Η επόμενη ημέρα μετά το ιταλικό «όχι» στο δημοψήφισμα και την παραίτηση Ρέντσι

07:43 5/12/2016 - Πηγή: iPop

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία μετά την απόφαση του λαού να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα και να ταχθεί κατά της πρότασης του πρωθυπουργού Ρέντσι, ο οποίος παραδεχόμενος την ήττα του ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε προς τον ιταλικό λαό, ο Μ. Ρέντσι δήλωσε πως αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την ήττα, προσθέτοντας ότι σήμερα, Δευτέρα, προτίθεται να υποβάλλει την παραίτησή του

στον Πρόεδρο.

«Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», κατηγορώντας εμμέσως εκείνους που ενώ έρχονται αντιμέτωποι με εκλογικές ήττες, παραμένουν στις θέσεις τους.

Τα αποτελέσματα

Το «όχι» κέρδισε με 59,12% έναντι του «ναι» που είναι στο 40,88%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελικά αποτελέσματα ξεπερνάει ακόμα και τις εκτιμήσεις των exit polls, τα οποία, όμως, έπεσαν μέσα στη νίκη του «όχι».

Το κίνημα των Πέντε Αστέρων ζητά εκλογές

Να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές ζήτησαν πέντε βουλευτές του κινήματος Πέντε Αστέρων. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Δώσαμε μεγάλη μάχη και κέρδισαν οι πολίτες, ενάντια σε μια μεταρρύθμιση που μας στερούσε τα δικαιώματά μας», υπογράμμισε ο βουλευτής Αλεσσάντρο Ντι Μπατίστα. «Τα Πέντε Αστέρια δεν εκπροσωπούν, πλέον, την αντιπολιτική».

Απ’ την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως «έχασε η αλαζονεία στην εξουσία. Από αύριο ξεκινά η επεξεργασία του προγράμματος των Πέντε Αστέρων για την διακυβέρνηση της χώρας και ο καθορισμός της κυβερνητικής του ομάδας».

Το κίνημά του είναι έτοιμο να συμβάλει σε όλα τα αναγκαία βήματα για να μπορέσουν να προκηρυχθούν οι εκλογές», καθιστώντας σαφές, όμως, ότι «στην κυβέρνηση της χώρας, μπορεί να φτάσει, κανείς, μόνον διαμέσου της λαϊκής ψήφου και όχι με tweet

Τι θα γίνει μετά την παραίτηση Ρέντσι;

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, εφόσον ο Ρέντσι υποβάλει την παραίτησή του και γίνει αποδεκτή, τότε θα προχωρήσει στον διορισμό ενός πρωθυπουργού, ο οποίος θα έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας.

Η Κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα σχηματιστεί μπορεί να προχωρήσει είτε στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου εν όψει πρόωρων εκλογών, είτε να ασκήσει εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή έως το 2018.

«Bello ciao»

Non #ciaone ma #bellociao. La prima pagina del @ilmanifesto pic.twitter.com/74dkcYgtJi

— Davide Vecchi (@davide_vecchi) December 5, 2016

Με τον τίτλο «Bello ciao (Αντίο όμορφε)» κυκλοφορεί σήμερα η ιταλική εφημερίδα Il Manifesto, αποχαιρετώντας μ’ αυτό τον τρόπο τον Ιταλό Πρωθυπουργό.

Photo: Il manifesto

The post Η επόμενη ημέρα μετά το ιταλικό «όχι» στο δημοψήφισμα και την παραίτηση Ρέντσι appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα