Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Το ΔΝΤ μένει στο πρόγραμμα, αλλά χρειάζονται κι άλλες μεταρρυθμίσεις

20:11 21/1/2016 - Πηγή: iPop

Ότι το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα αλλά ότι χρειάζονται επιπλέον μεταρρυθμίσεις καθώς δεν αρκεί το ασφαλιστικό είναι το βασικό μήνυμα από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ στο στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης συζήτησαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η γενική διευθύντρια του Ταμείου στο Νταβός, σε μία συνάντηση που θεωρείται ότι

θα κρίνει την πορεία της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό. Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία διήρκησε μία ώρα, φαίνεται πως είχε το πολυπόθητο αποτέλεσμα της στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως προς την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς η γενική διευθύντρια του Ταμείου υποστήριξε πως «Δεν είναι στόχος του ΔΝΤ οι καθυστερήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά ήταν παρόντες και συνεργάτες και των δύο, όμως στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας και η κα Λαγκάρντ συζήτησαν κατ’ ιδίαν. Οι ίδιες, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως επρόκειτο για μία “ειλικρινή συζήτηση”.

“Δεν είναι στόχος του Ταμείου οι καθυστερήσεις”, φέρεται να υποστήριξε η κα Λαγκάρντ, απαντώντας στον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος τόνισε πως ο χρόνος είναι κρίσιμη παράμετρος για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν απευθείας επικοινωνία.

Το θέμα των διαρροών που έφερε στην επιφάνεια ο Ευκλείδης τσακαλώτος επεσήμανε και ο κ. Τσίπρας στην κ.Λαγκάρντ αναφερόμενος σε διαρροές που αφορούσαν σε ενδεχόμενο μετάθεσης της αξιολόγησης για αργότερα. “Οι διαρροές δε βοηθάνε, πρέπει να σταματήσουν” είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Κριστίν Λαγκάρντ συμφώνησε και κράτησε αποστάσεις από τις διαρροές αυτές.

Συνεργάτες της κ.Λαγκάρντ, μάλιστα, υποστήριξαν πως η διαρροή για το ασφαλιστικό με αίτημα για αυστηρότερες ρυθμίσεις και με τη φράση “ζητήσαμε αγελάδα και μας έφεραν γάτα” δεν υπήρξε ποτέ.

Επιπλέον, στα πλαίσια της συνάντησης ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε την κα. Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές στις λίστες καταθετών του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα. Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».

Να θυμίσουμε πως νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Αμερικάνο υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους.

Λίγο πριν την συνάντηση με τον κ. Λιου, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σε πάνελ μαζί με τον γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όπου οι δύο άνδρες διασταύρωσαν τα ξίφη τους.

The post Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Το ΔΝΤ μένει στο πρόγραμμα, αλλά χρειάζονται κι άλλες μεταρρυθμίσεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα