Μέτρα και κείμενα με φόντο την δεύτερη αξιολόγηση

11:08 26/4/2017 - Πηγή: iPop

Από σήμερα, Τετάρτη, θα αρχίσουν να γεμίζουν τα κενά που υπάρχουν στα κείμενα της Ε.Ε και του ΔΝΤ έτσι ώστε το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές να καταλήξουν σύντομα στην πολυπόθητη τεχνική συμφωνία. Με σκοπό να υπάρξει τεχνική συμφωνία, η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν ήδη κάνει τς «εκπτώσεις» τους.

Αρχικά αποδέχθηκαν από την Ουάσινγκτον ότι θα δώσουν την προτεραιότητα σε τέσσερα- πέντε μεγάλα θέματα, αφήνοντας για λίγο αργότερα τα μικρότερα ζητήματα που προκαλούν καθυστερήσεις.

Το

απόγευμα, στην σημερινή συνάντηση που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με το Κουαρτέτο, θα συζητηθεί αυτή η εκ των προτέρων επιλογή των προαπαιτούμενων, τα οποία θα κρίνουν και την συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κείμενα που έφθασαν στα χέρια της Κυβέρνησης είναι τέσσερα προσχέδια:

Το επικαιροποιημένο μνημόνιοΤο τεχνικό μνημόνιο (τα δύο βασικά κείμενα που πρέπει να συμφωνηθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς)Το μνημόνιο και το τεχνικό μνημόνιο που πρέπει να υπογραφεί με το ΔΝΤ, εάν τελικά συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το βράδυ της Τρίτης η ελληνική πλευρά έδωσε τις δικές της απαντήσεις, με το οικονομικό επιτελείο να προετοιμάζεται για όλα τα ζητήματα, ακόμα και για τα δημοσιονομικά και τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% από το 2018 μέχρι το πολύ το 2022.

Τα κείμενα με το προσχέδιο της συμφωνίας περιλαμβάνουν επιπλέον μια σειρά από στοιχεία και προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμα θα είναι βιώσιμο και η λύση για την ελάφρυνση του χρέους θα παραμείνει στο ίδιο κόστος αν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μειωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ το 2023 και στο 2% του ΑΕΠ για το 2024 και τα επόμενα χρόνια.

Στην χθεσινή πρώτη ημέρα φάνηκε η σταθερή τάση για κλείσιμο της συμφωνίας και εξετάστηκαν τα δύο θέματα στα οποία δίνουν περισσότερο βάρος οι Ευρωπαίοι δανειστές:

Οι αποκρατικοποιήσεις και το θέμα του ανοίγματος τη αγοράς ενέργειας

Σχετικά με την ενέργεια αυτό το οποίο μένει να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για τις πωλήσεις των μονάδων της ΔΕΗ μέχρι και τα μέσα τους 2018 που τελειώνει το πρόγραμμα, αλλά και ο χρόνος και τρόπος για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ του ΔΕΠΑ του ΔΕΣΦΑ και φυσικά του 17% της ΔΕΗ.

Στο θέμα του Yπερταμείου συζητήθηκε το θέμα των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στην Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών και περιουσίας, ζήτημα το οποίο φέρεται να ξανανοίγει η ελληνική πλευρά επιθυμώντας να εξαιρέσει ορισμένες.

Σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μετά την συνάντηση, «αν είναι να κολλήσουμε κάπου δεν θα είναι σε ενέργεια και αποκρατικοποιήσεις».

Photo: EPA/GEORGI LICOVSKI

The post Μέτρα και κείμενα με φόντο την δεύτερη αξιολόγηση appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα