Κανένα περιθώριο για συμφωνία μέχρι το Eurogroup- «Πόλεμος» για τα έκτακτα μέτρα

22:33 20/4/2016 - Πηγή: iPop

Κανένα περιθώριο δεν δίνουν οι Ευρωπαίοι για συμφωνία με την ελληνική Κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup, στο οποίο, όπως επισημαίνουν, θα γίνει απλά καταγραφή της προόδου στις διαπραγματεύσεις. Την ίδια στιγμή μίνι «πόλεμος» έχει ξεσπάσει για τα έκτακτα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, τόσο ανάμεσα σε Αθήνα και Θεσμούς, όσο και ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης σε δηλώσεις του την Τετάρτη μιλώντας

για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόνισε ότι για να επιτευχθεί, θα πρέπει να προηγηθεί πρώτα συμφωνία, έπειτα η Αθήνα να θεσμοθετήσει με νόμο τα έκτακτα μέτρα και, τέλος, να επιτευχθεί συμφωνία και με το Ταμείο.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι στο Eurogroup, το οποίο δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από τρεις ώρες, θα γίνει απλά καταγραφή της μέχρι τότε προόδου των διαπραγματεύσεων.

Εάν, πρόσθεσε, στο Eurogroup της Παρασκευής επιτευχθεί σύγκλιση και ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία, τότε θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως είχε προαναγγείλει και ο Ε. Τσακαλώτος.

Ο αξιωματούχος πάντως τόνισε πως τα στοιχεία της Eurostat δεν αναμένεται ν’ αλλάξουν τη στάση των Θεσμών, παρά τις ελπίδες της ελληνικής Κυβέρνησης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση θα πρέπει να έχει καθοριστεί και η δομή της απόφασης για το ελληνικό χρέος.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε νέες δηλώσεις του επανέλαβε την άποψη ότι δεν αναμένει ελληνική συμφωνία αυτή την εβδομάδα και συμπλήρωσε ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ, όπως γνωστοποίησε, η Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει το παρών στο Eurogroup της Παρασκευής.

Αισιόδοξος για πρώτη φορά δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε για την Ελλάδα. «Όσον αφορά την Ελλάδα, είμαι αισιόδοξος για πρώτη φορά», είπε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε οι Έλληνες πολίτες θα δουν για πρώτη φορά πώς είναι μια σύγχρονη διοίκηση.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής Κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

Κόντρα Κομισιόν- ΔΝΤ για τα έκτακτα μέτρα

Την ίδια στιγμή μίνι «πόλεμος» έχε ξεσπάσει ανάμεσα σε Κομισιόν και ΔΝΤ σχετικά με τα έκτακτα προληπτικά μέτρα που προτείνει το Ταμείο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ εμμένει στο ότι πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζει πως δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άφησε αιχμές για το ΔΝΤ, καθώς είπε πως δεν εμπιστεύεται τα στοιχεία της Κομισιόν, ενώ πρόσθεσε πως η έκθεση της Eurostat θα δικαιώσει την Κομισιον.

Παράλληλα τόνισε ότι οι διαφορές θα πρέπει να γεφυρωθούν. «Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα πάση θυσία».

«Δώστε χρόνο στην Ελλάδα και την κυριότητα των μέτρων». Η πρόταση για έκτακτα μέτρα θα εξεταστεί από την Κομισιόν «μόνο εάν θέλουν όλα τα μέρη και σε στενή συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση».

Photo: SOOC

The post Κανένα περιθώριο για συμφωνία μέχρι το Eurogroup- «Πόλεμος» για τα έκτακτα μέτρα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα