Αφγανιστάν: Ένας χρόνος στην εξουσία οι Ταλιμπάν – Ένας χρόνος από την ημέρα που η χώρα βυθίστηκε στον σκοταδισμό και χιλιάδες γυναίκες ζουν μέσα στο φόβο

11:02 15/8/2022 - Πηγή: iPop

Έναν χρόνο πριν στο Αφγανιστάν, κατάφεραν για ακόμη μια φορά να ανέλθουν οι Ταλιμπάν στην εξουσία, καταλαμβάνοντας την πρωτεύουσα της χώρας, Καμπούλ, αφού προηγήθηκε μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες η διαδοχική κατάκτηση όλων των σημαντικών πόλεων της χώρας. Από την ημέρα εκείνη, το Αφγανιστάν, το «Παρίσι της Ανατολής» , όπως το αποκαλούσαν παλαιότερα, είναι στα χέρια των εξτρεμιστών ισλαμιστών, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής φιλελευθεροποίησης που είχε ξεκινήσει στη χώρα τις τελευταίες δυο δεκαετίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ,

οι Ταλιμπάν κήρυξαν τη σημερινή ημέρα αργία 15/08, για να γιορτάσουν την πρώτη επέτειο της επιστροφής τους στην εξουσία. Εκτός από την κήρυξη αργίας, δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής κανένας επίσημος εορτασμός για την επέτειο, όμως η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε πως θα μεταδώσει ειδικά προγράμματα, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ποιοι είναι οι Ταλιμπάν: Η ιστορία, οι σκληροπυρηνικοί νόμοι τους και η θέση της γυναίκας στο καθεστώς τους

Ένας χρόνος οι Ταλιμπάν στην εξουσία

Στις 15 Αυγούστου 2021, χάρη στην αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έπειτα από 20 χρόνια στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα, οι φονταμενταλιστές ισλαμιστές κατέλαβαν χωρίς μάχη την πρωτεύουσα Καμπούλ, στο τέλος μιας επίθεσης αστραπή την οποία διεξήγαγαν σε όλη την επικράτεια εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων συνεχίστηκε μέχρι τις 31 Αυγούστου, με δεκάδες χιλιάδες πανικόβλητους αμάχους να σπεύδουν προς το μοναδικό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας για να φύγουν από τη χώρα με οποιαδήποτε διαθέσιμη πτήση.

Ένα χρόνο μετά, οι μαχητές Ταλιμπάν εκφράζουν τη χαρά τους για το γεγονός ότι το κίνημά τους ασκεί σήμερα την εξουσία, τη στιγμή που οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής αρωγής, από την πλευρά τους, εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι μισοί από τους 38 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακραία φτώχεια.

Για τους απλούς Αφγανούς και ιδιαίτερα για τις γυναίκες, η επιστροφή των Ταλιμπάν αύξησε σημαντικά τις δυσκολίες. Πολύ γρήγορα και παρά την αρχική υπόσχεσή τους, οι νέοι αφέντες της χώρας σε μεγάλο βαθμό επέστρεψαν στην υπερσυντηρητική ερμηνεία του ισλάμ που είχε χαρακτηρίσει το πρώτο πέρασμά τους από την εξουσία, από το 1996 ως το 2001, περιορίζοντας πολύ τα δικαιώματα των γυναικών.

Το σκληρό πρόσωπο των Ταλιμπάν: Διαλύουν με βίαιο τρόπο διαδήλωση Αφγανών γυναικών στην Καμπούλ – Η γενναία διαμαρτυρία με σύνθημα «Ψωμί, δουλειά και ελευθερία»

H δυσοίωνη πραγματικότητα για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν

«Οι πολίτες του Αφγανιστάν, άνδρες και γυναίκες, έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στον νόμο». Αυτή η έκφραση ήταν μια βαρυσήμαντη αλλαγή, που κατοχυρώθηκε το 2004 στο Αφγανικό Σύνταγμα. Μέχρι τότε, κανένας νόμος δεν είχε αναγνωρίσει την ισότητα μεταξύ των φύλων στη χώρα. Αν και, νωρίτερα τα δικαιώματα των γυναικών είχαν ήδη αρχίσει να βελτιώνονται με την εγκαθίδρυση του Υπουργείου Γυναικείων Υποθέσεων το 2001 μετά την αποχώρηση των Ταλιμπάν από τη χώρα.

2022 και οι Ταλιμπάν βρίσκονται πλέον έναν χρόνο στην εξουσία. Παρόλο που υποσχέθηκαν σεβασμό απέναντι στα δικαιώματα των γυναικών και των διεθνών συνόρων, φαίνεται πως αυτό δεν ισχύει. Δυστυχώς, τον τελευταίο χρόνο, τα δικαιώματα των γυναικών δέχτηκαν πολλές επιθέσεις.

Οι γυναίκες είναι αποκλεισμένες από πολλά δημόσια αξιώματα και απαγορεύεται να ταξιδεύουν μόνες εκτός της πόλης τους. Το Μάρτιο οι ισλαμιστές έκλεισαν και πάλι τα λύκεια και τα κολέγια για τα κορίτσια, μερικές ώρες μόλις μετά την επαναλειτουργία τους που είχε ωστόσο προαναγγελθεί από καιρό.

Γιατί οι Ταλιμπάν κλείνουν ξανά όλα τα γυμνάσια και λύκεια θηλέων στο Αφγανιστάν;

Στις αρχές Μαΐου, ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν διέταξε τις γυναίκες να φορούν στους δημόσιους χώρους ενδυμασία που να τις καλύπτει πλήρως, κατά προτίμηση την μπούρκα.

«Από την ημέρα που ήρθαν, η ζωή έχασε το νόημά της», λέει η Ογκάι Αμάιλ, μια κάτοικος της Καμπούλ. «Μας τα άρπαξαν όλα, μπήκαν μάλιστα στον προσωπικό χώρο μας», συνεχίζει.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αφγανιστάν: Ένας χρόνος στην εξουσία οι Ταλιμπάν – Ένας χρόνος από την ημέρα που η χώρα βυθίστηκε στον σκοταδισμό και χιλιάδες γυναίκες ζουν μέσα στο φόβο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αφγανιστάν, Ταλιμπάν –,afganistan, taliban –