Αυλαία της Διάσκεψης για το Κυπριακό χωρίς συμφωνία

07:54 7/7/2017 - Πηγή: iPop

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής η Διάσκεψη για το Κυπριακό χωρίς συμφωνία, μετά το μαραθώνιο δείπνο εργασίας του Antonio Guterres με τους τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως η Διάσκεψη για την Κύπρο έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, ενώ ξεκαθάρισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αναπτυχθούν άλλες

πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το Κυπριακό πρόβλημα».

Κληθείς ν’ απαντήσει για το βασικό εμπόδιο στη Διάσκεψη, ο κ. Guterres σχολίασε πως «υπήρχαν διαφορές σε αριθμό θεμάτων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη». «Πιστεύω ότι υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων. Δεν θα ήθελα να απομονώσω ένα θέμα ιδιαίτερα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έγραψε στο Twitter πως «δεν ήταν δυνατό γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συνέχισε λέγοντας πως το «όνειρο και σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ζωντανό».

Δεν ήταν δυνατό γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα τουρκιας σε ολη τη μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης Κυπριακού παραμενει ζωντανό

Nikos Kotzias (@NikosKotzias) July 7, 2017

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε πως το αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου.

Ο «Φιλελεύθερος» μεταδίδει ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω της αμετακίνητης στάσης των Τούρκων σε εγγυήσεις και στρατεύματα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα ήθελαν επανεξέταση σε 15 χρόνια και στο στρατό μείωση σε συμφωνημένα επίπεδα. Η τουρκική πλευρά αξίωνε επίσης πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση, ενώ στο εδαφικό αποδέχτηκε μόνο επιστροφή μέρους της Μόρφου.

O Mevlüt Çavuşoğlu απ’ την πλευρά του σχολίασε ότι δεν είναι εφικτή η λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ.

Photo: SOOC /Nick Paleologos

The post Αυλαία της Διάσκεψης για το Κυπριακό χωρίς συμφωνία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα