Κούβα: H πρώτη χώρα στον κόσμο που εξάλειψε την μετάδοση του HIV από μητέρα σε παιδί (video)

10:10 29/4/2017 - Πηγή: iPop

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Ηνωμένα Έθνη, η Κούβα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξάλειψε την μετάδοση του ιού HIV, του AIDS και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί.

Αν και η Κούβα είναι μια μικρή χώρα με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά HIV, η διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας, Carissa Εtienne, είπε ότι η εξάλειψη της μετάδοσης του

HIV εκεί εμπνέει και άλλες χώρες.

O Fidel Castro, άφησε εξάλλου μία αξιοθαύμαστη κληρονομιά στη χώρα του, δηλαδή τα αξιοζήλευτα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης:

100% το ποσοστό αλφαβητισμού και στις πρώτες θέσεις το προσδόκιμο ζωής παρά τις σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.Η χώρα έχει καταφέρει σταθερά να διατηρήσει τον πληθυσμό της υγιή ακόμα και σε μεγάλη ηλικία ενώ αφιερώνει το 11,1% του ΑΕΠ της για την υγεία. Ενδεικτικά το προσδόκιμο ζωής στην Κούβα είναι 81 έτη για τις γυναίκες και 77 για τους άνδρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το προσδόκιμο είναι 83 χρόνων και 79 αντίστοιχα.

H επιτυχία αυτή δείχνει πως μια οικουμενική πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη είναι δυνατή αλλά και το κλειδί της επιτυχίας για την καταπολέμηση τόσο μεγάλων προκλήσεων όπως το AIDS.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, σχεδόν 1,4 εκατομ. γυναίκες οι οποίες είναι θύματα του HIV κυοφορούν κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Η πλειοψηφία αυτών των γυναικών βρίσκεται, στις αναπτυσσόμενες χώρες και αν δεν τους χορηγηθεί αντιρετροϊκή θεραπευτική αγωγή, οι γυναίκες αυτές πάσχουν από 15 έως 45% κίνδυνο να μεταδώσουν τον HIV στο παιδί τους τη διάρκεια της κύησης ή του τοκετού.

Αυτός ο κίνδυνος, όμως, σχεδόν εξαφανίζεται, και στην Κούβα έχει μειωθεί λίγο παραπάνω από 1%, όταν η μητέρα παίρνει αντιρετροϊκά φάρμακα κατά τη διάρκεια της κύησης και το παιδί αμέσως μετά τη γέννησή του.

Δείτε το video

The post Κούβα: H πρώτη χώρα στον κόσμο που εξάλειψε την μετάδοση του HIV από μητέρα σε παιδί (video) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα