Η γερμανική κυβέρνηση εγκρίνει την απόσυρση στρατευμάτων από τη βάση Ιncirlik στην Τουρκία

11:59 7/6/2017 - Πηγή: iPop

Η γερμανική κυβέρνηση εγκρίνει την απόσυρση στρατευμάτων από τη βάση Ιncirlik στην Τουρκία.

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για να αποσύρει τα στρατεύματα της Γερμανίας από την Incirlik Airbase στην Τουρκία, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων dpa. Το κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη εγκρίνει το τέλος της εγκατάστασης.

Το υπουργικό συμβούλιο

της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel ενέκρινε την Τετάρτη την απόσυρση των στρατευμάτων του Bundeswehr από την αεροπορική βάση Incirlik στη νοτιοανατολική Τουρκία, κατά τη διάρκεια των διπλωματικών επεισοδίων μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του dpa.

Γερμανοί στρατιώτες σταθμεύουν στο Incirlik, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αλλά η Τουρκία επέβαλε απαγόρευση στους γερμανούς νομοθέτες που επισκέπτονται τη βάση.

Η κίνηση έρχεται μετά την αποτυχία του Βερολίνου να διαπραγματευτεί μία λύση για τις συνεχιζόμενες εντάσεις με την Άγκυρα, η οποία παρεμποδίζει τις επιθεωρήσεις της τουρκικής βάσης από τους γερμανούς βουλευτές. Η κοινοβουλευτική εποπτεία της ξένης εξάπλωσης των γερμανικών στρατευμάτων υποστηρίζεται έντονα από τη νομοθεσία της χώρας.

Η μετεγκατάσταση των στρατευμάτων είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί αργότερα αυτό το μήνα, αλλά ο γερμανός υπουργός Άμυνας Ursula von der Leyen δεν έχει ακόμη λάβει μέτρα για το πώς θα αντιμετωπιστεί η απουσία τους στο πλαίσιο του στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Περίπου 280 στρατιώτες και αρκετά fighter jets τύπου Tornado, τα οποία χρησιμοποιούνται για αποστολές αναγνώρισης στη Συρία, βρίσκονται επί του παρόντος στο Incirlik.

Τα 6 Γερμανικά fighter jets, ένα δεξαμενόπλοιο που τους εξυπηρετεί και το στρατιωτικό προσωπικό αναμένεται να μεταφερθούν από την Τουρκία στην Ιορδανία. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει δύο ή τρεις μήνες αφότου η Ομοσπονδιακή Βουλή εγκρίνει την προτεινόμενη αναδιάταξη.

Να θυμίσουμε πως η Τουρκία κατηγορεί τη Γερμανία ότι δεν στάθηκε στο πλευρό της εκλεγμένης κυβέρνησης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου 2016, ότι παρέχει άσυλο σε πραξικοπηματίες και ότι έχει «παγώσει» τα χρήματα που οφείλονται από την Ε.Ε. στην Άγκυρα, με βάση τη συμφωνία για το προσφυγικό – μεταναστευτικό του Απριλίου του 2016.

«Το Incirlik είναι μια καλή αεροπορική βάση για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε να μην είμαστε σε θέση να επισκεφτούμε τους στρατιώτες μας», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ursula von der Leyen στην Deutsche Welle.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Binali Yıldırım δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γερμανία μπορεί να «απομακρύνει τα στρατεύματά της όποτε θέλει» και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε λάβει απόφαση για αυτό. Μπορούν να το κάνουν με τον δικό τους τρόπο».

The post Η γερμανική κυβέρνηση εγκρίνει την απόσυρση στρατευμάτων από τη βάση Ιncirlik στην Τουρκία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα