Νόμος του κράτους το πολυνομοσχέδιο- «φωτιά». Με απώλειες η κυβέρνηση

23:31 22/5/2016 - Πηγή: iPop

Τραυματισμένη βγήκε η κυβέρνηση από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο. Μπορεί να πέρασε με 153 «ναι», 145 «όχι» και 2 απουσίες. Η έκπληξη όμως ήρθε από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου.

Η Βασιλική Κατριβάνου ψήφισε ναι επί της αρχής και όχι στα άρθρα για τον «κόφτη» και το νέο Ταμείο. Φήμες υπάρχουν για πιθανή παραίτησή της, με διαρροές να κάνουν λόγο πως ο ΣΥΡΙΖΑ

ίσως της ζητήσει ν’αφήσει την έδρα της.

Μένει να δούμε αν θα υπάρξει θέμα διαγραφής της βουλευτού και αν η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί να μείνει με 152 βουλευτές. Ωστόσο το Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει πως δεν τίθεται θέμα διαγραφής αφού επί της αρχής ψήφισε «ναι». Θα υπάρξει λοιπόν παραίτηση της κ. Κατριβάνου; Πάντως το σίγουρο είναι πως άρχισαν ήδη γκρίνιες από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ψήφισαν με βαριά καρδιά και μετά από πολύ «πολιτικό μασάζ» τα μέτρα και ανησυχούν για το πως θα τα δεχτούν οι ψηφοφόροι τους.

Νωρίτερα κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ανέβηκαν οι τόνοι, ιδιαίτερα όταν τον λόγο πήραν οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης, οι οποίοι εξαπέλυσαν κατηγορίες ο ένας εναντίον του άλλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του τόνισε πως είναι άδικο να ζητηθεί πίσω αναδρομικά ο ΕΚΑΣ κι ανακοίνωσε πως η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι δεν παγώνει η αύξηση των ειδικών μισθολογίων προσθέτοντας πως: «Ο κ. Καμμένος δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει μέχρι 1/1/17 ότι θα βρεθούν κωδικοί από το υπουργείο Άμυνας». Όσον αφορά το αίτημα της ΝΔ για εκλογές, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η αριστερή παρένθεση «ξεχείλωσε. Εκλογές θα ξαναγίνουν τον Σεπτέμβρη του 2015», ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση που ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση, ενώ η ίδια δεν έκανε όλα όσα λέει τώρα όταν ήταν στην εξουσία. «Περιμένετε ως το 2019 και θα ενεργοποιηθεί «πολιτικός κόφτης»: θα χάσετε ξανά τις εκλογές».

Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε την ίδρυση του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο «θα χρηματοδοτήσει την επέκταση του εγγυημένου εισοδήματος και την άρση αδικιών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, τον αποκάλεσε ουκ ολίγες φορές ψεύτη, τονίζοντας πως εκείνος έφερε την χώρα στο σημείο να μην την εμπιστεύονται οι Ευρωπαίοι. Επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές, ενώ μίλησε για το κόστος των έμμεσων φόρων στους Έλληνες πολίτες. Για το Υπερταμείο, είπε πως η ΝΔ είναι υπέρ της ίδρυσης του Ταμείου, αλλά όχι ενός τέτοιου ταμείου με 99 χρόνια ζωή. Τέλος, ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως δεν είναι μείζον το θέμα του χρέους, ενώ χαρακτήρισε μεγαλύτερα προβλήματα εκείνα του ελλείμματος επενδύσεων, της ανταγωνιστικότητας και της ανεργίας.

Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι ψηφίζει ένα Μνημόνιο για πάντα και τόνισε πως ο κ. Τσίπρας βάζει τους πιο αδύναμους να σηκώνουν τα μεγαλύτερα βάρη. « Φέρνετε συμφωνία με όρους συνθηκολόγησης ηττημένου», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σφοδρή επίθεση έκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην Κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου- «φωτιά». Έκανε λόγο για αντιστροφή ρόλων: «Ζούμε μια αντιστροφή ρόλων. Εσείς ξεπουλάτε! Οι προηγούμενοι υπουργοί αντιστέκονται!». Μιλώντας για το κόστος της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης, ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε: «86 δις κόστισε η λεβέντικη διαπραγμάτευση. 45 δις σηκώθηκαν από τις τράπεζες από τότε που αναλάβατε».

Επίθεση σ’ όλους τους πολιτικούς αρχηγούς εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Καμμένος. Παράλληλα, τόνισε αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη πως «κοντά στη Βενεζουέλα υπάρχει ο Παναμάς», αφήνοντας υπονοούμενα για τα Panama Papers. Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε για το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων, ο κ. Καμμένος είπε πως δεν γινόταν να γίνει αποδεκτό. «Μετά από σκληρή διαβούλευση και την παρέμβαση του Πρωθυπουργού προστέθηκε η τροπολογία η οποία λέει ότι αν βρεθούν ισοδύναμα, δεν θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο».

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC

The post Νόμος του κράτους το πολυνομοσχέδιο- «φωτιά». Με απώλειες η κυβέρνηση appeared first on iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
πρωθυπουργος κυβερνηση ipop
Τυχαία Θέματα