Επιτροπή του ΟΗΕ υποστηρίζει πως ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται υπό «παράνομη κράτηση»

18:07 4/2/2016 - Πηγή: iPop

Αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ, τάσσεται με σχετική απόφασή της υπέρ της του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, υποστηρίζοντας πως βρίσκεται υπό «παράνομη κράτηση».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο ενημέρωσης BBC, ο Τζούλιαν Ασάνζ, το 2012, είχε ζητήσει άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στις σουηδικές αρχές, καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμό εναντίον δύο γυναικών στη Σουηδία, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

UN panel considering 'unlawful detention' of Wikileaks founder Julian Assange's rules in his favour, BBC understands https://t.co/6B6OSTfVaM

BBC Breaking News (@BBCBreaking) February 4, 2016

Οι αστυνομικές αρχές της Βρετανίας, υποστηρίζουν ωστόσο πως ο κ.Ασάνζ δεν μπορεί να συλληφθεί αν δεν αποχωρήσει από την πρεσβεία του Ισημερινού, ενώ ο ίδιος ο Ασάνζ δήλωνε νωρίτερα, πως αν η αρμόδια επιτροπή εξέδιδε σχετική απόφαση υπέρ του, πως θα πρέπει να του επιστραφεί το διαβατήριό του και να αποσυρθεί άμεσα το ένταλμα για τη σύλληψή του.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος της Βρετανίας δηλώνει σχετικά με την υπόθεση:«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο κ. Ασάνζ ουδέποτε κρατήθηκε αυθαιρέτως από το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως αποφεύγει εσκεμμένα τη νόμιμη σύλληψή του επιλέγοντας να παραμείνει στην πρεσβεία του Ισημερινού».

Sweden's foreign ministry says U.N. panel concluded that WikiLeaks founder Julian Assange's detention is 'arbitrary' https://t.co/B3Kp4qOCYd

— The Associated Press (@AP) February 4, 2016

Το 2014, ο Τζούλιαν Ασάνζ, κατήγγειλε στον ΟΗΕ ότι βρισκόταν «αυθαίρετα υπό κράτηση» και πως ο ίδιος δεν μπορούσε να αφήσει την Πρεσβεία, χωρίς να συλληφθεί.

Η σχετική απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ, υποστήριξε την άποψη του ιδρυτή των Wikileaks, ότι δηλαδή «στερείται της ελευθερίας του με αυθαίρετο τρόπο για μία απαράδεκτη χρονικό διάστημα».

Τα επίσημα αποτελέσματα της έρευνας της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ, γύρω από την υπόθεση, αναμένονται να ανακοινωθούν την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου.

photo:BBC

The post Επιτροπή του ΟΗΕ υποστηρίζει πως ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται υπό «παράνομη κράτηση» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα