Χάσμα μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών για τα κόκκινα δάνεια

20:10 20/4/2016 - Πηγή: iPop

Την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στην ελληνική Κυβέρνηση και τους Θεσμούς σχετικά με τα κόκκινα δάνεια παραδέχτηκε ο Γιώργος Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους δανειστές.

Η διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια διακόπηκε και θα ξεκινήσει πάλι μετά από μια ώρα.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με το Κουαρτέτο σχετικά με το ασφαλιστικό.

Την Πέμπτη στη Βουλή το ασφαλιστικό

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή,

όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος παράλληλα ανέφερε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει μετά το Πάσχα.

Σχετικά με τις αποστάσεις που υπάρχουν στο ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι ο ίδιος έχει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Παράλληλα, φάνηκε ανοιχτός στο να γίνουν βελτιώσεις στο υπάρχον νομοσχέδιο, όμως ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές στις συντάξεις. Ο ίδιος χαρακτήρισε «παρανοϊκό το θόρυβο» που ξέσπασε για την εξαίρεση των βουλευτών.

Στο 65% υπολογίζει την εισπραξιμότητα των εισφορών με το νέο ασφαλιστικό. Στο 16% του ΑΕΠ θα είναι αρχικά το σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης από το 17% που είναι σήμερα, με τη δαπάνη στη συνέχεια να πέφτει στο 7%.

Για το αγγελιόσημο είπε πως προσπάθησαν όσο ήταν δυνατό, αλλά οι Θεσμοί δεν το δέχθηκαν.

Για την ψηφοφορία, τέλος, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως δεν θα χρειαστούν ψήφοι από άλλα κόμματα για να περάσει το νομοσχέδιο.

Το υπουργείο Εργασίας για τις συντάξεις των βουλευτών

«Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταβάλλονται οι συντάξεις μέχρι το 2012.

Δηλαδή δεν υπάρχει φορέας κοινωνικής ασφάλισης αρμόδιος για να καταβάλλει τις συντάξεις αυτές καθώς οι βουλευτές δεν κατέβαλαν ποτέ ασφαλιστικές εισφορές.

Έτσι λοιπόν, δεν είναι νοητή η υπαγωγή τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που δημιουργείται για πρώτη φορά διότι ο ΕΦΚΑ συγκροτείται από ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα από φορείς κοινωνικής ασφάλισης και μόνο.

Συνεπώς δεν πρόκειται για εξαίρεση των βουλευτών από το σύστημα του ΕΦΚΑ αφού μετά το 2012 (4093/12) οι βουλευτές υπάγονται στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στους οποίους ανήκουν λόγω της μισθωτής εργασίας που παρείχαν πριν από την εκλογή τους».

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC

The post Χάσμα μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών για τα κόκκινα δάνεια appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα