Απορρίπτει η Κομισιόν την πρόταση Schäuble για αντικατάστασή της από τον ESM

11:06 16/2/2017 - Πηγή: iPop

Απορρίφθηκε από την Κομισιόν η πρόταση του Wolfgang Schäuble για αντικατάστασή της από ESM(Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας), στην εποπτεία εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας.

Μέσω του Επιτρόπου Οικονομικών, Pierre Moscovici, η Κομισιόν απάντησε στον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τις δηλώσεις Schäuble, ο οποίος τόνισε την επεκτατική ανάγκη να εφαρμοστούν οι δημοσιονομικοί κανόνες, από μη πολιτικούς θεσμούς όπως είναι και η Κομισιόν.

Όπως φαίνεται ο Wolfgang

Schäuble χαρακτήρισε την Κομισιόν «πολιτικό Θεσμό», εξηγώντας ότι δεν είναι σε θέση να επιβάλλει την τήρηση των υποχρεώσεων από τις κυβερνήσεις σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Με αυτό το επιχείρημα ο Schäuble προτείνει αυτόν τον ρόλο να αναλάβει ο ESM, o οποίος επειδή δεν χρειάζεται να δίνει λόγο σε κανέναν μπορεί να έχει τεχνοκρατικό ρόλο στην εφαρμογή των κανόνων.

Ως εκ τούτου οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Pierre Moscovici, ο οποίος υποστήριξε ότι υποβαθμίζουν τον ρόλο της Επιτροπής, ενώ και στην πρόταση να μετατραπούν οι διαδικασίες εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων απάντησε ότι ρόλος της Επιτροπής είναι η διασφάλιση εφαρμογής των κανόνων.

Καθήκον της Επιτροπής, είναι να διασφαλίζει ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων με την καλύτερη δυνατή χρήση της ευελιξίας των υφιστάμενων κανόνων

Προσπαθώντας να βάλει ένα τέλος στον διάλογο αυτό, ο Moscovici δήλωσε:

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί υγιή οικονομικά κριτήρια και να λαμβάνει υπόψη τις ειδικές περιστάσεις κάθε χώρας σεβόμενη πλήρως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο των προκλητικών σχολίων Schäuble, κατέθεσε ερώτηση προς τη Κομισιόν, εξηγώντας ότι επιθυμεί να πραγματοποιήσει κάποιο σχόλιο για την πρόταση αντικατάστασης της από τον ESM. Παράλληλα, ρώτησε πώς σκοπεύουν να κινηθούν στη συνέχεια, αλλά και πώς θα αντιμετωπίση την θέση ότι «η τήρηση άκαμπτων κανόνων, που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα επιμέρους χαρακτηριστικά των κρατών μελών, αποδεικνύεται ανεφάρμοστη».

Αναλυτικά οι ερωτήσεις:

1. Πώς σχολιάζει την άποψη που υποστηρίζει ότι η Επιτροπή ρίχνει περισσότερο βάρος στην πολιτική παρά στην τήρηση των κανόνων, και άρα ο ρόλος της πρέπει να υποκατασταθεί από τον ESM;

2. Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις έντονες μακροοικονομικές ισορροπίες, καθώς η τήρηση άκαμπτων κανόνων, που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα επιμέρους χαρακτηριστικά των κρατών μελών, αποδεικνύεται ανεφάρμοστη;

Απάντηση του Pierre Moscovici:

Η Επιτροπή ενεργεί ως θεματοφύλακας των Συνθηκών. Είναι υπεύθυνη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι καθήκον της να διασφαλίζει ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων με την καλύτερη δυνατή χρήση της ευελιξίας των υφιστάμενων κανόνων.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί υγιή οικονομικά κριτήρια και να λαμβάνει υπόψη τις ειδικές περιστάσεις κάθε χώρας σεβόμενη πλήρως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η αποστολή του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας είναι να διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και να παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδοτική συνδρομή για τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και των οποίων η άμεση επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Διαβάστε επίσης:

Νέες προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομία- Έκτακτη επίσκεψη Moscovici

The post Απορρίπτει η Κομισιόν την πρόταση Schäuble για αντικατάστασή της από τον ESM appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα