H Τουρκία επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

13:50 4/1/2017 - Πηγή: Antinews

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ψήφισε να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης που δίνει επιπλέον εξουσίες στην κυβέρνηση, μετά τη θανατηφόρα επίθεση της Πρωτοχρονιάς από το Ισλαμικό Κράτος και ενώ η χώρα αγωνίζεται να περιορίσει τις αυξανόμενες απειλές της τρομοκρατίας και να επιβάλει τον νόμο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου έτους. Ο δράστης παρέμεινε άφαντος μετά την επίθεση που σκότωσε τουλάχιστον 39 ανθρώπους, ενώ υπάρχουν λίγες πληροφορίες για την ταυτότητά του, πέρα από τις φωτογραφίες ενός

υπόπτου που απελευθερώθηκε από τις αρχές. Η αστυνομία συνέχισε τις εφόδους σε εθνικό επίπεδο την Τρίτη, διπλασιάζοντας τον αριθμό των κρατουμένων σε τουλάχιστον 16 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο αλλοδαποί υπήκοοι οι οποίοι εισέρχονταν στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η αργή πρόοδος στο εθνικό ανθρωποκυνηγητό της Τουρκίας εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει την ασφάλεια, παρά τις έκτακτες εξουσίες των δυνάμεων ασφαλείας υπό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θεσπίστηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η κυβέρνηση έχει φυλακίσει σχεδόν 14.000 αστυνομικούς και στρατιώτες, μεταξύ των οποίων σχεδόν τους μισούς από τους στρατηγούς της, κατηγορώντας τους για εμπλοκή στο στην απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που δημοσιεύθηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu. Περισσότεροι από 2.200 δικαστές και εισαγγελείς, κάποιοι με εμπειρία στην αντιτρομοκρατική, έχουν επίσης φυλακιστεί με ανάλογες κατηγορίες.

"Είναι σαφές ότι το οικοσύστημα της αντιτρομοκρατικής δεν εκπληρώνει τα καθήκοντά του όπως θα επιθυμούσε στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές τρομοκρατικές απειλές αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Ντορούκ Εργούν, αναλυτής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας στο think tank EDAM με έδρα την Κωνσταντινούπολη. "Όσο μεγαλύτερες είναι οι εκκαθαρίσεις, τόσο μεγαλύτερα είναι και τα τρωτά σημεία καθώς γίνεται πιο δύσκολο να αντικαταστήσουν τους υπαλλήλους που απομακρύνονται από τις θέσεις τους".

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού υπερασπίστηκε τις δράσεις της κυβέρνησης την Τρίτη, λέγοντας στο κοινοβούλιο ότι οι δυνάμεις που συντονίζουν την παγκόσμια τρομοκρατία επιτίθενται στην Τουρκία για να βλάψουν την οικονομία της και να σπείρουν κοινωνική αναταραχή. "Έχουμε πληγεί από τις πολλές επιθέσεις και φυσικά η ευθύνη ανήκει σε εμάς", δήλωσε ο Σοϊλού. "Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βγάλουμε τον τρόμο από την ημερήσια διάταξη του έθνους μας". Η Τουρκία αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές για την εθνική της ασφάλεια, μεταξύ άλλων από τους φερόμενους ως πραξικοπηματίες, το Ισλαμικό Κράτος και την μακρόχρονη εγχώρια κουρδική εξέγερση.

Την Τρίτη, το υπουργικό συμβούλιο του Πρωθυπουργού Μπινάλι Γιλντιρίμ εισήγαγε στο κοινοβούλιο μια τρίμηνη παράταση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση μπορεί να αποφανθεί με διάταγμα και να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, ενώ οι αξιωματούχοι ασφαλείας μπορούν να κρατούν υπόπτους για τρομοκρατία και άλλους υποτιθέμενους εχθρούς του κράτους μέχρι και 30 ημέρες χωρίς κατηγορίες. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, και όλο και περισσότερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η Τουρκία έχει επικεντρωθεί στην εκδίωξη από το σύστημα γραφειοκρατίας και τις δυνάμεις ασφαλείας των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί ότι υποκίνησε την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο ιμάμης, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ερήμην από τα τουρκικά δικαστήρια, αρνείται τις κατηγορίες.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος απέρριψε την άποψη ότι οι διώξεις μετά το πραξικόπημα των οπαδών του Γκιουλέν από τις δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποδυναμώσει την αποτελεσματικότητά τους, υποστηρίζοντας αντίθετα ότι έχουν ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων φορέων. Εξαιτίας της εξάπλωσης της σύγκρουσης στη γειτονική Συρία και των διασυνοριακών τουρκικών επιχειρήσεις εκεί εναντίον Κούρδων μαχητών και του Ισλαμικού Κράτους, οι τρομοκρατικές απειλές για την Τουρκία παραμένουν "πολύ έντονες" είπε ο αξιωματούχος. "Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κατά εύκολων στόχων, αλλά δεν υπήρχε ειδική προειδοποίηση των υπηρεσιών πληροφοριών γι' αυτό" δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος της επίθεσης της Πρωτοχρονιάς, που είχε ως στόχο ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της Κωνσταντινούπολης. "Είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθούν τέτοιου είδους επιθέσεις."

Ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων έχει σκοτώσει σχεδόν 100 άμαχους, αστυνομικούς και στρατιώτες από τα μέσα Δεκεμβρίου. Στις 19 Δεκεμβρίου ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία δολοφονήθηκε από έναν εκτός υπηρεσίας τούρκο αστυνομικό. Το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ξεκίνησε εκστρατεία τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο για μια έρευνα σχετικά με τα τρωτά σημεία της ασφάλειας. Από τον Ιούνιο του 2015, 423 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου 3.000 τραυματίστηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του CHP.

Η Τουρκία εμπόδισε 339 σημαντικές υποθέσεις τρομοκρατίας το 2016, είπε ο Σοϊλου, μεταξύ των οποίων δεκάδες πιθανά παγιδευμένα αυτοκίνητα και βομβιστές αυτοκτονίας, κυρίως από κούρδους αντάρτες, αλλά και από το Ισλαμικό Κράτος και αριστερούς ριζοσπάστες. Οι τουρκικές αρχές δήλωσαν ότι παρακολουθούν 260 ύποπτους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, φυλακίζοντας 59 από αυτούς, μετά από εφόδους σε εθνικό επίπεδο τον Δεκέμβριο. Εν όψει της Πρωτοχρονιάς, αξιωματούχοι ασφαλείας πήραν όλες τις δυνατές προφυλάξεις υπό το φως των εγχώριων και ξένων προειδοποιήσεων, είπε ο Σοϊλού. Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Τουρκία εξέδωσε μια υπενθύμιση, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες ότι εξτρεμιστικές ομάδες μπορούν να στοχεύουν ομογενείς. "Οι αρχές λαμβάνουν την κατάσταση απειλής εξαιρετικά σοβαρά και ενεργούν αναλόγως" είπε ένας δυτικός διπλωμάτης στην Άγκυρα για τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της Τουρκίας. "Αλλά η διεθνής κοινότητα αισθάνεται ευάλωτη και νευρική".

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα