Αλέξης Τσίπρας: «Η Ελλάδα και η Κίνα δεν μοιράζονται μόνο ένα ένδοξο κοινό παρελθόν αλλά και ένα κοινό όραμα για το μέλλον»

14:30 12/5/2017 - Πηγή: iPop

«Η Ελλάδα και η Κίνα δεν μοιράζονται μόνο ένα ένδοξο κοινό παρελθόν αλλά και ένα κοινό όραμα για το μέλλον» σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πεκίνο.

Ο Πρωθυπουργός αρχικά ευχαρίστησε τις αρχές του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών ένα φημισμένο και ιστορικό κινεζικό πανεπιστημιακό ίδρυμα.

«Σήμερα η αμοιβαία επωφελής συνεργασία μας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία

ζώνη, ένας δρόμος» δεν μπορεί παρά να εδράζεται στον πολιτισμό την εκπαίδευση και τις επαφές μεταξύ των λαών και των πολιτών μας και ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ανθρώπων» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος στην αρχή της ομιλίας του.

Ο ίδιος ανέφερε ότι πέρυσι το Καλοκαίρι όταν επισκέφτηκε το Πεκίνο, γιορτάσαμε 10 χρόνια εταιρικής συνεργασίας που βασίστηκε στην συνεργασία στην ναυτιλία και προανήγγειλε ακόμα περισσότερες συνεργασίες σε όλους τους τομείς τονίζοντας την σημασία του λιμανιού του Πειραιά γι’ αυτή τη σχέση.

«Πέρσι το καλοκαίρι που επισκέφτηκα το Πεκίνο γιορτάσαμε 10 χρόνια εταιρικής συνεργασίας η οποία βασίστηκε στην συνεργασία μας στη ναυτιλία και την σημασία της πόλης του Πειραιά του μεγάλου λιμανιού της Ελλάδας» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Στην συνέχεια έκανε λόγο για το Κινεζικό και το Ελληνικό όραμα τα οποία συμβαδίζουν και συμπληρώνουν το ένα το άλλο:

Συμφωνήσαμε ότι το κινεζικό όραμα για τον δρόμο του μεταξιού αλλά και το ελληνικό όραμα να καταστεί η Ελλάδα περιφερειακός κόμβος μεταφορών τουρισμού και πολιτισμού αποτελούν δύο οράματα που συμβαδίζουν, συναντιόνται και συμπληρώνουν το ένα το άλλο.

O Πρωθυπουργός τόνισε ότι συμφωνήσανε να επεκτείνουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς αξιοποιώντας τον κεντρικό ρόλο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων γιατί όπως αναφέρει ο ίδιος «καμία σχέση αν δεν εδράζεται σε στέρεα θεμέλια δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά».

Ακούστε απόσπασμα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

Χαιρετισμός στην τελετή θεμελίωσης του νέου Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πεκίνο. https://t.co/vwTxKQGpT5

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 12, 2017

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό το 2017 θα αποτελέσει έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας Κίνας και στο πλαίσιο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ο ρόλος των εκπαιδευτικών και ερευνητικών θεσμών που μπορούν να υπηρετήσουν με συνέπεια και διάρκεια μία κοινή στρατηγική στόχευση, δηλαδή την καλύτερη και πληρέστερη κατανόηση μεταξύ των δύο λαών, της σύγχρονης Ελλάδας και σύγχρονης Κίνας μέσω της ιστορίας και του πολιτισμού.

Συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες, σήμερα στο Πεκίνο. Μεταξύ άλλων συζητήσαμε με στελέχη της Κινεζικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού, 1/2 pic.twitter.com/oPqMJ6fmX7

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 12, 2017

Ο ίδιος δηλώνει χαρούμενος που αυτό εντάσσεται στους στόχους του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών:

Eίμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μαθαίνω ότι αυτό εντάσσεται και στους στόχους του νέου Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο σας.

O κ. Tσίπρας τόνισε ότι, η Ελλάδα και η Κίνα δεν μοιράζονται μόνο ένα ένδοξο κοινό παρελθόν αλλά και ένα κοινό όραμα για το μέλλον που δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην καλύτερη γνώση του ενός για τον άλλον
Στα εγκαίνια Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πεκίνο.

Ο Πρωθυπουργός λέει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα και η Κίνα είναι δύο χώρες που βρίσκονται μεν γεωγραφικά μακριά, συνδέονται όμως με δεσμούς φιλίας και αλληλοεκτίμησης.

«Οι δύο χώρες είναι κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών και την ίδια στιγμή ενισχύουν τη μεταξύ τους συνεργασία, με το βλέμμα στο μέλλον. Αντλούν όμως από τις πολιτιστικές παρακαταθήκες, ειδικότερα πώς αυτές μπορούν να ενώνουν και να καταστούν, Έλληνες και Κινέζους, προνομιακούς συνομιλητές» αναφέρει ο ίδιος.

Ο Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι ο πολιτισμός, η παιδεία και οι επιστήμες, από κοινού με τις επαφές και ανταλλαγές μεταξύ λαών και πολιτών, αποτελούσαν τη βάση του παραδοσιακού Δρόμου του Μεταξιού, που συνέδεε Κίνα και Ευρώπη, με τον ελληνικό χώρο να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις σχέσεις αυτές.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τελείωσε την ομιλία του αφού πρώτα συνεχάρη τις αρχές του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου, δείχνοντας την στήριξη του στο εγχείρημά τους για το νέο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, ενώ εξέφρασε τη χαρά του για την υποδοχή της οποίας έτυχε από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.

Άφιξη στο Πεκίνο για τις εργασίες του #BeltAndRoadForum Ενισχύουμε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας. pic.twitter.com/qO0bweVJnk

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 12, 2017

The post Αλέξης Τσίπρας: «Η Ελλάδα και η Κίνα δεν μοιράζονται μόνο ένα ένδοξο κοινό παρελθόν αλλά και ένα κοινό όραμα για το μέλλον» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα