Η αξία της συγγνώμης στις διαπροσωπικές σου σχέσεις

16:08 3/2/2017 - Πηγή: iPop

Συγγνώμη και συγχώρεση. Δύο διαφορετικές λέξεις, οι οποίες μπλέκονται μεταξύ τους και τελικά γίνονται αλληλένδετες. Τι σημαίνει, όμως, το να ζητάς συγγνώμη και τι σημαίνει η συγχώρεση; Όταν σου λέει κάποιος συγγνώμη πρέπει πάντα να τον συγχωρείς και πάντα πρέπει να ζητάς συγγνώμη για να σε συγχωρέσουν;

Η αξία της συγγνώμης

Συγγνώμη: Μια λέξη δύσκολο να την πεις και ακόμα πιο δύσκολο το να την εννοείς. Όταν ζητάς συγγνώμη σημαίνει

ότι αναλαμβάνεις την ευθύνη για κάτι που έκανες ή είπες, αντιλαμβανόμενος ότι ήταν λάθος ή ότι ακόμα κι αν δεν ήταν λάθος, είχε ψυχολογικό αντίκτυπο για τον άλλον.

Να θυμάσαι – είτε την ζητάς είτε στην ζητούν – ότι η συγγνώμη είναι δείγμα δύναμης κι όχι αδυναμίας. Θέλει δύναμη να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και να μπεις στη θέση του άλλου, δείχνοντας κατανόηση για τα συναισθήματά του.

Για να φθάσεις στο σημείο να ζητήσεις συγγνώμη από κάποιον, σημαίνει ότι σε ενδιαφέρει πραγματικά η σχέση που έχεις μαζί του. Όμως, πρέπει να προσέξεις κάτι: Αν πεις συγγνώμη και συνεχίσεις να έχεις την ίδια συμπεριφορά, τότε απλά θα δείξεις ότι την είπες απλά για να την πεις. Οι πράξεις σου μετά τη συγγνώμη είναι εκείνες που θα δώσουν αξία σ’ αυτή τη λέξη.

Τι σημαίνει η συγχώρεση;

Να θυμάσαι ότι η συγχώρεση ανακουφίζει πρώτα απ’ όλα εσένα τον ίδιο και μετά το άτομο, το οποίο θα συγχωρέσεις. Φυσικά το να συγχωρέσεις, δεν σημαίνει ότι θα αποκατασταθεί η σχέση σου με τον άλλον.

Για να μπορέσεις να συνεχίσεις να έχεις μια υγιή σχέση με το άτομο που σε πλήγωσε ή και πλήγωσες, θα πρέπει να ασχοληθείς με το πρόβλημα και να το ξεπεράσεις, να το αφήσεις πίσω σου και να μπορέσεις να πορευτείς στην συνέχεια.

Όταν δεν συγχωρείς, είναι ουσιαστικά ένας τρόπος να δείξεις στον άλλον το πόσο σε πλήγωσε και να τον «τιμωρήσεις» γι’ αυτό. Όμως, να θυμάσαι ότι τα αρνητικά συναισθήματα που σε καταβάλλουν δεν κάνουν ούτε σε σένα τον ίδιο καλό.

Μην μένεις κολλημένος στο παρελθόν, αποδέξου ότι οι άνθρωποι που έχεις δίπλα σου κάνουν λάθη, όπως κάνεις κι εσύ ο ίδιος, και δείξει καλή πρόθεση εάν θέλεις να μην χάσεις τα άτομα που σε περιβάλλουν. Και φυσικά, εάν έχεις κάνει εσύ κάποιο λάθος, μην διστάσεις να ζητήσεις συγγνώμη.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί πρέπει να συγχωρείς ακόμα κι αυτούς που δεν το αξίζουν

The post Η αξία της συγγνώμης στις διαπροσωπικές σου σχέσεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα