Ανατροπή σε όσα ήξερες: Αν βγάζεις πολλές selfies δεν είσαι ναρκισσιστής σύμφωνα με έρευνα

17:40 12/1/2017 - Πηγή: iPop

Ανατροπή σε όσα ξέραμε μέχρι σήμερα. Είσαι από αυτούς που θες να βγάζεις συνέχεια selfie; Έχεις βαρεθεί να σε κατηγορούν ότι επειδή σου αρέσει συνέχεια να βγάζεις φωτογραφίες τον εαυτό σου, αυτό σημαίνει ότι είσαι ναρκισσιστής; Νέα έρευνα δείχνει ότι όσοι βγάζουν selfies δεν είναι στην πραγματικότητα ναρκισσιστές.

Μια μελέτη από το Brigham Young University, η οποία βασίστηκε σε συνεντεύξεις

με πολλούς χρήστες του διαδικτύου που θέλησαν να συμμετέχουν στην έρευνα, διαπίστωσε ότι υπάρχουν τρεις τύποι χρηστών που δημοσιεύουν selfie: οι επικοινωνιολόγοι, οι αυτοβιογραφιστές και οι αυτό-αρθρογράφοι.

Οι επικοινωνιολόγοι δείχνουν ενδιαφέρον για την αμφίδρομη συνομιλία, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, και τραβούν selfie για να προσελκύσουν τους φίλους και την οικογένεια τους.

Οι αυτοβιογραφιστές από την πλευρά τους, χρησιμοποιούν τη selfie ως εργαλείο για την καταγραφή σημαντικών γεγονότων στη ζωή τους. Θέλουν οι άλλοι να βλέπουν τις φωτογραφίες τους, αλλά αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να πουν την ιστορία τους, να διατηρήσουν κάποιες προσωπικές τους στιγμές.

Οι αυτό-αρθρογράφοι, είναι άνθρωποι που τους αρέσει να γράφουν πολύ για κάθε στιγμή της ζωής τους και θέλουν να κάνουν καλή εντύπωση σε όσους τους διαβάζουν.

Η έρευνα βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 46 συμμετέχοντες ηλικίας από 18-45, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν ανεβάσει άπειρες selfies. Οι συμμετέχοντες ζητήθηκαν να απαντήσουν 48 διαφορετικούς σκοπούς για τους οποίους επιλέγουν να βγάζουν selfie. Στην συνέχεια κλήθηκαν να απαντήσουν σε ανοιχτές- κλειστές ερωτήσεις για τις επιλογές των selfie που τραβούν. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Visual Communication Quarterly.

Ο συγγραφέας Steven Holiday, δήλωσε ότι έχει να κάνει με τον σκοπό αυτού που ανεβάζει μια φωτογραφία, που θα τον κάνει να ξεχωρίσει σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Πρέπει να επισημάνω, ότι δεν είναι όλοι όσοι δημοσιεύουν selfie, ναρκισσιστές. Έχει πολύ ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς αυτό το παράξενο και πολύπλοκο μίγμα ανθρώπων που θέλουν να συγκρατούν τις προσωπικές τους στιγμές, αλλά και να επικοινωνήσουν ή να λάβουν την αποδοχή από τους άλλους

Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι πρέπει να κατανοήσουμε τα βαθύτερα αίτια που οι άνθρωποι τραβούν selfie και πώς τα εικονικά στιγμιότυπα μπορούν να διαμορφώσουν τις σκέψεις μας, τις διαθέσεις μας και τις ζωές μας. Και σε έναν κόσμο όπου τα ψηφιακά μέσα είναι σε έξαρση, αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Τέλος ο Steven Holiday τονίζει:

Αν δημοσιεύσω μια selfie και μαζέψω 100 και 500 like, αυτό έχει σημασία για μένα προσωπικά, για τα κίνητρά μου, την ψυχή μου. Το να ανακαλύπτουμε ποιοι είμαστε, και βοηθώντας να καταλάβουμε ποιοι ακριβώς θέλουμε να είμαστε, μπορεί να είναι χρήσιμο, είτε πρόκειται για τη βελτίωση των σχέσεών μας με τους άλλους, είτε για την αύξηση της αυτοεκτίμησής μας, ή θέτοντας νέους στόχους για τον εαυτό μας

Διαβάστε επίσης:

Μια ερώτηση αρκεί για να καταλάβεις εάν κάποιος είναι ναρκισσιστής

Photo: Getty

The post Ανατροπή σε όσα ήξερες: Αν βγάζεις πολλές selfies δεν είσαι ναρκισσιστής σύμφωνα με έρευνα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα