Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, το μήνυμα Μουζάλα σε Ε.Ε. και Τουρκία

18:23 31/3/2016 - Πηγή: iPop

Μήνυμα προς την Ε.Ε. και την Τουρκία απέστειλε ο Γιάννης Μουζάλας κατά την τοποθέτησή του στη διάσκεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Γενεύη. Το μήνυμα του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν: «Σε ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτούμε ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του».

Ο Γιάννης Μουζάλας κατήγγειλε πως υπάρχει κενό όσον αφορά τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. για βοήθεια προς την Ελλάδα για το προσφυγικό.

Για

τη συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας, ευχήθηκε «να αποτελέσει την αρχή μιας λύσης, για να δώσει μορφή στο Χάος», χωρίς να παραγνωρίζει το γεγονός ότι πρόκειται για μια συμφωνία «με μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίησή της».

Ακόμα εκτίμησε ότι μετά τη συμφωνία με την Τουρκία «νέο blame game ξεκινά για τη χώρα».

Όσον αφορά την ταυτοποίηση των προσφύγων και τη μετεγκατάσταση, ο αναπληρωτής Υπουργός τόνισε:

«Η καταγραφή και η ταυτοποίηση γίνεται από την Ελλάδα με 100% ασφάλεια. Όμως την ίδια στιγμή, η μετεγκατάσταση-που εξαρτάται από τη βούληση των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ- βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η επανεγκατάσταση (resettlement) από την Τουρκία προς τα κράτη-μέλη δεν έχει καν ξεκινήσει και η συνεισφορά των κρατών-μελών στο αίτημα της Ελλάδας για ενίσχυση των δυνάμεων του Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ) και της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 30% αυτής που ζητήθηκε».

Για τη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας, ο Γ. Μουζάλας σημείωσε:

«Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια νόμιμη οδός για τους πρόσφυγες προκειμένου να επανεγκατασταθούν από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Μέσω του συστήματος της επανεγκατάστασης, αυξάνεται η ασφάλεια, γίνεται με ηρεμία και υπό καλύτερες συνθήκες η ταυτοποίηση των προσφύγων. Πλέον θα διαχωρίζονται οι πραγματικοί αιτούντες πολιτικό άσυλο (asylum seekers) από όσους επωφελούνται της διαδικασίας ασύλου (asylum shopers). Η συμφωνία ενέχει τα εχέγγυα σεβασμού της Σύμβασης της Γενεύης, της διεθνούς και ενωσιακής νομοθεσίας, συνιστά καίριο πλήγμα στους διακινητές, δημιουργεί νομικές και οικονομικές συνθήκες ώστε να βελτιωθεί η ζωή των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας στις χώρες υποδοχής».

Όσον αφορά τώρα τις ενδεχόμενες δυσκολίες για την εφαρμογή της συμφωνίας, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε πως η πρώτη δυσκολία είναι η εμπλοκή πολλών πλευρών, η έλλειψη ανταπόκρισης από την Ε.Ε. στη βοήθεια προς την Ελλάδα, η στάση της Τουρκίας αλλά και η εναρμόνιση των νομικών ζητημάτων της συμφωνίας στις διεθνείς συνθήκες.

Για τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών σχολίασε πως αν και αρχικά εμπνέει εμπιστοσύνη, «οι ροές εξακολουθούν, έστω και μειωμένες. Την ίδια στιγμή, άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι δημιουργούν δυσκολίες σε τεχνικά θέματα ή σε θέματα νομικής εναρμόνισης της Τουρκίας με τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία».

Για το νέο blame game, τέλος, ο αναπληρωτής Υπουργός, σημείωσε ότι ξεκινά με την άποψη ότι η συμφωνία παραβιάζει τη συνθήκη της Γενεύης και ότι η Τουρκία δεν θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα.

«Εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν υπάρξει μαζικές και τεκμηριωμένες καταγγελίες για τη μεταχείριση των προσφύγων στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Γίνονται, όμως, κατά της Ελλάδας για μια συμφωνία που δεν είναι ελληνική, αλλά μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και την οποία προσπαθούμε να εφαρμόσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC

The post Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, το μήνυμα Μουζάλα σε Ε.Ε. και Τουρκία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα