Από την Μπιενάλε της Βενετίας στη Θεσσαλονίκη: Ιστορία Μηδέν

17:01 7/10/2014 - Πηγή: iPop

Ιστορία Μηδέν. Έτσι ονομάζεται το έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου που διακρίθηκε στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας. Από τις 3 Οκτωβρίου παρουσιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του ΚΜΣΤ. Πρόκειται για ένα φιλμ σε τρία επεισόδια που είναι συνδυασμός αρχείο κειμένων και εικόνων γύρω από την αξία που αποδίδουμε στο χρήμα ως αντικείμενο καθημερινής

συναλλαγής, πλουτισμού και αιτία ένδειας. Δηλαδή το θέμα του είναι απολύτως επίκαιρο.

Το φιλμ απεικονίζει τρεις φαινομενικά άσχετους ανθρώπινους βίους που συναντώνται έμμεσα καθώς οι πράξεις του ενός επηρεάζουν –έστω και ασυνείδητα- τις επιλογές του άλλου. Στο πρώτο επεισόδιο ένας μετανάστης αναζητά στους δρόμους της Αθήνας χρησιμοποιημένα μέταλλα για να τα πουλήσει και να εξασφαλίσει την επιβίωσή του μέχρι που ένα τυχαίο εύρημα, μία σακούλα γεμάτη χαρτονομίσματα σε σχήμα λουλουδιών, ανατρέπει την καθημερινή ρουτίνα. Στο δεύτερο επεισόδιο, ένας καλλιτέχνης περιφέρεται καταγράφοντας εικόνες της πόλης, υλικό για το νέο του έργο, καθώς εντοπίζει τυχαία ένα καρότσι γεμάτο μεταλλικά αντικείμενα που προσελκύει την προσοχή του. Στο τελευταίο επεισόδιο πρωταγωνιστεί μια μοναχική ηλικιωμένη κυρία, συλλέκτρια έργων σύγχρονης τέχνης που ζει απομονωμένη στο σπίτι της. Αγαπημένη της ενασχόληση μία ξεχωριστή χειροτεχνία: φτιάχνει λουλούδια οριγκάμι με πρώτη ύλη χαρτονομίσματα του ευρώ.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σχολιάζει το έργο του: «Στην Ιστορία Μηδέν, οι τρεις διαφορετικές ιστορίες δεν συναντιόνται ποτέ άμεσα, «συναντιόνται» μόνο στο μυαλό ή τη μνήμη του θεατή. Με ενδιαφέρει πολύ αυτή η πτυχή της διασύνδεσης και το γεγονός ότι όλες οι πράξεις έχουν πράγματι νόημα κι επηρεάζουν τις ζωές των άλλων»

Παρουσιάσεις του Ιστορία Μηδέν

Μετά την παρουσίαση του έργου στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας ακολούθησαν ατομικές εκθέσεις: Stella Art Foundation / Μόσχα, Art Basel Miami South Beach, Kunstforingen GL STRAND / Κοπεγχάγη, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης / Αθήνα, συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις: CAFAM Biennial / Πεκίνο, EVA International Biennial / Limerick, Lehmbruck Museum / Duisburg, Centro Andaluz de Arte Contemporaneo / Σεβίλλη, και προβολές στη Νέα Υόρκη, το Άμστερνταμ, το Ελσίνκι, τις Βρυξέλλες, το Τορίνο και το Τελ Αβιβ.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Στέφανος Τσιβόπουλος είναι εικαστικός καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής. Γεννήθηκε στην Πράγα το 1973. Ζει και εργάζεται κυρίως στο Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη. Το έργο του κινείται στο χώρο του βίντεο / φιλμ και είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας σε αρχεία, ιστορική φωτογραφία και τον κινηματογράφο με ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές που καθορίζουν την ιστορία και την εποχή μας.

3 Οκτωβρίου 2014 – 10 Ιανουαρίου 2015

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00

The post Από την Μπιενάλε της Βενετίας στη Θεσσαλονίκη: Ιστορία Μηδέν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα