Για κλειστά και όχι σφραγισμένα σύνορα κάνει λόγο η Κομισιόν- Κατάληψη στη σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης

15:08 22/2/2016 - Πηγή: iPop

Στην παραδοχή πως τα σύνορα έχουν κλείσει, αλλά δεν έχουν σφραγιστεί προέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε σχετική της δήλωση το πρωί της Δευτέρας, η εκπρόσωπος Τύπου της, Νατάσα Μπερτό, σημείωσε πως «υπάρχει κινητικότητα κατά μήκος των συνόρων», ενώ στη συνέχεια τόνισε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί πως θα τεθεί σε εφαρμογή μια «ευρωπαϊκή λύση». Την ίδια στιγμή οι σιδηροδρομικές γραμμές στην Ειδομένη έχουν κλείσει από Αφγανούς πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, περίπου 150 άτομα αφού πρώτα έριξαν την περίφραξη των σιδηροδρομικών γραμμών κάθισαν επάνω στις γραμμές για να διαμαρτυρηθούν

για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη.

Όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια των δηλώσεων της η Εκπρόσωπος της Κομισιόν: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θεωρεί πως τα σύνορα με την ΠΓΔΜ είναι πλήρως κλειστά. Ο διάλογος μεταξύ των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, απ’ όπου περνούν οι ροές των μεταναστών, είναι ανοιχτός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να δρα ως συντονιστής μεταξύ τους».

Σε σχετική ερώτηση την οποία υπέβαλε δημοσιογράφος, η Ν. Μπέρτο σημείωσε αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της ΠΓΔΜ, ότι «οι διαχειριστές των συνόρων είναι αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες».

Τι συμβαίνει στην Ειδομένη;

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ειδομένη. Ο καταυλισμός ο οποίος βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη και συγκεκριμένα στο ύψος Ειδομένης – Γευγελής ασφυκτιά μετά από τη απόφαση την οποία έχουν πάρει οι αρχές της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπουν την είσοδο Αφγανών στο έδαφός της. Την ίδια στιγμή αυστηροί είναι οι έλεγχοι οι οποίοι διεξάγονται στους Σύρους, αλλά και Ιρακινούς. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 2.000 είναι τα άτομα τα οποία αναμένουν στον καταυλισμό και παράλληλα 62 είναι τα λεωφορεία στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες και περιμένουν στο βενζινάδικο.

Ο καταυλισμός, τον οποίο επισκέφθηκε σήμερα και ο Γερμανός πρόξενος, Ίνγκο Φον Φος, είναι γεμάτος. Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας σημειώθηκαν επεισόδια όταν ομάδα προσφύγων μεταναστών προσπάθησε να ανοίξει τα σύνορα.

Αξίζει να τονιστεί πως πολλοί από τους απελπισμένους πρόσφυγες έχουν ξεκινήσει να πηγαίνουν με τα πόδια από το βενζινάδικο στα σύνορα που απέχουν 20 περίπου χιλιόμετρα.

Οι πρόσφυγες από την Συρία και το Ιράκ αξίζει να τονιστεί πως περνούν με πολύ αργούς ρυθμούς από τα σύνορα.

Η ΠΓΔΜ απαγόρευσε την διέλευση Αφγανών, κάτι το οποίο ήρθε ως αποτέλεσμα της απόφασης της Σερβίας να μην τους επιτρέψει να εισέλθουν στα εδάφη της, ενώ σημειώνεται πως λόγω του κέντρου ελέγχου που έχουν συστήσει οι αρχές της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Σερβίας, της Κροατίας και της ΠΓΔΜ, οι πρόσφυγες περνούν με διαβατήριο ή ταυτότητα και δεν αρκεί το σημείωμα των ελληνικών αρχών.

photo:Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Για κλειστά και όχι σφραγισμένα σύνορα κάνει λόγο η Κομισιόν- Κατάληψη στη σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα