Αναστασιάδης: Πρόοδος στη διαπραγμάτευση, πάω με αποφασιστικότητα στην Ελβετία

19:04 4/11/2016 - Πηγή: iPop

Ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό παρείχε στον κυπριακό λαό ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής. Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε για την πορεία την διαπραγμάτευσης και τόνισε πως πάει στην Ελβετία με αποφασιστικότητα και βούληση.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως «πάω στην Ελβετία με αποφασιστικότητα, καλή θέληση και την αναγκαία βούληση, έχοντας

κατά νου ότι η λύση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και να καθησυχάσει τις ανησυχίες του κυπριακού λαού».

Απ’ την πορεία της διαπραγμάτευσης μέχρι στιγμής προκύπτει «ξεκάθαρα πως θα είναι απόλυτα διασφαλισμένες οι τρεις βασικές αρχές που διακρίνουν τα κράτη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δηλαδή: η μία και μόνη διεθνής προσωπικότητα, η μία και μόνη κυριαρχία και η μία και μόνη ιθαγένεια».

Πού υπάρχει σημαντική πρόοδος;

Κατά τον κ. Αναστασιάδη πρόοδος έχει σημειωθεί στα εξής σημεία:

Κεφάλαια της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού Εξουσιών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΟικονομίαςΚεφάλαιο του Περιουσιακού.

Είναι μια πρόοδος που «σε κάποιες των περιπτώσεων, βελτιώνει προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού αντίστοιχες πρόνοιες του Συντάγματος του 1960, ή άλλων κατά καιρούς πρωτοβουλιών και διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού».

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, η διασφάλιση ενός ισχυρού, αποτελεσματικού και λειτουργικού συστήματος διακυβέρνησης, αφού έχει συμφωνηθεί κατάλογος αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους που περιλαμβάνει τις εξωτερικές σχέσεις, τις σχέσεις με την Ε.Ε., την αμυντική πολιτική, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, τον έλεγχο και ασφάλεια των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων συνόρων, τη μεταναστευτική πολιτική και άλλα.

Για πρώτη φορά, σημείωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, είναι σε καλό στάδιο ο διάλογος «για την ανάγκη όπως από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης προκύψουν οφέλη για το σύνολο των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Σ’ αυτό το πλαίσιο τόνισε πως συζητείται:

Να αποδοθεί η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.Να υπάρξει άμεση απόδοση των υπό επιστροφή ακατοίκητων περιοχών και της νεκρής ζώνης στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.Από την πρώτη ημέρα, να υπάρξει αποχώρηση σημαντικού αριθμού κατοχικών στρατευμάτων.

Είναι καλά γνωστό πως και στα δύο θέματα (της Ασφάλειας και Εγγυήσεων και του Εδαφικού) υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών. Θέλω να ελπίζω πως στις διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα στην Ελβετία, θα έχουμε τέτοια πρόοδο που θα δημιουργεί την προοπτική να προχωρήσουμε και στην ουσιαστική συζήτηση των κεφαλαίων της ασφάλειας και των εγγυήσεων

Για τον Κύπριο Πρόεδρο, για να υπάρξει ελπίδα θετικής κατάληξης, δεν είναι αρκετή η ρητορική για επιθυμία της λύσης. «Δεν είναι αρκετή η ρητορική περί κατανόησης των ανησυχιών των Ελληνοκυπρίων. Να γίνει κατανοητό πως μία αξιοπρεπής και αποδεκτή από όλους λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Μια λύση που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους. Πως μία ανάλογη λύση θα είναι προς όφελος και της ίδιας της Τουρκίας και του τουρκικού λαού».

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC

The post Αναστασιάδης: Πρόοδος στη διαπραγμάτευση, πάω με αποφασιστικότητα στην Ελβετία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα