Μήπως το κατοικίδιο σου είναι παχύσαρκο;

15:31 5/10/2014 - Πηγή: iPop

Παίρνεις το σκυλάκι σου και πάτε στο σπίτι της γιαγιάς (γκουχ γκουχ). Ξαφνικά όλα τα φιλέτα γαλοπούλας που είχες για το τοστ εξαφανίζονται… και αυτό συμβαίνει όχι γιατί εσύ τρως πολλά τοστ αλλά γιατί η γιαγιά σου κακομαθαίνει το σκυλί σου! (γκουχ γκουχ) Αποτέλεσμα μετά από 2 βδομάδες παραμονής στο σπίτι της γιαγιάς; Ο σκύλος

σου να έχει παχύνει. Πολύ. Αυτό δεν τον κάνει παχύσαρκο αλλά αν συνεχιστεί η παραμονή εκεί σίγουρα θα γίνει!

Η παχυσαρκία είναι πλέον κοινό νόσημα και αποτελεί μείζων ιατρικό πρόβλημα για την υγεία τόσο του σκύλου όσο και της γάτας. Η εμφάνιση του αυξάνεται σε συχνότητα (πόσες γιαγιάδες μπουκώνουν πλέον τα άμοιρα λαίμαργα κατοικίδια;;) ενώ σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα το ποσοστό των ζώων σήμερα που ζουν εντός σπιτιού και είναι παχύσαρκα κυμαίνεται μεταξύ 20-50%.

Για να αντιμετωπιστεί το νόσημα χρειάζεται η βοήθεια του κτηνιάτρου καθώς επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής του κατοικίδιου και μειώνει το προσδοκώμενο όριο ζωής του.

Ποιοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση της παχυσαρκίας (πέρα από την γιαγιά);

Η ηλικία. Τα μεσήλικα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από τα νεαρά και τα υπερήλικα

Το φύλο. Πιο συχνή στα θηλυκά

Η φυλή.

Για σκύλους: Beagle, Boxer, Chihuahua, Cocker Spaniel, Dachshund, Golden retriever, Labrador, Pug κ.α.

Για γάτες: Οι κοινές νοσούν πιο συχνά από τις καθαρόαιμες

Η αναπαραγωγική κατάσταση. Πιο συχνή στα στειρωμένα

Η γενετική προδιάθεση. Κληρονομικότητα Παθήσεις που συνδέονται με τη λανθασμένη λειτουργία του υποθαλάμου

Η μειωμένη κινητική δραστηριότητα του ζώου

Η αυξημένη προσφερόμενη ενέργεια. Τροφή με αυξημένο λίπος, εύγεστες τροφές όπως σπιτικό φαγητό ή λιχουδιές

Το περιβάλλον διαβίωσης. Μέσα ή έξω από το σπίτι

Ποια τα αποτελέσματα και οι κίνδυνοι της παχυσαρκίας;

Η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό νόσημα για τα κατοικίδια –όπως και στους ανθρώπους-καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, (ιδιαίτερα συχνός στη γάτα). Παράλληλα, επιδεινώνει τις περιπτώσεις όπου έχουμε να αντιμετωπίσουμε καρδιακή ανεπάρκεια και έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στο πεπτικό, αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης η παχυσαρκία προκαλεί ή/και επιδεινώνει ορθοπαιδικές παθήσεις (κυρίως στον σκύλο) και αυξάνει την πιθανότητα επιπλοκών κατά την αναισθησία και των χειρουργικών επεμβάσεων στο ζώο.

Πως μπορεί να προληφθεί η παχυσαρκία; (όχι, η λύση δεν είναι να σταματήσεις τις επισκέψεις στη γιαγιά!)Ο σκύλος ή η γάτα θα πρέπει να ζυγίζονται κάθε φορά που προσκομίζονται στον κτηνίατρο για να υπάρχει έλεγχος των αυξομειώσεων!Να προσαρμόζεται αναλόγως το διατροφικό πρόγραμμα του ζώου, το οποίο θα τηρείται αυστηρά από τον ιδιοκτήτη.Να αυξηθεί η κινητικότητας του ζώου.Το ζώο να σιτίζεται με μία ισορροπημένη, πλήρη διατροφή και να ασκείται καθημερινώς.

The post Μήπως το κατοικίδιο σου είναι παχύσαρκο; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα