Οι άνδρες κι οι γυναίκες βιώνουν διαφορετικά την κατάθλιψη κι αυτό έχει σημασία

10:52 13/7/2017 - Πηγή: iPop

Οι άνδρες κι οι γυναίκες βιώνουν διαφορετικά την κατάθλιψη κι αυτό έχει σημασία. Μπορεί να μην αποτελεί είδηση το γεγονός ότι το ανδρικό και γυναικείο φύλο αντιλαμβάνεται και νιώθει διαφορετικά καταστάσεις της ζωής, όμως, η αναγνώρισή αυτού του φαινομένου μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες να οδηγηθούν σε πιο ευτυχισμένες και πιο υγιείς ζωές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες και οι γυναίκες φαίνεται να υποφέρουν απ’ την κατάθλιψη διαφορετικά, ένα φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα εμφανές στους εφήβους.

Μέχρι την ηλικία των 15 ετών, τα κορίτσια έχουν

διπλάσια πιθανότητα να υποφέρουν από κατάθλιψη σε σύγκριση με τα αγόρια, κάτι που θα μπορούσε ν’ αποδοθεί σ’ όλα στα θέματα της εικόνας του σώματος μέχρι τις ορμονικές διακυμάνσεις και το γεγονός ότι τα κορίτσια κινδυνεύουν περισσότερο να κληρονομήσουν την κατάθλιψη.

Τώρα, οι νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge έχουν ανακαλύψει ότι οι διαφορές μεταξύ των φύλων δεν επηρεάζουν μόνο τον κίνδυνο της κατάθλιψης. Οι επιστήμονες προτείνουν ότι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας πρέπει να ενσωματώσουν αυτές τις διαφορές στο πώς θεραπεύουν τους ασθενείς.

Η Δρ Jie-Yu Chuang ήταν συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Frontiers in Psychiatry. Εξηγεί ότι, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να είναι καταθλιπτικές σε νεαρή ηλικία, η κατάθλιψή τους «τείνει να είναι πιο επεισοδιακή», δηλαδή να έχουν καλές και κακές στιγμές.

Οι άντρες, αντίθετα, «είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από επίμονη κατάθλιψη», λέει η Chuang. «Σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι καταθλιπτικοί άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρές συνέπειες απ’ την κατάθλιψή τους, όπως η κατάχρηση ουσιών και η αυτοκτονία».

Οι εγκέφαλοι των ανδρών και των γυναικών ανταποκρίνονται διαφορετικά στην κατάθλιψη

Επιθυμώντας ν’ ανακαλύψει περισσότερα σχετικά με τις διαφορές των φύλων στην κατάθλιψη, η Chuang και οι συνεργάτες της κάλεσαν 140 εφήβους ηλικίας 11 έως 18 ετών. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν καταθλιπτικοί, ενώ οι 34 εξ’ αυτών δεν υπέφεραν από ψυχικές ασθένειες.

Οι επιστήμονες «απεικόνισαν» τα εγκεφαλικά συμπτώματα των ατόμων, ενώ ταυτόχρονα έδειχναν χαρούμενες, θλιβερές και ουδέτερες λέξεις σε μια οθόνη. Διαπίστωσαν ότι η κατάθλιψη φαίνεται να έχει διαφορετικές επιδράσεις στην εγκεφαλική δραστηριότητα των ανδρών και των γυναικών σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου.

«Το εύρημα μας δείχνει ότι απ’ την εφηβεία, η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τον εγκέφαλο των κοριτσιών και των αγοριών «, λέει η Chuang.

The post Οι άνδρες κι οι γυναίκες βιώνουν διαφορετικά την κατάθλιψη κι αυτό έχει σημασία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα