Γιατί παθαίνεις μόνο εσύ hangover και όχι οι φίλοι σου;

09:01 15/8/2022 - Πηγή: iPop

Πόσες φορές μας έχει συμβεί να έχουμε βγει το προηγούμενο βράδυ με φίλους, να έχουμε καταναλώσει μια σεβαστή ποσότητα αλκοόλ και την επομένη μέρα να είμαστε σε άσχημη κατάσταση; Αρκετές φορές, θα πω εγώ. Παρόλα αυτά ενώ εμείς είμαστε μεταξύ καναπέ και κρεβατιού και δεν μπορούμε να κουνηθούμε, βλέπουμε φίλους μας να μην έχουν καταλάβει τίποτα από την προηγούμενη βραδιά και να είναι έτοιμοι για νέες περιπέτειες. Εκεί, λοιπόν, θέτουμε το ερώτημα “γιατί παθαίνω hangover εγώ και οι άλλοι όχι”, μην μπορώντας να βρούμε την απάντηση στην

ερώτηση. Σήμερα, όμως, θα αναλύσουμε την συγκεκριμένη κατάσταση και θα παρουσιάσουμε ποια είναι τα συμπτώματα του hangover.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του hangover;

Φυσικά, μπορεί να γνωρίζουμε από προσωπική εμπειρία ότι το hangover ισοδυναμεί με μια ολόκληρη μέρα στο κρεβάτι μας ή τον καναπέ μας βλέποντας τηλεόραση και προσπαθώντας να επαναφέρουμε μάταια τον εαυτό μας στην κανονική του κατάσταση. Ωστόσο, τα πιο κοινά συμπτώματα του hangover είναι κόπωση, αδυναμία, δίψα, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, πόνο στο στομάχι, ίλιγγο, ευαισθησία στο φως, διαταραχή στον ύπνο, εφίδρωση και αυξημένη αρτηριακή πίεση σε πιο σπάνιες περιπτώσεις.

Σωθήκαμε: Βρέθηκε επιτέλους το μυστικό για να νικήσεις το hangover!

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν παθαίνουν hangover;

Παράγοντας γενετική. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε το 2014, ορισμένοι οργανισμοί μπορούν να διασπάσουν τα υποπροϊόντα, γενετικά και μεταβολικά, έτσι ώστε να μην τους επηρεάσει την επόμενη μέρα. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 4.000 άτομα από μια βάση δεδομένων εθελοντών που έχουν επιλεγεί για το ιατρικό τους ιστορικό και διαπίστωσαν ότι οι γενετικοί παράγοντες αντιπροσώπευαν το 45% της διαφοράς στη συχνότητα του hangover στις γυναίκες και το 40% στους άνδρες.

Παράγοντας αφυδάτωση. Όταν αναρωτιόμαστε, “γιατί παθαίνω hangover” θα πρέπει πάντα να εξετάζουμε το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η αφυδάτωση στο hangover μας. Πιο αναλυτικά, επειδή το αλκοόλ είναι διουρητικό, έχει σαν αποτέλεσμα να χάνουμε μεγάλη ποσότητα υγρών από τον οργανισμό μας. Επίσης, όταν πίνουμε, συχνά δεν ενυδατωνόμαστε σωστά. Θυμήσου, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να πίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό όταν καταναλώνουμε το ποτό, όπως επίσης και ότι ο γενικός κανόνας είναι ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτήρι αλκοόλ που πίνουμε.

Pexels

Παράγοντας φύλο. Όσο περίεργο και αν μας φαίνεται το φύλο ενός ατόμου παίζει σημαντικό ρόλο στο θέμα του hangover. Πιο συγκεκριμένα, αν ένας άνδρας και μια γυναίκα καταναλώσουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ, η γυναίκα είναι πιθανό να ξυπνήσει την επόμενη μέρα με εντονότερα συμπτώματα hangover. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες μεταβολίζουν διαφορετικά το αλκοόλ και γιατί οι άνδρες έχουν μεγαλύτερα αποθέματα νερού στον οργανισμό τους λόγω μεγαλύτερου σωματικού βάρους, άρα αντεπεξέρχονται καλύτερα στην αφυδάτωση και έχουν μεγαλύτερη ανοχή στο αλκοόλ από τις γυναίκες.

Παράγοντας ανοχή. Η ανοχή μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Το hangover μπορεί να είναι σαν το κρυολόγημα όπου εμάς μπορεί να μας ταλαιπωρεί για αρκετές μέρες και σε άλλους να είναι μόνο για μια ημέρα. Έτσι ακριβώς μπορεί να γίνει και με το hangover. Εμείς να έχουμε έναν πολύ δυνατό πονοκέφαλο που θα μας κάνει να μείνουμε στο κρεβάτι όλη μέρα και οι φίλοι μας να έχουν έναν πολύ ελαφρύ πονοκέφαλο και να περνάει ομαλά η μέρα τους.

Οπότε την επόμενη φορά που θα ξυπνήσουμε μετά από βραδινή κραιπάλη με ποτά μην μπορώντας να κουνηθούμε ενώ οι φίλοι μας είναι μια χαρά και θα αναρωτηθούμε “γιατί παθαίνω hangover και οι άλλοι όχι” ας έχουμε στο μυαλό μας τα παραπάνω δεδομένα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί παθαίνεις μόνο εσύ hangover και όχι οι φίλοι σου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα