Ναρκισσισμός: Μια παρεξηγημένη έννοια

11:49 13/7/2017 - Πηγή: iPop

Έχεις ποτέ σκεφτεί τι κάνει ευτυχισμένο έναν νάρκισσο; Μήπως ανήκεις και εσύ σ’ αυτή τη μεγάλη κατηγορία ατόμων και αρνήσαι να το παραδεχθείς; Διαβάζοντας αυτό το άρθρο θα καταλάβεις αν ανήκεις στο μεγάλο target group των ναρκισσιστών!

Αν και ο ναρκισσισμός είναι ένα πολύ διαδεδομένο φαινόμενο, τα άτομα δύσκολα το παραδέχονται. Συνήθως, οι πιο μεγάλοι ναρκισσιστές αρνούνται να παραδεχτούν αυτή τους την ιδιαιτερότητα. Επιπλέον είναι πολύ εύκολο να παρεξηγηθούν

αν η «αξία» τους δεν αναγνωρίζεται από όλους.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πώς οι ναρκισσιστές συγκεντρώνουν γύρω τους μια ομάδα ατόμων που τους θαυμάζουν. Συχνά μπορεί να ερωτευτείς ένα τέτοιο άτομο καθώς παρουσιάζεται ως τέλειος. Παρουσιάζουν μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού τους. Ένας τέτοιος έρωτας, κατά πάσα πιθανότητα, είναι μάταιος καθώς κανείς δεν είναι αρκετά καλός για αυτούς!

Αρχικά υπάρχουν τρία είδη ναρκισσισμού: Ο κακός, ο εκπληκτικά καλός, εκείνος που αισθάνεται ξεχωριστός. Ακούγοντας αυτά ίσως ήδη άρχισες να βρίσκεις στοιχεία σου σε ένα από τα τρία είδη. Βέβαια να τονιστεί πως τα στοιχεία αυτά κατατάσσονται στην κατηγορία του ναρκισσισμού μονάχα όταν αγγίζουν τα όρια της υπερβολής.

Οι έρευνες θεωρούν τον ναρκισσισμό ως αρκετά αρνητικό και επικίνδυνο. Μάλιστα, έχει συσταθεί η Καταγραφή Ναρκισσιστικών Προσωπικοτήτων. Στόχος είναι η διεξαγωγή tests, η εξέταση των αποτελεσμάτων και η καταγραφή του βαθμού στον οποίο έχει αναπτυχθεί η ναρκισσιστική συμπεριφορά.

Το πρόβλημα μ’ αυτό το test έγκειται στο γεγονός πως τα αποτελέσματά του ορισμένες φορές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το θεωρητικό μοντέλο πάνω στο οποίο έχει δομηθεί η έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, το test έδειξε πως τα άτομα που ικανοποιούσαν τους δείκτες, και κατατάσσονταν στην ομάδα των νάρκισσων, είναι αρκετά ευτυχισμένα, με ισορροπημένη ψυχική υγεία και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου.

Αυτό συμβαίνει καθώς τα άτομα αυτά είναι κοινωνικά αποδεκτά. Η ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο τους κάνεις ευτυχισμένους στις περισσότερες περιπτώσεις.

Συνοψίζοντας, ο ναρκισσισμός δεν είναι απαραίτητα αρνητικός για το άτομο που τον βιώνει. Υπάρχουν προσωπικότητες στις οποίες επιδρά θετικά και τα αποτελέσματα του μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλημα.

The post Ναρκισσισμός: Μια παρεξηγημένη έννοια appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ναρκισσισμός,narkissismos