Σε σκληρό ροκ μετατρέπονται οι συζητήσεις Κυβέρνησης- κουαρτέτου

17:45 2/2/2016 - Πηγή: iPop

Στην πρώτη κιόλας συνάντηση με τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης το κουαρτέτο έδειξε πως δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να βάλει νερό στο κρασί του. Αμέσως, απέρριψε την πρόταση Κατρούγκαλου και έκοψε τα φτερά της Κυβέρνησης που προσδοκούσε να βάλει στα ταμεία του κράτους 500 εκατ. το χρόνο.

Οι επικεφαλής των δανειστών οι οποίοι συναντήθηκαν με υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη είπαν «Όχι» στην ελληνική πρόταση που αναφερόταν σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, κατά την έξοδο

του από το ξενοδοχείο, όπου πραγματοποιήθηκε το ραντεβού με το κουαρτέτο, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε στους δημοσιογράφους:

Είναι μία σκληρή διαπραγμάτευση, που θα συνεχιστεί και αύριο το απόγευμα. Τα θέματα είναι τα γνωστά θέματα τα οποία τίθενται πάντα απ’ τους Θεσμούς. Η συζήτηση έγινε σε κλίμα δημιουργικό και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση και ότι η τελική κατάληξη θα είναι προς το συμφέρον της χώρας

Ο υπουργός Εργασίας δε θέλησε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες και δεν αποκάλυψε τι συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του ραντεβού του με τους εκπρόσωπους των Θεσμών σημειώνοντας μόνο: «Ήταν όπως τα περιμέναμε».

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση του Υπουργού με το κουαρτέτο έτσι ώστε να ζητηθούν τα «καυτά» ζητήματα της διαπραγμάτευσης και να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων οι διαφωνίες που υπάρχουν.

Τι ζητούν οι Θεσμοί;Επιθυμούν να σημειωθεί άμεσα μείωση στους υψηλούς συντελεστές αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων.Επίσης, σημειώνουν πως η εθνική σύνταξη θα μπορεί να χορηγείται μόνο μετά από 20 χρόνια ασφάλισης, αντί για 15 και παράλληλα εστιάζουν στη θέσπιση νέων εισοδηματικών κριτηρίων.Έχουν τονίσει πως ζητούν την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα, πως οι δανειστές, σχετικά με τη διαμόρφωση των ειδικών μισθολογίων, ουσιαστικά ζήτησαν από την ελληνική πλευρά ένα εναλλακτικό σενάριο, βάζοντας φρένο σε τουλάχιστον 15.000 προσλήψεις, που σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν στο Δημόσιο, εντός του 2016.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έπειτα από την ολοκλήρωση των πρώτων συζητήσεων σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία που παρέθεσε και αναφορικά με τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης, τόνισε, πως οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι των Θεσμών, δεν κράτησαν ιδιαίτερα σκληρή στάση και δεν ζήτησαν μειώσεις στις συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι των Θεσμών, απαιτούν από την ελληνική Κυβέρνηση, να ανοίξει τα χαρτιά της για τις αλλαγές στη φορολογία και στο ασφαλιστικό.

Τι παρέδωσε στο κουαρτέτο η Κυβέρνηση την Τρίτη;Το σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.Τα στοιχεία τα οποία αναφέρονται στις αλλαγές στις συντάξεις με στόχο να εξοικονομηθούν τα 1,8 δισ. ευρώ.Τις προτάσεις της αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια.Αξίζει να αναφερθεί πως οι ελληνικές προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια, αφορούν τους μεγάλους οφειλέτες σε Δημόσιο και τράπεζες, την τροποποίηση του νόμου Δένδια, σχετικά τα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και τον κανονισμό για την μεταβίβαση των κόκκινων δανείων μικρομεσαίων, στεγαστικών και επιχειρηματικών σε ξένα funds.photo: Nick Paleologos / SOOC

The post Σε σκληρό ροκ μετατρέπονται οι συζητήσεις Κυβέρνησης- κουαρτέτου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα