Αχτσιόγλου: Ακραίες και παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

08:37 20/2/2017 - Πηγή: iPop

Για ακόμα μια φορά η υπουργός Εργασίας,Έφη Αχτσιόγλου, έκανε λόγο για ακραίες και παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, οι οποίες βασίζονται σε λάθος εκτιμήσεις. Η υπουργός υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα ορθολογικό επιχείρημα που να δικαιολογεί την αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων, κάτι το οποίο επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και το ΔΝΤ.

Σε συνέντευξή της στη Ναυτεμπορική, η Ε. Αχτσιόγλου

ξεκαθάρισε ότι η μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας δεν μπορεί να είναι συμβατή με οποιαδήποτε μορφή δημόσιας χρηματοδότησης, ενώ συμπλήρωσε ότι «στις περιπτώσεις που σε μια επιχείρηση βεβαιώνονται σοβαρές παραβάσεις, όπως η αδήλωτη εργασία, θα υπάρχει ποινή αποκλεισμού από δημόσιους διαγωνισμούς για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα».

Για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η Υπουργός σημείωσε ότι ένα χρήσιμο εργαλείο θα μπορούσε να είναι η πρόβλεψη μειωμένου προστίμου για όσους εργοδότες παρανομούν, εφόσον συνοδεύεται από πρόσληψη του αδήλωτου εργαζόμενου.

Για την εξάλειψη της ανεργίας:

Η ουσιαστική εξάλειψη της ανεργίας εξαρτάται από την υλοποίηση του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης. Σ’ αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματά μας, στοχεύοντας κυρίως στη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους με υψηλά προσόντα, ώστε να ανασχεθεί η τάση φυγής τους στο εξωτερικό (brain drain), καθώς και στην ενίσχυση των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους. Στο πλαίσιο αυτό ήδη υλοποιείται πρόγραμμα 4.000 θέσεων εργασίας για τη στελέχωση του συνόλου των νοσοκομείων της χώρας

Για τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, η κα Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών ΣΣΕ αποτελεί ανάγκη που προκύπτει από την ίδια την πραγματικότητα.

Εξαπολύοντας επίθεση στο ΔΝΤ, η Υπουργός το κατηγόρησε ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να αρνείται αυτή την πραγματικότητα και να επιμένει να ζητάει ακραία και παράλογα μέτρα, που στόχο έχουν την περαιτέρω διάλυση και απορρύθμιση της εργασίας.

Δεν μας κάνει εντύπωση, αφού το ΔΝΤ από κοινού με τις προηγούμενες Κυβερνήσεις κατά την περίοδο 2010-2014 ισοπέδωσαν τα εργασιακά δικαιώματα και καλλιέργησαν το έδαφος για την άνθιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Η ίδια συνέχισε τα πυρά της κατά του Ταμείου, λέγοντας ότι το ΔΝΤ βασίζεται σε μια σειρά από εσφαλμένες εκτιμήσεις σχετικά με το κόστος του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, οι οποίες το οδηγούν σε ένα τελικά αβάσιμο συμπέρασμα ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι γενναιόδωρες.

Το ΔΝΤ επιμένει σε μια πολιτική λιτότητας, αρνούμενο συχνά την τεκμηριωμένη συζήτηση. Η στάση αυτή δεν αφορά μόνο το ζήτημα των συντάξεων, αλλά συνολικά το ζήτημα της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Αναφορικά λοιπόν με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η Κυβέρνηση αλλά και οι άλλες πλευρές εργάζονται για να γεφυρωθούν οι αποστάσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με τις προβλέψεις για το δημοσιονομικό κενό το 2019. Η γεφύρωση των αποστάσεων αυτών με ρεαλιστικό τρόπο θα συμβάλει στην επίτευξη μιας συμφωνίας άμεσα

The post Αχτσιόγλου: Ακραίες και παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα