Η Βουλή τιμάει τη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

10:25 7/6/2017 - Πηγή: iPop

Τη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, o oποίος απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών, τιμάει η Βουλή. Η συνεδρίαση γίνεται στην αίθουσα της Ολομέλειας, ενώ ομιλίες παραχωρούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο Α. Τσίπρας στην τοποθέτησή του στάθηκε στο γεγονός ότι ο Κων. Μητσοτάκης

δεν δίστασε να πάρει ρίσκα κατά την Πρωθυπουργία του και την πολιτική του καριέρα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τίμησε με τη δική του τοποθέτηση τον πατέρα του.

Τσίπρας: Ο Κων. Μητσοτάκης δεν δίστασε ν’ αναλάβει ρίσκα

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σημείωσε πως ο Κων. Μητσοτάκης ανήκει στην ιστορία, ενώ υπογράμμισε πως επέδειξε αξιοσημείωτη προσήλωση στις αρχές του Κοινοβουλευτισμού.

Ο Κ. Μητσοτάκης υπήρξε σοβαρός και αξιόλογος πολιτικός αντίπαλος της Αριστεράς. Θα θυμόμαστε τον Κ. Μητσοτάκη ως έναν αταλάντευτο υποστηρικτή της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού. Θα θυμόμαστε τον Κ. Μητσοτάκη ως ένα σημαντικό ηγέτη της παράταξης του

Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέλαβε πλήρως την ευθύνη όλων των πολιτικών του επιλογών και τον χαρακτήρισε ως έναν τολμηρό πολιτικό που δεν δίστασε να αναλάβει πολλά πολιτικά ρίσκα.

Μητσοτάκης: Ο Κων. Μητσοτάκης δεν επεδίωκε το χειροκρότημα αλλά την αναγνώριση των επιχειρημάτων του

«Ο Κων. Μητσοτάκης δεν επεδίωκε το χειροκρότημα αλλά την αναγνώριση των επιχειρημάτων του», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δική του τοποθέτηση, στη διάρκεια της οποίας τίμησε τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Έχει μεγάλη σημασία η εκτίμηση των πολιτών στο πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη. Στην πολιτική του διαδρομή ο Κ. Μητσοτάκης ταυτίστηκε περισσότερο από όλους με τη Βουλή των Ελλήνων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε πως η συμβουλή του στους νεότερους βουλευτές ήταν «να ακούτε όλους τους ομιλητές», ενώ τόνισε πως στη δημόσια του διαδρομή ο Κ. Μητσοτάκης πέρασε δια πυρός και σιδήρου.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας υπενθύμισε πως ο πατέρας του οδήγησε την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας σε τρεις εκλογικές νίκες και εξέφρασε την άποψη πως η Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη παρέλαβε την χώρα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. «Για πρώτη φορά είχε εκλεγεί μια κυβέρνηση που πίστευε στον ιδιωτικό τομέα».

Ο Κ. Μητσοτάκης εστίασε στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος του Κων. Μητσοτάκη, η οποία έδωσε στο σύστημα 20 χρόνια ζωής και επισήμανε πως κανείς δεν ξέρει ποια θα ήταν η πορεία της χώρας αν ο Κ. Μητσοτάκης είχε κυβερνήσει περισσότερα χρόνια τη χώρα.

Ο Κ. Μητσοτάκης είχε πάντα εμπιστοσύνη στο λαό μας. Ο Κ. Μητσοτάκης έλεγε όσο γρήγορα χαλάει αυτή η χώρα άλλο τόσο γρήγορα φτιάχνεται

Νίκος Βούτσης: Ο Μητσοτάκης παρά το σύντομο της θητείας του έδωσε το δικό του ξεχωριστό πολιτικό αφήγημα στη διακυβέρνηση του τόπου

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης άνοιξε την ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τα παρακάτω λόγια:

Η Βουλή των Ελλήνων, με τη σημερινή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, τιμά τη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αποχαιρετά έναν από τους μεγάλους πολιτικούς της μεταπολεμικής, αλλά και της μεταπολιτευτικής περιόδου της πολιτικής μας ζωής

O Πρόεδρος της Βουλής ξεκινάει λέγοντας ότι:

ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές αυτών των κρίσιμων περιόδων. Πρωτοεξελέγη το 1946, υπήρξε μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας επί 6 δεκαετίες ως βουλευτής, υπουργός, αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός. Παροιμιώδης και κοινά αναγνωρισμένος, είναι τόσο ο ήρεμος χαρακτήρας εν μέσω ακόμα και σκληρών αντιπαραθέσεων, όσο και ο σεβασμός στην κοινοβουλευτική διαδικασία και βέβαια η ρητορική του δεινότητα.
«Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή, όχι μόνο με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρους αλλά και με το απαράμιλλο πάθος που τον χαρακτήριζε» λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι:

Βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλων πολιτικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα πριν τη δικτατορία, στο χώρο του Κέντρου, με ευθύνες που επιμερίζουν αντίπαλοι και φίλοι αλλά και ο ίδιος αναγνώρισε στο πλαίσιο αρνητικών φαινομένων της πολιτικής ζωής που λειτούργησαν ως θερμοκήπιο για την επτάχρονη δικτατορία, της οποίας υπήρξε ενεργητικά, κατά κοινή ομολογία, αντίπαλος

O ίδιος αναφέρει ότι ως πρωθυπουργός, παρά το σύντομο της θητείας του έδωσε το δικό του ξεχωριστό πολιτικό αφήγημα στη διακυβέρνηση του τόπου, προκαλώντας ισχυρές αντιπαλότητες στο κοινωνικό πεδίο και την πολιτική ζωή αλλά αφήνοντας και παρακαταθήκες που μέχρι σήμερα λειτουργούν ως στοιχεία ταυτότητας για την πολιτική παράταξη την οποία υπηρέτησε και ως πρόεδρος μετά την μεταπολίτευση.

Ο Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στη σχέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την αριστερά πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια σχέση αλληλοεκτίμησης και σεβασμού του πολιτικού και ιδεολογικού αντιπάλου, μέσα σε δύσκολους καιρούς που το επίπεδο των σχέσεων, δεν θεωρούνταν και δεν καλλιεργούνταν ως αυτονόητο.

Διευκρίνισε επίσης ότι τα έργα και οι ημέρες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ανήκουν πλέον στη δικαιοδοσία των ιστορικών αλλά και των πολιτικών αναλυτών του παρόντος και του μέλλοντος έκλεισε με αναφορά στον οικογενειάρχη Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο οποίος άφησε πίσω του μια τόσο μεγάλη και τόσο δεμένη οικογένεια.

«Ο πολιτικός κόσμος και η Βουλή τιμούν τη μνήμη του ανδρός και εξέφρασαν και εκφράζουν την εκτίμηση του προς την οικογένεια του» τόνισε ο ίδιος.

Φ. Γεννηματά: Yπάρχουν μεγάλα και κρίσιμα κομμάτια της ιστορίας μας που δεν μπορούν να ξαναγραφτούν

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, Φ. Γεννηματά, ανέφερε ότι «υπάρχουν μεγάλα και κρίσιμα κομμάτια της ιστορίας μας που δεν μπορούν να ξαναγραφτούν» επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη διορατικότητα και το πολιτικό αισθητήριο του εκλιπόντος» κι υπενθυμίζοντας τις ιστορικές στιγμές στις οποίες ο Κ. Μητσοτάκης ήρθε σε σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ.

Δ. Κουτσούμπας: ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πάντα έλεγε αυτά που πίστευε

Ο Γ.Γ της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας τόνισε την διαχρονική υπεράσπιση της αστικής εξουσίας από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε όλη του την πολιτική πορεία.

«Αν και σκληρός, ιδεολογικά και πολιτικά, αντίπαλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πάντα έλεγε αυτά που πίστευε, με ευθύτητα αντιμετώπιζε τους πολιτικούς του αντιπάλους» δήλωσε ο Δ. Κουτσούμπας λέγοντας ότι:

Mε ευθύτητα και πολιτικά επιχειρήματα τον αντιμετωπίσαμε πάντοτε κι εμείς

B. Λεβέντης: O K. Μητσοτάκης ήταν «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα»

O πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης χαρακτήρισε ως «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα» τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αναφέροντας ότι «είχε μεγάλη αξία, αλλά έβλαψε τον εαυτό του με την Αποστασία». Ο Β. Λεβέντης διευκρίνισε ότι η Αποστασία συνέβαλε στην θεοποίηση της οικογένειας Παπανδρέου, λέγοντας ότι η συνεργασία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την Αριστερά το 1989 ήταν ένα «επίτευγμα συναίνεσης».

Στ. Θεοδωράκης: Oι Χανιώτες αποκαλούσαν «ψηλό» τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όμως όχι μόνο για το σωματικό του μπόι

Την σύγκρουση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον κρατισμό και την συμβολή του στην απομάκρυνση της Ελλάδας από το «βαλκανικό της παρελθόν» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, αναφέροντας ότι μαζί του τέλειωσε μια εποχή, αυτήν των πολιτικών που μεγάλωσαν σε πολέμους και δικτατορίες.

Ο Στ. Θεοδωράκης δήλωσε επίσης ότι οι Χανιώτες αποκαλούσαν «ψηλό» τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όμως όχι μόνο για το σωματικό του μπόι.

Παράλληλα ενός λεπτού σιγή τήρησε η Βουλή, στη μνήμη του πρώην Πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC

The post Η Βουλή τιμάει τη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολιτικό, Βουλή, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη | LIVE,politiko, vouli, konstantino mitsotaki | LIVE