Προς κατάρρευση η εκεχειρία στην Συρία

13:08 4/1/2017 - Πηγή: iPop

Πιθανό θεωρείται η εκεχειρία που έχει αποφασιστεί στη Συρία να λήξει, καθώς η κατάσταση που επικρατεί στη Συρία είναι τεταμένη. Ήδη, μετά την τελευταία εξέλιξη που υπήρξε στην περιοχή με τους βομβαρδισμούς εναντίον των ανταρτών η πιθανότητα η εκεχειρία να «ναυαγήσει» έχει αυξηθεί.

Οι αντάρτες καταγγέλλουν, ότι έχουν κορυφωθεί οι συνεχείς παραβιάσεις και οι βομβαρδισμοί από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων. Μετά τις εξελίξεις αυτές ο ΥΠΕΞ της Τουρκία, Μ. Τσαβούσογλου, ζήτησε από το Ιράν να παρέμβει, προκειμένου να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, καθώς

αν αυτοί συνεχιστεί θα υπάρξουν εμπόδια στις συνομιλίες που γίνονται με σκοπό την εκεχειρία στην Συρία.

Ήδη 12 οργανώσεις ανταρτών, αποχώρησαν από τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις που είχαν συμφωνηθεί, στοχοποιώντας το συριακό καθεστώς, το οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Συρία, ενώ το κατηγόρησε ότι συνεχώς πραγματοποιεί επιθέσεις κοντά στη Δαμασκό.

Σε πολλές περιοχές της Συρίας, η εκεχειρία έχει λειτουργήσει, καθώς έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό οι επιθέσεις, παρόλα αυτά συγκεκριμένα στην περιοχή Ουάντι Μπαράντα, στην οποία κυριαρχούν οι αντάρτες, καθώς επίσης είναι και η περιοχή που περιλαμβάνει τις περισσότερες πηγές υδροδότησης για τα 4.000.000 κατοίκους της Δαμασκού, οι επιθέσεις έχουν κορυφωθεί.

Παράλληλα, συνεχίζονται και από τον συριακό στρατό οι επιθέσεις στην περιοχή αυτή, με τους αντάρτες να αντιδρούν, λύνοντας την εκεχειρία που έχει ανακοινωθεί. Όπως, μάλιστα, τονίζουν, η πράξη τους αυτή είναι η απάντηση στο συριακό καθεστώς, το οποίο «διαπράττει συχνές παραβιάσεις, κυρίως στις περιοχές Ουάντι Μπαράντα και την Ανατολική Γούτα».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι το βράδυ της Τρίτης, ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Χεζμπολάχ, συνέχισαν τις επιθέσεις στην Ουάντι Μπαράντα, με αεροπορικές επιδρομές και ρίψεις βαρελιών με εκρηκτικά.

Όσον αφορά τις πηγές υδροδότησης, η συριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι οι αντάρτες «μολύνουν με πετρέλαιο» τα αποθέματα νερού και ότι έχουν κόψει το δίκτυο υδροδότησης προς τη Δαμασκό, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ελλείψεις πόσιμου νερού ήδη από τις 22 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, εμπόδια στην επίτευξη της εκεχειρίας βάζουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Χαν Σέιχουν στην επαρχία Ιντλίμπ, αρκετά μεγάλο κομμάτι της οποίας βρίσκεται υπό την κυριαρχία των ανταρτών. Η αρνητική αυτή εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μια εγκύου γυναίκας, ενώ παράλληλα αντάρτες πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς σε χωριά της κεντρικής επαρχίας Χάμα, όπως μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο. Χθες, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε, επίσης, αεροπορική επιδρομή εναντίον του αρχηγείου της οργάνωσης «Μέτωπο Κατάκτησης της Συρίας» στην Ιντλίμπ.

Ο Τσαβούσογλου προειδοποιεί- Η εκεχειρία κινδυνεύει:

Η Τουρκία, που σε συνεργασία με τη Ρωσία έχουν αναλάβει την πραγμάτωση ειρηνικών διαπραγματεύσεων για τη λήξη των συγκρούσεων στη Συρία, τόνισε ότι η εκεχειρία βρίσκεται υπό τον κίνδυνο της κατάρρευσης, καθώς έχουν κορυφωθεί οι παραβιάσεις από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε από το Ιράν, να παρέμβει στην κυβέρνηση της Συρίας και τους συμμάχους της, με σκοπό να δοθεί τέλος στις παραβιάσεις της εκεχειρίας και τους βομβαρδισμούς.

Όπως είπε, οι ειρηνικές συνομιλίες που πρόκειται να λάβουν χώρα στην Αστάνα του Καζακστάν, από την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν «μπορεί να αποτύχουν, αν δεν δοθεί τέλος στην κλιμάκωση των παραβιάσεων».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε, μάλιστα, ότι η Άγκυρα ήδη συνομιλεί με τη Μόσχα, προκειμένου να υπάρξουν κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τη συμφωνία για εκεχειρία. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η αντιπολίτευση έχει κρατήσει το λόγο της, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που βάζει εμπόδια στην εκεχειρία.

Διαβάστε επίσης:

Τσαβούσογλου για Συρία: Στόχος μας η επίτευξη εκεχειρίας πριν την έναρξη του νέου έτους

Photo: Step News Agency/ AP

The post Προς κατάρρευση η εκεχειρία στην Συρία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα