Καθοριστική για την Αθήνα η επίσκεψη Macron

09:43 6/9/2017 - Πηγή: iPop
Ως «καθοριστική για την Αθήνα» χαρακτηρίζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro την επίσκεψη του Emmanuel Macron στη χώρα μας στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου. Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται στις προσδοκίες της Ελλάδας απ’ την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου.

Το άρθρο ξεκινά κάνοντας αναφορά στον λόφο της Πνύκας, όπου ο Γάλλος Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει ομιλία, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Εδώ

και μερικές ημέρες αρχαιολόγοι και Αρχές πρωτοκόλλου ανεβαίνουν στην Πνύκα. Αυτός ο μικρός λόφος που βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη είναι διάσημος σε ολόκληρο τον κόσμο γιατί εκεί ήπιε το κώνειο ο Σωκράτης, καταδικασθείς σε θάνατο από τους Αθηναίους (…) Και εκεί ακριβώς επέλεξε ο Emmanuel Macron να κάνει την ομιλία του, δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Εν συνεχεία, το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως ο Γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του θα επισκεφθούν επίσημα την Αθήνα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, σχολιάζοντας ότι οι Έλληνες ελπίζουν πολλά από αυτό.

«Πέρα από την περιήγηση στον ιερό βράχο, στο Μουσείο Ακροπόλεως και στην Αρχαία αγορά, η επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας είναι καθοριστική για την Αθήνα. Παρότι γίνεται πριν από τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η Αθήνα υπολογίζει στη βοήθεια του Παρισιού για να ζητηθεί στις γερμανικές αρχές ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (180% του ΑΕΠ)».

Σύμφωνα με την Le Figaro, «ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα ταξιδέψει μόνος: Θα συνοδεύεται από περίπου 10 επικεφαλής επιχειρήσεων των εταιρειών Total, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance και Engie».

Πρόκειται, όπως επισημαίνεται, για τα πρώτα ονόματα της γαλλικής οικονομίας.

Ο Νίκος Βερνίκος, πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, σχολιάζει σχετικά:

Θέλουν να στείλουν μήνυμα ότι η Γαλλία θα συνοδεύσει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και να την βγάλουν από τη μιζέρια. Είμαι ικανοποιημένος γιατί οι επικεφαλής αυτών των επιχειρήσεων και όχι απλοί εκπρόσωποί της θα συνοδεύσουν τον Emmanuel Macron

H Le Figaro αναφέρεται μάλιστα και στις ιδιωτικοποιήσεις, γράφοντας πως η Γαλλία αρχίζει να επιστρέφει στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια κάποιες εταιρείες πλήρωσαν τα σπασμένα και εγκατέλειψαν τη χώρα, όπως το Carrefour, η Crédit agricole και η Société générale.

Στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η εταιρεία της Μασσαλίας CMA CGM υπέγραψε μόλις συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε κονσόρτιουμ με τη Γερμανία. Έτσι, αντίθετα με το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο πέρασε σε κινεζικό έλεγχο, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παραμένει ευρωπαϊκό. Αυτό έχει στρατηγική σημασία για τη Γαλλία, η οποία θέλει να φρενάρει την επιθετικότητα του Πεκίνου στη νότια Ευρώπη

«Όλα αυτά επαρκούν στην Ελλάδα για να φθάσει τον στόχο των 1.9 δισ. ευρώ ιδιωτικοποιήσεων για το 2017;», διερωτάται η Le Figaro, με τον κ. Βερνίκο ν’ απαντά: «Αναμφίβολα όχι, αλλά αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον στέλνει ένα μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές για μια Ελλάδα, η οποία βγάζει το κεφάλι από το νερό. Από τις 24 Ιουλίου 2017 και μετά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η διεθνής κοινότητα δεν μας κοιτάζει πια με το ίδιο μάτι».

Διαβάστε εδώ όλο το πρόγραμμα του Emmanuel Macron στην Αθήνα.

Photo: Getty Images

The post Καθοριστική για την Αθήνα η επίσκεψη Macron appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα