Απίστευτη ανακάλυψη: Τεχνητή μήτρα μπορεί να κρατά στη ζωή μωρά που γεννιούνται πρόωρα | Photos & Video

10:33 26/4/2017 - Πηγή: iPop
| Photos

Σε μια απίστευτη ανακάλυψη προχώρησαν οι επιστήμονες, αναπτύσσοντας μια τεχνητή μήτρα, η οποία στο μέλλον στόχος είναι να μπορεί να κρατά στη ζωή μωρά που γεννιούνται πρόωρα, σώζοντας πολλές ζωές.

Η τεχνητή μήτρα φιλοδοξεί να παρέχει μελλοντικά ένα περιβάλλον, το οποίο θα είναι κατάλληλο για να κρατά τα μωράκια που γεννιούνται πρόωρα στη ζωή, έξω απ’ την μήτρα της μητέρας τους.

Μάλιστα η συγκεκριμένη συσκευή δοκιμάστηκε με επιτυχία σε μικρά αρνάκια και είναι πολλά υποσχόμενη για τη δοκιμή της και σε ανθρώπους.

Όπως

εκτιμούν οι επιστήμονες, η τεχνητή μήτρα θα είναι διαθέσιμη για δοκιμές σε μωράκια ανθρώπου που κινδυνεύουν σε 3-5 χρόνια.

Οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν πάντως ότι στόχος δεν είναι ο τερματισμός της διαδικασίας της εγκυμοσύνης, αλλά μόνο η παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τα μωρά τα οποία γεννιούνται πρόωρα.

Ποια η διαφορά της τεχνητής μήτρας με τις θερμοκοιτίδες;

Η τεχνητή μήτρα προσπαθεί να μιμηθεί ουσιαστικά τις συνθήκες ζωής του μωρού μέσα στη μήτρα της μητέρας. Αυτό σημαίνει ότι το μωράκι περιβάλλεται από υγρό, το οποίο μοιάζει με το αμνιακό, εκεί δηλαδή όπου θα βρισκόταν εάν δεν είχε γεννηθεί πρόωρα.

Παράλληλα, το μωρό μπορεί ακόμα και ν’ αναπνέει μέσα απ’ τον ομφάλιο λώρο, σαν να βρισκόταν κανονικά μέσα στην κοιλιά της μητέρας του!

Στον αντίποδα, τα μωρά μέσα στις θερμοκοιτίδες αναπνέουν μέσα απ’ τους μικροσκοπικούς και όχι επαρκώς αναπτυγμένους πνεύμονές τους.

Με την τεχνητή μήτρα αποφεύγονται λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή το συχνό πρόβλημα και τον λόγο θανάτου πολλών πρόωρων μωρών.

Τέλος, με την τεχνητή μήτρα το μωρό βρίσκεται σ’ ένα αποστειρωμένο περιβάλλον.

Ο Δρ Alan Flake απ’ το Center for Fetal Research στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια στις ΗΠΑ, δήλωσε:

Το σύστημά μας μπορεί να αποτρέψει τη σοβαρή ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα πολύ πρόωρα μωρά προσφέροντας ιατρική τεχνολογία που σήμερα δεν υπάρχει. Αυτά τα βρέφη χρειάζονται επειγόντως μια γέφυρα ανάμεσα στη μήτρα της μητέρας τους και τον έξω κόσμο. Εάν μπορούμε να παρέχουμε ένα σύστημα εκτός μήτρας για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξή τους και την ωρίμανση των οργάνων τους για μερικές εβδομάδες, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά τη ζωή των πολύ πρόωρων μωρών

Η δοκιμή της τεχνητής μήτρας

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, η τεχνητή μήτρα δοκιμάστηκε επιτυχώς σε έξι πρόωρα αρνάκια, τα οποία κατάφεραν να αναπνεύσουν, να καταπίνουν, ν’ ανοίξουν τα μάτια τους, ν’ αναπτυχθεί το μαλλί και τα νεύρα και όργανά τους κανονικά, ενώ βρίσκονταν μέσα στη συσκευή, η οποία θυμίζει σακούλα.

Τα αρνάκια έμειναν στην τεχνητή μήτρα για διάστημα μέχρι 1 μήνα.

Ορισμένα απ’ αυτά θανατώθηκαν προκειμένου να εξεταστούν οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος κι άλλα όργανά τους για ερευνητικούς λόγους, ενώ άλλα μεγάλωσαν και τράφηκαν κανονικά με μπιμπερό.

Ο Δρ Flake τόνισε όταν ένα απ’ τα αρνάκια έγινε 1 έτους: «Φαίνεται να αναπτύσσονται κανονικά από όλες τις απόψεις», ξεκαθαρίζοντας, πάντως ότι «δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση τεχνολογία που να μπορεί να υποκαταστήσει τη μήτρα της μητέρας στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του εμβρύου».

Photo: Medical-on-Line / Alamy/Alamy, Partridge et al/Nature Communications

The post Απίστευτη ανακάλυψη: Τεχνητή μήτρα μπορεί να κρατά στη ζωή μωρά που γεννιούνται πρόωρα | Photos & Video appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα