσε:

«Με την πολυαναμενόμενη απόφαση ακυρώνεται η απόφαση του Υπουργού Επικρατείας για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σ’ αυτόν σχετικά με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και επιπλέον ακυρώνεται η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης περί σύσταση πενταμελούς επιτροπής για τη διενέργεια του διαγωνισμού».

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θεωρεί ως «επιτακτική» την ανάγκη να επαναληφθεί ταχύτατα ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

Η απόφαση για ακόμα μια φορά διατυπώνει την πάγια θέση της νομολογίας του Δικαστηρίου που είναι πως «η μέχρι σήμερα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών με συνεχείς παρατάσεις της νόμιμης λειτουργίας είναι συνταγματικώς μη ανεκτή και παράνομη».

The post Τηλεοπτικές άδειες: Ο αντισυνταγματικός και τυπικά νόμος και οι απαντήσεις Παππά στους καναλάρχες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα