Με κυρώσεις απειλεί η Κομισιόν την Ελλάδα, εάν δεν εφαρμόσει τους κανόνες της Σένγκεν

18:50 2/2/2016 - Πηγή: iPop

Νέα ανακοίνωση με συστάσεις προς την Ελλάδα εξέδωσε την Τρίτη η Κομισιόν, η οποία απειλεί για ακόμα μια φορά με κυρώσεις, εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Στην ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται πως στόχος είναι η διασφάλιση ότι η Ελλάδα τηρεί τους κανόνες της Σένγκεν όσον αφορά την φύλαξη των συνόρων.

Τι προτείνει η Κομισιόν;Να βελτιωθούν
οι διαδικασίες καταγραφής. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται το επαρκές προσωπικό αλλά και οι απαραίτητοι σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων προκειμένου η καταγραφή και η ταυτοποίηση των προσφύγων να γίνεται με επιτυχία.Να παρέχονται οι αναγκαίες εγκαταστάσεις στέγασης κατά την διάρκεια της καταγραφής αλλά και της διαδικασίας επιστροφής των παράτυπων μεταναστών.Να βελτιωθεί η επιτήρηση στα σύνορα. Προτείνει την δημιουργία ενός συστήματος ανάλυσης κινδύνου και την ενίσχυση της εκπαίδευσης των συνοριοφυλάκων.Να βελτιωθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός στα σημεία απ’ όπου περνάνε οι πρόσφυγες.Πώς λειτουργεί ο Μηχανισμός Αξιολόγησης της Σένγκεν;

Τα κράτη- μέλη αναλαμβάνουν την αξιολόγηση με βάση ετήσιο και πολυετές πρόγραμμα αξιολόγησης. Οι επισκέψεις για τις αξιολογήσεις μπορούν να είναι προειδοποιημένες ή και όχι.

Μετά από τις επισκέψεις συντάσσεται έκθεση με συστάσεις.Τελικά το Συμβούλιο εγκρίνει τις συστάσεις και η χώρα θα πρέπει να καταθέσει σχέδιο δράσης για να αντιμετωπιστούν οι όποιες αδυναμίες υπάρχουν.

Εάν μετά την παρέλευση 3 μηνών και έπειτα από τη λήψη διορθωτικών μέτρων που έχουν προταθεί από την Επιτροπή, οι αδυναμίες εξακολουθούν να υπάρχουν, τότε δίνεται η δυνατότητα για επαναφορά στους συνοριακούς ελέγχους συνολικά ή σε συγκεκριμένα σημεία των συνόρων της χώρας προκειμένου να προστατευθεί το συμφέρον που υπάρχει στην Ζώνη του Σένγκεν.

Τι είπε ο Δ. Αβραμόπουλος;

«Η δυνατότητά μας να διατηρήσουμε ένα χώρο απαλλαγμένο από ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα εξαρτάται από την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα. Σήμερα προτείνουμε μία δέσμη συστάσεων για να διασφαλίσουμε ότι, σε όλα τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, διεξάγονται έλεγχοι σύμφωνα με τους κανόνες Σένγκεν.

Παράλληλα, αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές για να βελτιώσουν την κατάσταση και υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να εφαρμόζονται όλα τα τμήματα του συνολικού σχεδίου της Επιτροπής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών είναι να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί η Σένγκεν. Μπορούμε να διαφυλάξουμε τον χώρο Σένγκεν μόνον εάν εφαρμόζουμε τους κανόνες που τον διέπουν»

The post Με κυρώσεις απειλεί η Κομισιόν την Ελλάδα, εάν δεν εφαρμόσει τους κανόνες της Σένγκεν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα