iPop Book Club: 12 αστυνομικά μυθιστορήματα που ξεχωρίσαμε και θα σε κάνουν να χάσεις τον ύπνο σου!

08:30 3/11/2020 - Πηγή: iPop

Τα αστυνομικά βιβλία είναι μια κατηγορία μόνα τους. Όσο κι αν διαβάζεις εν γένει βιβλία και μυθιστορήματα, τα αστυνομικά είναι αυτά που θα σε εξιτάρουν λίγο παραπάνω, θα σε κρατήσουν σε εγρήγορση τη στιγμή που θα σε χαλαρώσουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Το να διαβάζεις είναι υπέροχο, ό,τι κι αν έχεις επιλέξει να διαβάζεις, όμως αναμφίβολα τα αστυνομικά βιβλία έχουν το κάτι ξεχωριστό. Κι αν το αστυνομικό μυθιστόρημα που διαβάζεις είναι καλό, τότε δε θα σε αφήσει καν να κοιμηθείς, με την καλή έννοια. Διαβάζοντας ένα τέτοιο βιβλίο, μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς τη λύση

του μυστηρίου, προσπαθείς να αποκαλύψεις τον ένοχο, “χάνεσαι” στην πλοκή, δημιουργείς εικόνες και σενάρια με το μυαλό σου και γίνεσαι για λίγο ένας μικρός ντετέκτιβ.

Αν ανήκεις ήδη σε αυτό το είδος αναγνώστη, τότε την παρακάτω λίστα σίγουρα θα την λατρέψεις. Αν δεν είσαι ακόμα ένας από τους λάτρεις του αστυνομικού αυτού είδους, τότε με αυτά τα βιβλία σίγουρα θα γίνεις!

Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία που κυκλοφορούν και θα σε κάνουν να μην μπορείς να τα αφήσεις από τα χέρια!

Τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία που θα σου “κόψουν” την ανάσα Οι τελετουργίες του νερού, Εύα Γκαρθία Σαένθ ντε Ουρτούρι, εκδόσεις Ψυχογιός

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας της λευκής πόλης που συνάρπασε την Ισπανία και έγινε μπέστ σέλερ.

Η Άνα Μπελέν Λιάνιο, ο πρώτος έρωτας του Κράκεν, βρίσκεται δολοφονημένη στην Άλαβα. Το μαρτύριο του θανάτου της παραπέμπει σε μια πανάρχαια τελετουργία όπου το θύμα κρεμιέται ανάποδα και βυθίζεται σε έναν λέβητα με καυτό νερό. Ο λέβητας είναι αυθεντικό κομμάτι από την Εποχή του Χαλκού. Και μια λεπτομέρεια κάνει τη φρίκη ακόμη μεγαλύτερη: Η Άνα Μπελέν ήταν έγκυος… Όπως φαίνεται σύντομα, ο δολοφόνος δε θα σταματήσει εδώ. Θα συνεχίσει να σκοτώνει μέλλοντες γονείς, μιμούμενος τις τελετουργίες του νερού, διαλέγοντας προσεκτικά ιερές τοποθεσίες της Χώρας των Βάσκων και της Κανταβρίας για τα εγκλήματά του. Η υπόθεση ξυπνά στον Κράκεν οδυνηρές μνήμες, από το καλοκαίρι του 1992, τότε που με τους τρεις καλύτερούς του φίλους πρωτοσυνάντησαν την αινιγματική Άνα Μπελέν Λιάνιο – μια γνωριμία που τους σημάδεψε για πάντα. Και ταυτόχρονα, του γεννά έναν φόβο χωρίς προηγούμενο. Γιατί η Άλμπα, η προϊσταμένη του και γυναίκα που αγαπά, είναι έγκυος – και κινδυνεύει να γίνει ο επόμενος στόχος του δολοφόνου…

Έγκλημα στον Νείλο, Αγκάθα Κρίστι, εκδόσεις Ψυχογιός

Τελικά, τα γεγονότα που δεν ταιριάζουν είναι τα πιο σημαντικά.
Η ειδυλλιακή ατμόσφαιρα μιας κρουαζιέρας στον Νείλο καταστρέφεται με ανατριχιαστικό τρόπο όταν η Λινέτ Ρίτζγουεϊ βρίσκεται πυροβολημένη στο κεφάλι. Ήταν νέα, όμορφη, μια κοπέλα που είχε τα πάντα – ώσπου έχασε τη ζωή της.
Ο Ηρακλής Πουαρό θυμάται αυτομάτως το ξέσπασμα μιας συνεπιβάτιδάς του νωρίτερα: «Θέλω να κολλήσω το αγαπημένο μου πιστολάκι στο κεφάλι της και να τραβήξω απλώς τη σκανδάλη». Είναι δυνατόν όμως η λύση του μυστηρίου να είναι τόσο απλή;
Το πιο εξωτικό μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι κι ένα από τα πιο συναρπαστικά έργα που έγραψε ποτέ, το οποίο μεταφέρεται τώρα ξανά στον κινηματογράφο με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Κένεθ Μπράνα.

Κάτω από τον ήλιο της Ταγγέρης, Κριστίν Μανγκάν, εκδόσεις Ψυχογιός

Ο τελευταίος άνθρωπος που περίμενε να δει η Άλις Σίπλεϊ στην Ταγγέρη ήταν η Λούσι Μέισον. Κάποτε ήταν αχώριστες, αλλά από εκείνο το ατύχημα στο Μπένινγκτον δεν ξαναμίλησαν ποτέ. Τώρα η παλιά της συγκάτοικος στεκόταν μπροστά της, δείχνοντας πως ήθελε να ξαναγίνουν όλα όπως πριν. Και ίσως δεν ήταν κακή ιδέα. Η Άλις, που είχε έρθει νιόπαντρη στο Μαρόκο με τον άντρα της, δεν μπορούσε να συνηθίσει τα πολύβουα παζάρια και την εξαντλητική ζέστη. Η άφοβη Λούσι θα την έβγαζε από το καβούκι της, θα τη βοηθούσε να προσαρμοστεί.
Αλλά σύντομα ένα γνώριμο συναίσθημα αρχίζει να κατατρώει την Άλις∙ ένιωθε πως η Λούσι την έλεγχε και την καθοδηγούσε σε κάθε της κίνηση. Κι όταν ο σύζυγός της εξαφανίστηκε, η Άλις άρχισε να αμφιβάλλει για τα πάντα: τη σχέση της με την αινιγματική φίλη της, την απόφασή της να έρθει στην Ταγγέρη, την ίδια την πνευματική της ισορροπία…

Ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα μυστηρίου με φόντο μια γοητευτικής, εξωτική χώρα, τόσο καλοφτιαγμένο που θα σας κόψει την ανάσα.

«Λες και η Ντόνα Ταρτ, η Τζίλιαν Φλιν και η Πατρίσια Χάισμιθ συνεργάστηκαν για να γράψουν το σενάριο μιας ταινίας του Χίτσκοκ – αγωνιώδες και ατμοσφαιρικό».
Τζόις Κάρολ Όουτς, συγγραφέας

Πρωσικό μπλε, Philip Kerr, εκδόσεις Κέδρος

Γαλλική Ριβιέρα, 1956. Ο Έριχ Μίλκε, υποδιευθυντής της Στάζι, αναθέτει στον επιθεωρητή Μπέρνι Γκούντερ να ταξιδέψει στο Λονδίνο και να δηλητηριάσει με θάλλιο την Ανν Φρεντς, πράκτορα με την οποία είχαν συνεργαστεί και οι δύο στο παρελθόν. Ο Μίλκε δεν του αφήνει κανένα περιθώριο να αρνηθεί. Στο ταξίδι προς την Αγγλία συνοδεύει τον Γκούντερ ο Φρίντριχ Κορς, παλιός σύντροφός του από την Κρίπο, που πλέον εργάζεται για τη Στάζι και βρίσκεται εκεί για να εξασφαλίσει ότι ο επιθεωρητής θα κάνει σωστά τη δουλειά. Ενώ ταξιδεύουν προς το Καλαί ο Γκούντερ το σκάει. Κατευθύνεται προς τα γερμανικά σύνορα προσπαθώντας να περάσει απαρατήρητος, ενώ φέρνει στη μνήμη του την τελευταία φορά που συνεργάστηκε με τον Κορς.

Βαυαρικές Άλπεις, 1939. Στην εξοχική κατοικία του Χίτλερ στο Ομπερσάλτσμπεργκ δολοφονείται ένας μηχανικός ο οποίος επιβλέπει τα έργα που γίνονται στα Εδάφη του Ηγέτη. Ο Μπέρνι Γκούντερ επιλέγεται για να διαλευκάνει την υπόθεση υπό άκρα μυστικότητα και παίρνει μαζί του ως βοηθό τον Φρίντριχ Κορς. Έχει ακριβώς μία βδομάδα για να βρει τον δολοφόνο, μέχρι να έρθει ο Χίτλερ για τον εορτασμό των πεντηκοστών γενεθλίων του. Ο Μπέρνι ξέρει καλά σε τι μπελάδες έχει μπλέξει. Θα είναι καταστροφικό αν ο Χίτλερ ανακαλύψει ότι έχει διαπραχθεί ένας φόνος στη βεράντα του σπιτιού του. Το βουνό όμως φιλοξενεί και την ελίτ του ναζιστικού κόμματος. Θα είναι χειρότερο για τον Γκούντερ αν ο δολοφόνος είναι ένας από αυτούς.

1939 και 1956. Δύο διαφορετικές εποχές που συγκλίνουν με εκρηκτικό τρόπο σε ένα συγκλονιστικό φινάλε.

Το μυστικό. Η αληθινή ιστορία της απαγωγής του Άλντο Μόρο, Antonio Ferrari, εκδόσεις Κέδρος

Μάρτιος 1978: Στο ξενοδοχείο Μάριοτ στην Ουάσινγκτον εξυφαίνεται μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς μεταπολεμικές συνωμοσίες, όπου διακυβεύεται το πολιτικό μέλλον της Ιταλίας και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση. Ο σκοπός είναι ένας: Nα ανακοπεί με κάθε τρόπο η είσοδος του ΚΚΙ στην κυβέρνηση, ακόμη και αν χρειαστεί να αναμειχθούν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες. Ο αδίστακτος Αμερικανός μυστικός πράκτορας Ρον Τ. Στιούαρτ θα κινηθεί ανάμεσα στην Πράγα, στο Παρίσι, στο διαιρεμένο από το Τείχος Βερολίνο, στο Μιλάνο και στη Γένοβα, και σε συνεννόηση με άλλους πράκτορες, ανατολικούς και δυτικούς, θα εισχωρήσει στην ομάδα των τρομοκρατών για να τους βοηθήσει στην ανατρεπτική και αποσταθεροποιητική κίνηση με στόχο τον πολιτικό αρχηγό της Ιταλίας Άλντο Μόρο.

«Οι νέοι που δεν έζησαν εκείνα τα χρόνια θα ανακαλύψουν τι ήταν η τότε Ιταλία, με την τρομοκρατία, την οργή όποιων αισθάνονταν αποκλεισμένοι, τις σκληρές πολιτικές μάχες, τις συκοφαντίες, τον φόβο. Οι υπόλοιποι θα βρουν μερικές απαντήσεις στις τόσες ερωτήσεις που είχαμε θέσει τότε». Antonio Ferrari

Ο λύκος της Στάζι, Young David, εκδόσεις Κέδρος

Ανατολική Γερμανία, 1975.
Δύο δίδυμα βρέφη εξαφανίζονται από μια νεόδμητη πόλη που θεωρείται ότι έχει μηδενική εγκληματικότητα.
Η υπολοχαγός Κάριν Μίλερ επιστρατεύεται από το Βερολίνο για να αναλάβει την υπόθεση – και να περισώσει τη φήμη της.
Η Στάζι ωστόσο επιμένει ότι η έρευνα πρέπει να διεξαχθεί χωρίς ανακρίσεις που θα διαταράξουν τη μακάρια άγνοια των πολιτών για τον κίνδυνο.
Μέσα στους ανατριχιαστικούς ανώνυμους δρόμους, η Μίλερ πρέπει να επιστρατεύσει τη φαντασία της και να δράσει γρήγορα, γιατί ο απαγωγέας μπορεί να μη σταματήσει στα δύο θύματά του…

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς με ηρωίδα την υπολοχαγό Κάριν Μίλερ, από τον συγγραφέα του μπεστ σέλερ “Το παιδί της Στάζι”, που βραβεύτηκε με το Βραβείο Dagger της Βρετανικής Ένωσης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας για το καλύτερο ιστορικό μυθιστόρημα.

Ιερή σκοτεινή νύχτα, Michael Connelly, εκδόσεις Διόπτρα

Η Ρενέ Μπάλαρντ δουλεύει πάλι τη νυχτερινή βάρδια. Επιστρέφοντας στο Αστυνομικό Τμήμα του Χόλιγουντ τις πρώτες πρωινές ώρες, βρίσκει έναν άγνωστο να ψάχνει τα αρχεία παλιών υποθέσεων. Ο εισβολέας δεν είναι άλλος από τον συνταξιούχο ντετέκτιβ Χάρι Μπος, ο οποίος σκαλίζει μια άλυτη υπόθεση που του έχει γίνει εμμονή. Η Μπάλαρντ εξαγριωμένη τον πετάει έξω, όμως όταν ρίχνει και η ίδια μια ματιά στον φάκελο της υπόθεσης, νιώθει να κατακλύζεται από συμπόνια και οργή.
Η υπόθεση αφορά τον θάνατο της δεκαπεντάχρονης Ντέιζι Κλέιτον, η οποία το έσκασε από το σπίτι της και κατέληξε στους δρόμους του Χόλιγουντ, όπου δολοφονήθηκε βάναυσα. Το σώμα της βρέθηκε σε έναν κάδο απορριμμάτων, πεταμένο σαν σκουπίδι. Η Μπάλαρντ ενώνει τώρα τις δυνάμεις της με τον Μπος, προκειμένου ν’ ανακαλύψουν τι συνέβη στην Ντέιζι και να οδηγήσουν τον φονιά της ενώπιον της δικαιοσύνης.

Όμως, η εύθραυστη εμπιστοσύνη που δημιουργείται μεταξύ τους θα δοκιμαστεί όταν η υπόθεση πάρει μια αναπάντεχη και συνάμα επικίνδυνη τροπή.

Ο τρόφιμος, Sebastian Fitzek, εκδόσεις Διόπτρα

Ο μικρός Μαξ εξαφανίστηκε πριν από έναν χρόνο.
Μόνο ο δράστης γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη στο αγόρι. Έχει ήδη ομολογήσει δύο αποτρόπαιες δολοφονίες παιδιών, αλλά τώρα είναι φυλακισμένος στην πτέρυγα υψίστης ασφαλείας ενός ψυχιατρείου και αρνείται να μιλήσει. Στον πατέρα του Μαξ απομένει μονάχα ένας τρόπος να μάθει επιτέλους την αλήθεια: Πρέπει να βουτήξει στα έγκατα της Κόλασης, να γίνει ο ίδιος τρόφιμος.

Μην το διαδώσεις, Lesley Kara, εκδόσεις Διόπτρα

Όταν η Τζοάνα, μια ανύπαντρη μητέρα, ακούει μια φήμη στην είσοδο του σχολείου, δεν έχει κανένα σκοπό να τη διαδώσει. Όμως, η ανάγκη για αποδοχή από τις άλλες μητέρες την κάνει να παραβεί τις αρχές της. Το ένα σχόλιο φέρνει το άλλο και τώρα πια δεν υπάρχει γυρισμός…

Οι φήμες λένε ότι μια γνωστή δολοφόνος, η Σάλι ΜακΓκόουαν, ζει με νέα ταυτότητα στη μικρή, ήσυχη πόλη τους. Όταν ήταν δέκα ετών, πριν από σαράντα επτά χρόνια, είχε μαχαιρώσει ένα μικρό αγόρι. Αφού κι η ίδια ήταν ανήλικη, δεν υπάρχει κάποια φωτογραφία της και η ταυτότητά της προστατεύεται από την αστυνομία.

Ποια είναι λοιπόν η δολοφόνος που ζει ανάμεσά τους; Έχει σωφρονιστεί ή αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά της πόλης;

Η Τζοάνα θα μετανιώσει τη μέρα που τόλμησε να πει εκείνες τις λέξεις…

Η εξαφάνιση της Στέφανι Μέιλερ, Ντικέρ Ζοέλ, εκδόσεις Πατάκη

30 Ιουλίου του 1994. Η Όρφια, µια µικρή πόλη στην επαρχία Χάµπτονς της πολιτείας της Νέας Υόρκης, αναστατώνεται από ένα τραγικό γεγονός: ο δήμαρχος της πόλης και η οικογένειά του δολοφονούνται µέσα στο ίδιο τους το σπίτι, καθώς και µια γυναίκα που περνούσε τυχαία από εκεί, αυτόπτης µάρτυρας του εγκλήµατος. Την έρευνα της Πολιτειακής Αστυνοµίας αναλαμβάνουν δυο νέοι αστυνοµικοί, ο Τζέσσι Ρόζενµπεργκ και ο Ντέρεκ Σκοτ. Φιλόδοξοι κι επίμονοι, ακολουθώντας αδιάσειστα στοιχεία, βρίσκουν τον ένοχο, λαµβάνουν επαίνους και παράσηµα – όµως έχουν ενοχοποιήσει τον λάθος άνθρωπο. Είκοσι χρόνια αργότερα, στις αρχές του καλοκαιριού του 2014, η δηµοσιογράφος Στέφανι Μέιλερ αποκαλύπτει στον Τζέσσι πως ο δράστης ήταν άλλος. Στη συνέχεια τα ίχνη της χάνονται υπό µυστηριώδεις συνθήκες. Τι απέγινε η Στέφανι Μέιλερ; Τι είχε ανακαλύψει; Και, κυρίως, τι συνέβη στ’ αλήθεια το µοιραίο βράδυ της 30ής Ιουλίου του 1994;

Σκέφτομαι να βάλω ένα τέλος, Ίαν Ριντ, εκδόσεις Πατάκη

Σκέφτομαι να βάλω ένα τέλος. Από τη στιγμή που θα εμφανιστεί αυτή η σκέψη, παραμένει. Κολλάει. Αντέχει στον χρόνο. Κυριαρχεί. Ως προς αυτό, δεν μπορώ να κάνω και πολλά. Πιστέψτε με. Δεν φεύγει. Είναι εκεί, άσχετα αν μ’ αρέσει ή όχι. Είναι εκεί όταν τρώω. Όταν ξαπλώνω στο κρεβάτι. Είναι εκεί όταν κοιμάμαι. Εκεί κι όταν ξυπνάω. Είναι εκεί διαρκώς. Διαρκώς. Ο Τζέικ και η φίλη του –που αφηγείται την ιστορία και σκέφτεται να βάλει ένα τέλος στη σχέση τους, αλλά δεν του το έχει πει– πηγαίνουν στην απομονωμένη αγροικία όπου ζουν οι γονείς του. Ύστερα από μια άβολη, και κάπως τρομακτική, βραδιά, παίρνουν τον μακρύ δρόμο της επιστροφής. Όμως, μια παράκαμψη, και ξαφνικά ο εφιάλτης ξεκινά – εκείνη καταλήγει αποκλεισμένη σε ένα έρημο σχολείο από όπου προσπαθεί να ξεφύγει.

Ο άντρας που επέστρεψε, Πελεκάνος Τζορτζ, εκδόσεις Πατάκη

Ο Μάικλ Χάντσον περνά τις ατελείωτες ώρες της φυλακής καταβροχθίζοντας τα βιβλία που του προτείνει η νεαρή βιβλιοθηκάριος του σωφρονιστικού καταστήματος. Η Άννα τροφοδοτεί διαρκώς με βιβλία τον Μάικλ, που εξελίσσεται στον καλύτερο αναγνώστη της. Ως τη μέρα της αιφνίδιας αποφυλάκισής του χάρη στη χειραγώγηση του αυτόπτη μάρτυρα της υπόθεσής του από τον ιδιωτικό ερευνητή Φιλ Ορνέιζιαν.

Ο Μάικλ συναντά μια Ουάσινγκτον που έχει αλλάξει σημαντικά την περίοδο της προφυλάκισής του. Πάλαι ποτέ κακόφημα μαγαζιά έχουν μετατραπεί σε τρέντι μπιραρίες με κήπο και σε ανθοπωλεία. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έχει αλλάξει η δύσκολη επιλογή ανάμεσα στον πειρασμό του εγκλήματος και στο να κάνεις το σωστό. Προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στη νέα του δουλειά, στην αγάπη του για τα βιβλία και στη χάρη που χρωστάει στον άνθρωπο που τον βοήθησε να αποφυλακιστεί, ο Μάικλ αγωνίζεται να βρει τη θέση του σε αυτόν τον νέο κόσμο. Πριν χάσει τον έλεγχο…

Εσύ ποιο από αυτά θα επιλέξεις να διαβάσεις; Ποιο άλλο αστυνομικό μυθιστόρημα σε έχει εξιτάρει τον τελευταίο καιρό; Περιμένουμε την απάντησή σου στον λογαριασμό του iPop στο Instagram!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο iPop Book Club: 12 αστυνομικά μυθιστορήματα που ξεχωρίσαμε και θα σε κάνουν να χάσεις τον ύπνο σου! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
ipop, book, club, ipop, υπνο, book, club, λύση, καλοκαιρι, νέα, ηρακλης, μπλε, μνήμη, ferrari, ηπα, david, sebastian, μαξ, εξιτάρει, instagram, google, κινηση στους δρομους, βιβλια, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.google.gr, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αστυνομικο τμημα, ξανα, μνήμη, αστυνομια, βερολινο, γερμανια, γυναικα, δουλεια, εγκληματικοτητα, εικονες, ηπα, ισπανια, ιταλια, ιχνη, λονδινο, λυκος, μητερα, μιλανο, φημες, φημες λενε, φωτογραφια, χιτλερ, ψυχογιος, αγαπη, αγνοια, αρθρο, αλντο μορο, αλπεις, ανθρωπος, αννα, ατμοσφαιρα, ατυχημα, βδομαδα, βιβλιο, βραδια, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γερμανικα, γινει, γινονται, γινεσαι, γνωριμια, γονεις, δευτερο, διδυμα, δολοφονιες, εγκυος, εγινε, εγκληματα, εγρηγορση, ευα, υπαρχει, εκδοσεις ψυχογιος, εκδοσεις κεδρος, εκρηκτικο, εμμονη, εννοια, εργα, εξιτάρει, εποχη, εποχες, επτα, ερευνα, ετων, εφιαλτης, ζεστη, ζωη, ιδεα, ιδια, ιδιο, ειδος, εικοσι, υποθεση, εισβολεας, ιστορικο, εκδοσεις, κεδρος, κυβερνηση, κινηση, λαθος, λύση, μαξ, μαροκο, ματια, μυστικο, μηχανικος, μπλε, μικρο, μπορεις, μυαλο, μυθιστορημα, μονα, νερο, νυχτα, ντετεκτιβ, ξενοδοχειο, ξυπνα, ομαδα, παντα, οικογενεια, ομορφη, παιδι, παιδια, παρισι, πραγα, ριβιερα, σεναριο, σιγουρα, σιγουρο, συνεχεια, συντομα, σοβιετικη ενωση, σωμα, σπιτι, σχολειο, ταυτοτητα, τμημα, το βουνο, φαντασια, φοντο, φημη, φορα, χιτσκοκ, ωρες, αγνωστο, αγορι, david, ενωση, ερωτησεις, χωρα, κηπο, κομματι, κοπελα, κρεβατι, μια ματια, μπροστα, οργη, πελεκανος, πουαρο, sebastian, σκοτωνει, σωστο, ταξιδι, ουασινγκτον, θεματα, υπεροχο, βουνο
Τυχαία Θέματα