Αυξάνονται τα θύματα από την γρίπη- Τι ειπώθηκε στην σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας;

21:19 1/2/2016 - Πηγή: iPop

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Υγείας για την γρίπη. Στους 34 έχει φθάσει ο αριθμός των θυμάτων, πολλοί απ’ αυτούς ήταν κάτω των 60 ετών. 80 άτομα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση σε ΜΕΘ.

Ο υπουργός Υγείας είπε πως παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, η διαχείριση των περιστατικών της γρίπης γίνεται χωρίς προβλήματα.

Φάνηκε ανήσυχος για το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμών, ειδικά στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Το ποσοστό δεν ξεπερνάει το 10%.

Κατά

την σύσκεψη λήφθηκε η απόφαση να σταλεί στα νοσοκομεία εγκύκλιος σχετικά σχετικά με την ανάγκη εμβολιασμού του προσωπικού, όπως επίσης και της τήρησης των κανόνων υγιεινής.

Η εγκύκλιος αναφέρει πως: «Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η χώρα βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πάσχουν από γρίπη τύπου Α και ειδικότερα από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09. Στην πλειονότητά τους είναι άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη και δεν έχουν εμβολιασθεί».

Στην εγκύκλιο υπάρχει και οδηγία σχετικά με την χρήση αντιϊκών φαρμάκων στις πρώτες εκδηλώσεις της γρίπης.

Εκφράστηκαν απόψεις και ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη κλινών ΜΕΘ και μια πρόταση που έπεσε στο τραπέζι ήταν η χρήση κλινών ιδιωτικών κλινών από τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, ήδη δρομολογείται η πρόσληψη 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών για να στελεχωθούν οι ΜΕΘ.
Εάν γίνει αυτό, τότε θα υπάρξει σταθερή λειτουργία των κλινών ΜΕΘ, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα να ανοίξουν κι άλλες που παρέμεναν κλειστές.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ θεωρεί ότι θα υπάρξει αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και θυμίζει τα μέτρα αντιμετώπισης:

Α. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται επίσης για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Β. Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και φέτος και είναι οι ακόλουθες: Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειεςΚαρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχέςΑνοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).Μεταμόσχευση οργάνωνΔρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημαΧρόνια νεφροπάθεια

Επίσης ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι υποφέρουν από νευρομυϊκά νοσήματα, οι έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, οι λεχωίδες, οι θηλάζουσες. Επίσης τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) >40 kg/m2, τα παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

Προσεκτικά πρέπει να είναι και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των έξι μηνών, ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη. Επαγρύπνηση χρειάζεται και από τους κλειστούς πληθυσμούς (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.), και από τους εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

The post Αυξάνονται τα θύματα από την γρίπη- Τι ειπώθηκε στην σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα