Κορυφώνονται οι εξελίξεις εν όψει των συναντήσεων για το Κυπριακό

13:55 4/1/2017 - Πηγή: iPop

Κορυφώνονται οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό λίγο πριν ξεκινήσουν oι συζητήσεις. Το ζήτημα του Κυπριακού αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο και εύθραυστο θέμα, το οποίο αναζητά άμεση λύση.

Δηλώσεις Αναστασιάδη για την διάσκεψη στη Γενεύη

Σε δηλώσεις προχώρησε ο Νίκος Αναστασιάδης σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του στην Γενεύη εν όψει των συζητήσεων. Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σύνθεση

της διάσκεψης στη Γενεύη, τονίζοντας ότι συμμετοχή σε αυτή θα έχουν τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, οι δύο κοινότητες και η Κυπριακή Δημοκρατία, με τον Πρόεδρο της να έχει διπλό ρόλο, τόσο ως Πρόεδρος όσο και ως ηγέτης της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμη, μετά την συνομιλία που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί, ότι αποφασίστηκε η 11η Ιανουαρίου να αποτελέσει την ημερομηνία κατάθεσης των χαρτών, εφόσον αυτοί βρίσκονται συμφωνούν, έτσι ώστε υπάρξει στη συνέχεια η διεθνής διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου.

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι οι εκκρεμότητες που παραμένουν θα διαχωριστούν σε δύο στήλες και θα συζητηθούν με διασταυρούμενη διαπραγμάτευση, μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, πρόκειται να συναντηθούν ξανά το Σάββατο 7 Ιανουαρίου.

Συνάντηση ενδέχεται να πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλο, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εν όψει των συζητήσεων για το Κυπριακό, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων το οποίο παρουσιάζει ως πιθανή μέρα συνάντησης την επόμενη Τρίτη, μετά δηλαδή τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τις υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και πριν την επίσκεψή του στην Γενεύη για την Πολυμερή Διάσκεψη που έχει προγραμματιστεί.

Κυβερνητική πηγή την ίδια στιγμή δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο:

Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την τουρκική στάση υποχωρώντας από τις αρχές μας, αλλά ούτε και να ακολουθήσουμε την τουρκική λογική καλλιέργειας και αξιοποίησης του εθνικισμού για εσωτερική κατανάλωση

Η ίδια πηγή προχώρησε σε ορισμένες διευκρινίσεις όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα του Κυπριακού:

Η Ελλάδα -σε σταθερό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία – είναι, προσηλωμένη στην επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης, λύσης, βασισμένης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. Δεν προχωράμε με αυταπάτες, δεδομένης και της διαχρονικής τουρκικής στάσης στο Κυπριακό αλλά και των πρόσφατων εξελίξεων στη χώρα. Ωστόσο, δεν μπαίνουμε στις συνομιλίες με λογική διαχείρισης blame game

Η πηγή αναφέρει πίσω ότι η Αθήνα θα παραμείνει σταθερά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων:

Θα παραμείνουμε σταθερά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στην οποία εμπλεκόμαστε, για όσο χρόνο χρειαστεί

Στην ερώτηση αν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, η ίδια πηγή απάντησε:

Έχουν καλλιεργηθεί- ιδιαίτερα στο πλαίσιο διαχείρισης του προσφυγικού-δίαυλοι σταθερής επικοινωνίας των δύο ηγετών, που θα αξιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Είναι θετικό ότι υπήρξε, επιτέλους, εκκίνηση των διμερών διαβουλεύσεων για τα ζητήματα ασφάλειας, όπως είχε προτείνει η ελληνική πλευρά εδώ και καιρό. Μένει να διαπιστωθεί αν οι διαβουλεύσεις θα οδηγήσουν στην πραγματοποίηση της συνάντησης Τσίπρα -Ερντογάν

Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ βρίσκεται το Κυπριακό, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις εξελίξεις που θα υπάρξουν ο προεδρεύων του Σ.Α. του ΟΗΕ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Σουηδίας, και πρέσβης, Όλαφ Σκουγκ, επεσήμανε:

Όπως γνωρίζετε βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες κι αν είμαστε τυχεροί, αν τα άστρα είναι ευθυγραμμισμένα και επιτραπεί στη διπλωματία να αποδώσει, θα μπορούσε να υπάρξει -και το ελπίζουμε- μία πολιτική λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Αν αυτό συμβεί θα πρέπει να δούμε και πώς τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν μία τέτοια συμφωνία

Η έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), πρόκειται να δοθεί στο Συμβούλιο στις 6 Ιανουαρίου. Στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας με τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν, οι οποίες θα λάβουν ενημέρωση για το έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την ειδική αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Στις 23 Ιανουαρίου ο ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου.

Επικοινωνία Ομπάμα- Ερντογάν:

Συζητήσεις γύρω από το κρίσιμο ζήτημα του Κυπριακού πραγματοποιούν Ομπάμα- Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει ο τουρκικός Τύπος, ο Μπάρακ Ομπάμα φέρεται να πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γύρω από το Κυπριακό. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν από κοινού στον στόχο να δοθεί διζωνική, δικοινοτική και ομόσπονδη λύση.

Πολύ σημαντικός στο ζήτημα του Κυπριακού είναι και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως επεσήμανε στο RIK ο κ. Χριστοδουλίδης «ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη διάσκεψη για το Κυπριακό θα είναι διαφορετικός σε σύγκριση με τους άλλους συμμετέχοντες».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας – Μέι: Πρέπει να βρεθεί δίκαιη λύση για το Κυπριακό με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Photo: www.philenews.com

The post Κορυφώνονται οι εξελίξεις εν όψει των συναντήσεων για το Κυπριακό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα