Είσαι εθισμένος στο φαγητό, όχι στις πίτσες και τις σοκολάτες!

16:31 15/9/2014 - Πηγή: iPop

Μπορεί να λες ότι δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς τα μπέργκερ σου, τις πίτσες, την καρμπονάρα ή τις σοκολάτες σου, αλλά οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι δεν είναι αυτή η αλήθεια. Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν εξάρτηση από το φαγητό, αλλά όχι από συγκεκριμένες τροφές, όπως όσες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή λίπος. Για την ακρίβεια, δεν έχουν βρει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για τους ανθρώπους που είναι εθισμένοι στις χημικές ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν ένα ψυχολογικό καταναγκασμό

για να φάνε, ο οποίος καθοδηγείται από τα θετικά συναισθήματα που ο εγκέφαλος συνδυάζει με το φαγητό. Αυτή είναι μια συμπεριφορική διαταραχή στην ίδια κατηγορία με την εξάρτηση για παράδειγμα, από τα τυχερά παιχνίδια, λένε οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Προσθέτουν ότι η εστίαση στην αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας θα πρέπει να μετακινηθεί από την ίδια τροφή προς τη σχέση του ατόμου με το φαγητό. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Neuroscience & Biobehavioral Reviews.

Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι υφίσταται επίσημα η εξάρτηση από το φαγητό, αλλά θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα μέχρι να μπορεί να γίνει κανονική διάγνωση. Η διάγνωση της εξάρτησης από το φαγητό προς το παρόν δεν περιλαμβάνεται στην κατηγοριοποίηση των ψυχικών διαταραχών.

Ο Δρ John Menzies, του Πανεπιστημίου του Κέντρου του Εδιμβούργου για Integrative Φυσιολογίας, δήλωσε, «Οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν λογικές εξηγήσεις για το υπερβολικό βάρος και είναι εύκολο να κατηγορήσουν τα τρόφιμα. Μπορεί ορισμένα άτομα να εμφανίζουν χαρακτηριστικά εξάρτησης από συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά ο δρόμους για τη θεραπεία θα ανοίξει, αν αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση αυτή ως εθισμό και όχι ως εξάρτηση από συγκεκριμένες χημικές ουσίες».

Η καθηγήτρια Suzanne Dickson του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, η οποίος συντόνισε τη μελέτη, πρόσθεσε, «Υπήρξε μια μεγάλη συζήτηση για το αν η ζάχαρη είναι εθιστική. Επί του παρόντος υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι κάθε συστατικό, στοιχείο των τροφίμων, πρόσθετο ή συνδυασμός συστατικών έχει εθιστικές ιδιότητες».

The post Είσαι εθισμένος στο φαγητό, όχι στις πίτσες και τις σοκολάτες! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα