Επιστροφή των Θεσμών με γεμάτες βαλίτσες

08:12 28/2/2017 - Πηγή: iPop

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στην Ελλάδα και ανοίγουν τα χαρτιά τους με στόχο να προχωρήσουν οι συζητήσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν. Στόχος τους είναι αρχικά να πετύχουν μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τις ελληνικές αρχές τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οι συναντήσεις των Θεσμών ξεκινούν σήμερα. Αναλυτικά το πρόγραμμα:10:30: Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε.12:00: Ενέργεια19:00:
Επισκόπηση20:30: Δημοσιονομικά«Κόκκινες» γραμμές θέτει ο Τσακαλώτος:

Τις δικές του «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις τις οποίες ξεκινούν την Τρίτη είναι έτοιμος να θέσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Βέβαια, οι εν λόγω «κόκκινες» γραμμές αξίζει να σημειωθεί, πως την ουσία δεν αφορούν τους πιστωτές αλλά έχουν τεθεί από τον υπουργό Οικονομικών στον Πρωθυπουργό και στην ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου. Σ΄αυτές αποτυπώνεται η ενόχληση του οικονομικού επιτελείου για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς των αποφάσεων του Eurogroup.

Τι ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επιστροφή από τις Βρυξέλλες;

Πληροφορίες υπογραμμίζουν, πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ζητήσει τη συγκρότηση μιας διαπραγματευτικής ομάδας, η οποία θα λαμβάνει αποφάσεις με βάση την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, έχει γίνει γνωστό, πως ο ίδιος θα συναντηθεί με τους Θεσμούς μόνο για τα θέματα που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή τα δημοσιονομικά και εν μέρει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό,

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν, πως τόσο η πλευρά των εκπρόσωπων των Θεσμών όσο και το ΔΝΤ θεωρούν απόλυτα εφικτό τον στόχο της συμφωνίας εντός δύο εβδομάδων το πολύ, σε συνέχεια της συμφωνίας επί της αρχής η οποία επιτεύχθηκε στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, πηγή των Βρυξελλών υπογραμμίζει, πως για να μπορέσει να στεφθεί με επιτυχία και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνεται η εν λόγω συμφωνία θα πρέπει α οι τέσσερις εκπρόσωποι των Θεσμών να υπογράψουν μια συμφωνία (staff level agreement) με τις ελληνικές αρχές η οποία θα έχει δύο σκέλη.

Τι θα περιέχει η συμφωνία η οποία πρέπει να υπογραφεί;Τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίαςΤο πακέτο των επιπλέον μέτρων για το 2019-2020 το οποίο μεταξύ των υπολοίπων θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της φορολογίας και των συντάξεων, αλλά και τα αντισταθμιστικά, μέτρα τα οποία στόχο τους έχουν να μη διακυβευθεί η ανάπτυξη στη χώρα.

Στη συνέχεια, αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ έτσι ώστε να καθοριστεί η χρονική περίοδος αλλά παράλληλα και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα από το 2018 και μετά.

Διαβάστε επίσης:

Πιάνουν δουλειά απ’ την Τρίτη Κυβέρνηση και Θεσμοί- Τα πρώτα ραντεβού

photo:Nick Paleologos / SOOC

The post Επιστροφή των Θεσμών με γεμάτες βαλίτσες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα