Μέτρα «φωτιά» περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο | Οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης

08:26 9/5/2017 - Πηγή: iPop

Σημαντικά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί και παραμένουν ανοιχτά, όπως προκύπτει απ’ το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Το έγγραφο αποκαλύπτει πως Αθήνα και Θεσμοί δεν κατέληξαν προς το παρόν σε συμφωνία για το διάστημα κατά το οποίο θα απαιτείται στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, το πότε θα εφαρμοστούν

οι περικοπές στις συντάξεις, αλλά και το πότε θα εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Το κείμενο φέρει την ημερομηνία 2 Μαΐου, δηλαδή την ημέρα κατά την οποία ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Ο στόχος για πλεόνασμα στο 3,5%, σύμφωνα με το έγγραφο, απαιτείται μέχρι το 2021 ή το 2022. Αυτό επιβεβαιώνεται ότι παρόλο που επισήμως έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να συζητούν σε ανώτατο επίπεδο για τα πλεονάσματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα προκύπτουν απ’ το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, δεν έχει οριστεί η ακριβώς ημερομηνία για τις περικοπές στις συντάξεις. Αυτό το οποίο μένει να οριστεί είναι εάν οι μειώσεις 1% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις πρόκειται να εφαρμοστούν συνολικά το 2019 ή σταδιακά απ’ το 2019 μέχρι το 2021, ενώ σημειώνεται πως στο έγγραφο δεν αναφέρεται η συμφωνία για «πλαφόν» 18% στις περικοπές.

Για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.681 ευρώ δεν έχει οριστεί επίσης ημερομηνία. Οι μειώσεις πιθανόν να εφαρμοστούν το 2020-2021 και όχι μόνο το 2020.

Το έγγραφο αποκαλύπτει ακόμα πως προβλέπεται αύξηση βάσης υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με την έκπτωση 15% να ισχύει μόνο το 2018.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ωστόσο, τονίζει πως εάν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εκτιμήσουν ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα το 2020, τότε οι αλλαγές στη φορολογία θα ξεκινήσουν απ’ το 2019.

Εργασιακά:

Για τα εργασιακά η συμφωνία περιλαμβάνει:

Απαγόρευση της επεκτασιμότητας μέχρι και το 2018Άμεση άρση του υπουργικού βέτο για τις ομαδικές απολύσειςΕπαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας από το 2018 σε συνδυασμό με αλλαγές, όπως ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημαΑύξηση του κατώτατου ορίου των εργαζομένων σε επίπεδο πρωτοβάθμιου σωματείου, που θα πρέπει να συναινούν για την προκήρυξη απεργίας στο 50%Χαλάρωση της προστασίας των συνδικαλιστώνΑποκρατικοποιήσεις:Άμεση απεμπλοκή του διαγωνισμού για την παραχώρηση της διαχείρισης της Εγνατίας ΟδούΑξιοποίηση της συμμετοχής του 55%, που κατέχει το δημόσιο στο διεθνή αερολιμένα ΑθηνώνΕπιτάχυνση των διαδικασιών για τον κανονισμό λειτουργίας του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεωνΔιαγωνισμοί για πώληση της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ, του 17% της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ.Παραμονή των υπολοίπων περιφερειακών αεροδρομίων στην Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ)Τα αντισταθμιστικά μέτρα

Η εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων, όπως αναφέρεται στο κείμενο, θα γίνει με τη συνεργασία των ελληνικών Αρχών και Θεσμών κατά την τελική επικαιροποίηση του προγράμματος (2018).

Η Κυβέρνηση, παράλληλα με τα αντισταθμιστικά, μπορεί να ενισχύσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή/και να μειώσει τους φόρους, εάν το 2018 προκύψουν στοιχεία για υπεραπόδοση των στόχων.

Τα αντίμετρα στον φορολογικό τομέα για το 2019:

Μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20%Μείωση του συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%Σταδιακή μείωση του συντελεστή για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης«Επανασχεδιασμός» του ΕΝΦΙΑ με στόχο την μείωση τω εσόδων από τον βασικό φόρο ακινήτων, όχι περισσότερο από 0,1% του ΑΕΠ

Τα κοινωνικά μέτρα που θα εφαρμοστούν απ’ το 2020:

Αύξηση των στεγαστικών επιδομάτων σε συνδυασμό και με την καταβολή του ΚΕΑΕπιδότηση παρακολούθησης νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμώνΑύξηση του επιδόματος τέκνωνΜείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακαΕπενδύσεις για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης της γεωργίαςΕνεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίαςΤο δημοσιονομικό «κενό»

Το κείμενο επιβεβαιώνει ότι οι δανειστές «βλέπουν» δημοσιονομικό κενό το 2018 ύψους 0,3%, το οποίο και θα καλυφθεί με εξοικονόμηση των δαπανών.

Η εξοικονόμηση θα προέλθει συγκεκριμένα κατά 259 εκατ ευρώ από την ανασκόπηση των προνοιακών επιδομάτων, κατά 125 εκατ ευρώ το 2017 και 188 εκατ ευρώ το 2018 από την αύξηση του clawback στον ΕΟΠΥΥ, κατά 48 εκατ από τα φορολογικά έσοδα από τη μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων μέσω Airbnb, κατά 33 εκατ ευρώ από τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια και κατά 7εκατ ευρώ από την παρέμβαση στα επιδόματα που λαμβάνουν οι ένστολοι των ενόπλων δυνάμεων.

Για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου στους ιδιώτες δίνεται νέα παράταση, με την ολοκλήρωση των πληρωμών να μετατίθεται από τον Ιούνιο του 2017 τον Ιούνιο του 2018.

Μεταξύ των προαπαιτούμενων που πρέπει να ψηφίσει η Κυβέρνηση τον Μάιο είναι τα εξής:Πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείωνΗ επιτάχυνση κατασχέσεων και πλειστηριασμών για χρέη στο δημόσιοΝα μην παραταθούν ή να μην έρθουν καινούργιες ρυθμίσεις χρεών ή αμνηστευτικές φορολογικές διατάξεις, πέραν όσων υφίστανται.Η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ως τον Δεκέμβριο του 2017 για να προσεγγίσουν τις εμπορικές και τις αλλαγές στο φόρο περιουσίας που θα ισχύσουν από το 2018.Ο έλεγχος των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων που κανονικά θα είχαν παραγραφεί, αλλά μόνον για όσες έχουν διαπιστωθεί ενδείξεις φορολογικής απάτης.Η εξαίρεση από τον ΦΠΑ με χαμηλό τζίρο (κάτω από τις 25.000 ευρώ και ίσως κάτω και από τις 15.000 ευρώ)Η δημοσίευση νέας λίστας μεγάλων οφειλετών (τον Σεπτέμβριο του 2017)Από τα τέλη του 2017 την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από την ΑΑΔΕ και των εισπράξεων του ΝΑΤ από τον Ιούνιο του 2017 από τον ΕΦΚΑΤην πλήρη εφαρμογή της εργαλειοθήκης ΙΙΙ του ΟΟΣΑΆνοιγμα όλων των καταστημάτων (χωρίς περιορισμούς μεγέθους κλπ) τις Κυριακές από τον Ιούνιο του 2017Δέσμευση και απ’ τη ΝΔ

Τέλος, το κείμενο αναφέρει ξεκάθαρα πως το Ταμείο θα ζητήσει τη δέσμευση της ΝΔ ότι θα εφαρμόσει όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα, ενώ φέρεται να υπάρχει και ρήτρα διασφάλισης της συνταγματικότητας του «πακέτου» των μέτρων τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2019.

Διαβάστε εδώ το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

The post Μέτρα «φωτιά» περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο | Οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα