Αποφεύγεις το γυμναστήριο; Δες γιατί πρέπει να το ξεκινήσεις αμέσως!

10:31 6/2/2017 - Πηγή: iPop

Όλοι ξέρουμε, όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, ότι το γυμναστήριο είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για το σώμα μας. Μια νέα μελέτη εξετάζει ακριβώς ποια είναι τα οφέλη του γυμναστηρίου. Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας δείχνουν ακριβώς γιατί πρέπει όλοι να ξεκινήσουμε να πηγαίνουμε.

H έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τους επιστήμονες του Iowa State University, εξέτασε 405 σχετικά υγιείς ενήλικες, οι μισοί εκ των οποίων πήγαιναν γυμναστήριο για τουλάχιστον 30 ημέρες και τους μισούς από αυτούς, οι οποίοι πήγαιναν για τουλάχιστον τρεις μήνες. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, τον καρδιακό ρυθμό και τον δείκτη μάζας του σώματος τους ισορροπημένο, και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τον χρόνο, τον οποίο αφιέρωσαν στην άσκηση, αυτόν, τον οποίο αφιέρωσαν στο να κάθονται, και το χρόνο, τον οποίο αφιέρωσαν για να κάνουν διάφορες δραστηριότητες, δίνοντας στοιχεία του τρόπου ζωής, τον οποίο ακολουθούν κάθε εβδομάδα.

Οι ερευνητές στη συνέχεια ανάλυσαν τις απαντήσεις αυτές για να καθορίσουν ποιοι συμμετέχοντες ακολουθούσαν τις κατευθυντήριες οδηγίες για την φυσική δραστηριότητα: 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο ημέρες έκαναν ασκήσεις άρση βαρών ή άλλες δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης.

Η διαφορά μεταξύ των ομάδων ήταν «αρκετά δραματική και εκπληκτική», λέει ο Duck-Chul Lee, βοηθός καθηγητής κινησιολογίας. Ενώ, όσοι δεν πάνε γυμναστήριο ασκούνται κατά μέσο όρο 137 λεπτά την εβδομάδα, όσοι πηγαίνουν γυμναστήριο ασκούνται κατά μέσο όρο 484 λεπτά την εβδομάδα. Μόνο το 18% όσων πάνε γυμναστήριο πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα και ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Συνολικά, οι ερευνητές έδειξαν ότι, το να είσαι μέλος σε κάποιο γυμναστήριο, σημαίνει ότι έχεις 14 φορές υψηλότερες πιθανότητες να ακολουθείς τις κατευθυντήριες γραμμές της σωματικής δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια και για τους άνδρες και τις γυναίκες, και σχετίζονταν με θέματα υγείας, όπως η υψηλή χοληστερόλη, η αρθρίτιδα και το άσθμα.

Ποια τα οφέλη του γυμναστηρίου;

Δεν σημαίνει ότι όσοι είναι μέλη σε κάποιο γυμναστήριο, ασκούνται μόνο περισσότερο. Διατηρούν, ακόμα, σε καλά επίπεδα την υγεία της καρδιάς τους και έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι. Όσοι, μάλιστα, είναι μέλη σε κάποιο γυμναστήριο, έχουν χαμηλά ποσοστά καρδιακής ανεπάρκειας και υψηλότερη καρδιοαναπνευστική λειτουργία.

Πριν από την ανάλυσή τους, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι έχουν την υποψία πως όσοι είναι μέλη σε κάποιο γυμναστήριο, κατά πάσα πιθανότητα έξω από αυτό ακολουθούν καθιστική ζωή, με την δικαιολογία ότι έχουν γυμναστεί αρκετά την υπόλοιπη μέρα στο γυμναστήριο. «Σκεφτήκαμε ότι ίσως είναι περισσότερο κουρασμένοι, ή είναι ικανοποιημένοι που έχουν κάνει αρκετή άσκηση μέσα στη μέρα, σε σχέση με όσους δεν πάνε γυμναστήριο».

Από την άλλη, δεν αποτελεί και βασικό επιχείρημα, καθώς η σωματική δραστηριότητα έξω από το γυμναστήριο ήταν η ίδια και για τις δύο ομάδες. Για όσους, βέβαια δεν είναι μέλη, το να ενταχθούν σε ένα γυμναστήριο πραγματικά θα μπορούσε να αυξήσει τα συνολικά επίπεδα δραστηριότητάς τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι όσοι άνθρωποι είναι γενικά στη ζωή τους ενεργά άτομα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γραφτούν στο γυμναστήριο. Και ενώ η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μια πόλη με πολλές επιλογές για την υγεία, σημειώνουν, ότι οι άνθρωποι που ζουν σε πιο αγροτικές περιοχές μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να ενταχθούν σε ένα γυμναστήριο.

Και, φυσικά, έχει μεγάλη σημασία, όχι απλά να είσαι μέλος στο γυμναστήριο, αλλά και να εμφανίζεσαι τακτικά. Είναι αλήθεια ότι μερικοί άνθρωποι με ιδιότητα μέλους γυμναστικής δεν πηγαίνουν τακτικά στο γυμναστήριο, ενώ υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι αν και δεν είναι μέλη σε κάποιο γυμναστήριο, κάνουν τουλάχιστον ποδήλατο ή τρέξιμο μέσα στη μέρα.

Ο Lee εξηγεί, ότι η μελέτη βασίζεται στην ιδέα ότι η ένταξη στο γυμναστήριο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν ασκούνται αρκετά μέσα στη μέρα. Μόνο το 20% φαίνεται να πληρεί τις κατευθυντήριες γραμμές για την κατάρτιση δύναμης.

«Στο γυμναστήριο μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα βάρη ή τα μηχανήματα αντίστασης», λένε οι ερευνητές. «Στην πραγματική ζωή, δεν υπάρχουν τρόποι να βελτιώσεις τους μύες». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLΟS ONE.

Η Επικεφαλής συγγραφέας, Elizabeth Schroeder, και πρώην μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Iowa State, αναφέρει, ότι η ιδιότητα μέλους health club μπορεί να έχει ακόμα περισσότερα οφέλη, εκτός από την απώλεια βάρους, και ελπίζει τα ευρήματα της έρευνας να ενθαρρύνουν περισσότερους ανθρώπους να βρουν ένα γυμναστήριο ή fitness studio, το οποίο θα τους καλύπτει και θα γίνουν μέλη, τα οποία θα τα επισκέπτονται τακτικά.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν να είναι σε ένα γυμναστήριο και να κάνουν τη δική τους προπόνηση, ενώ άλλοι μπορεί να το επιλέγουν, για να προωθήσουν μια κοινωνική πτυχή, το διασκεδαστικό περιβάλλον, το συνεπές χρονοδιάγραμμα. Είτε έτσι είτε αλλιώς και οι δύο ομάδες περιλαμβάνουν την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, η οποία είναι και ο στόχος

Διαβάστε επίσης:

Personal training ή γυμναστήριο – Ιδού η απορία και η απάντηση…

Photos: Getty

The post Αποφεύγεις το γυμναστήριο; Δες γιατί πρέπει να το ξεκινήσεις αμέσως! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα