Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος για τα μπλοκάκια- Όσα προβλέπει

14:44 20/1/2017 - Πηγή: iPop

Στη δημοσιότητα δόθηκε την Παρασκευή η εγκύκλιος για τα μπλοκάκια η οποία αναφέρει αναλυτικά όσα ισχύουν σχετικά με τις εισφορές. Η εγκύκλιος τονίζουμε, πως υπεγράφη το πρωί της ίδιας ημέρας από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιο Πετρόπουλο.

Όσοι αμείβονται με μπλοκάκια σύμφωνα με την εγκύκλιο χωρίζονται σε δύο διακριτές κατηγορίες ασφαλισμένων. Η σχετική υπουργική απόφαση καθορίζει ως ανώτατο ετήσιο πλαφόν ασφάλισης το ποσό των 70.320 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν μπλοκάκι και έχουν ετήσια σύμβαση, ενώ την ίδια για όσους έχουν σύμβαση μικρότερης διάρκειας, δηλαδή μερικών μηνών,

το ανώτατο ασφαλιστέο πλαφόν ανά μήνα είναι 5.860,80 ευρώ.

Η εγκύκλιος εξηγεί τον τρόπο υπολογισμού και πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών όσων δηλαδή αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και των μισθωτών με μικτά εισοδήματα.

Η εγκύκλιος προβλέπει σχετικά με τα άτομα τα οποία εντάσσονται στη ρύθμιση: «Σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 39 του ν.4387/2016, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που υπάγονται ή θα υπάγονταν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις αυτών, όπως ίσχυαν πριν την ένταξή τους στον ΕΦΚΑ, το συνολικό ποσό εισφοράς κύριας σύνταξης, ο τρόπος υπολογισμού, καθώς και ο υπόχρεος καταβολής της εισφοράς προσδιορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 38 του συγκεκριμένου νόμου, εφόσον το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά)».

Παράλληλα, αναφέρεται στα ποσοστά εισφορών και ειδικότερα το εισόδημα το οποίο προέρχεται από την άσκηση διαρκούς -και όχι ευκαιριακής- επαγγελματικής δραστηριότητας, και μόνο από την απασχόληση σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά) και τονίζει πως «προκύπτει ουσιαστικά αποκλειστικότητα ως προς το/τα πρόσωπο/α που αποδέχεται/ονται τις σχετικές υπηρεσίες».

«Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τις περιπτώσεις που υπάγονται στην οικεία ρύθμιση ελέγχεται σε συνάρτηση με τη διάρκεια της σύμβασης μεταξύ των μερών» υπογραμμίζει η εγκύκλιος και εξηγεί:

Σε περιπτώσεις συμβάσεων με διάρκεια μικρότερη του έτους, καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στην κατανομή της συμφωνημένης αμοιβής ανά μήνα ενώ και το ανώτατο όριο λαμβάνεται υπόψη σε μηνιαία βάση (5.860,80 ευρώ). Στην περίπτωση κατά την οποία το ποσό του/των ΔΠΥ που εκδίδεται/ονται μηνιαίως από ασφαλισμένο που υπάγεται στη ρύθμιση της παρ.9 του άρθρου 39, υπολείπεται της ελάχιστης βάσης υπολογισμού εισφορών, ο εν λόγω ασφαλισμένος υποχρεούται να καταβάλλει τις εισφορές που υπολείπονται του ελάχιστου ποσού κατά το χρόνο της ετήσιας εκκαθάρισης της ασφαλιστικής υποχρέωσης, οπότε και θα οριστικοποιούνται οι αναλογούσες σε αυτόν ασφαλιστικές εισφορές

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την εγκύκλιο.

The post Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος για τα μπλοκάκια- Όσα προβλέπει appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα