Velculescu: Σύντομα συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους

11:14 21/7/2017 - Πηγή: iPop

Την αισιοδοξία της πως σύντομα θα επιτευχθεί η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εξέφρασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, η επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Delia Velculescu.

Βέβαια η κα Velculescu τόνισε πως το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο. Η μείωση του χρέους δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με στρατηγικές πρωτοφανών

πρωτογενών πλεονασμάτων ή υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Ακόμα και αν ακολουθηθούν οι προγραμματισμένες πολιτικές δεν θα λυθεί το πρόβλημα.

Η χώρα θα καταφέρει να ξαναβγεί στις αγορές όταν πλέον θα έχει υλοποιήσει το πρόγραμμα. Η έγκαιρη υλοποίηση του θα στηρίξει την εμπιστοσύνη και θα βοηθήσει στην άρση των capital controls πριν από το τέλος του προγράμματος.

Στο προσκήνιο των συζητήσεων και των εξετάσεων ήρθε το χρέος της κεντρικής Κυβέρνησης έναντι του χρέους της γενικής Κυβέρνησης. Η μετάβαση αυτή έγινε με την σύμφωνη γνώμη τη ελληνικής Κυβέρνησης και έπειτα από συνεννόηση, γνωστοποίησε η κα Velculescu.

Είναι πολύ σημαντικό πως δεν έχει δοθεί διορία για την υλοποίηση και την λήψη αποφάσεων σχετικά με την μείωση του χρέους. Αυτό έγινε για να αποφευχθούν τυχόν διαταραχές στις αγορές.

Το πρόγραμμα τοποθετεί ως στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ. Η D. Velculescu έχει χαμηλότερες προσδοκίες και περιμένει να φτάσει το 2,2% του ΑΕΠ, φανερώνοντας πως το Ταμείο περιμένει να υπάρξει απόκλιση.

Διαβάστε επίσης:

Το πρόγραμμα Ελλάδας- ΔΝΤ | Αναλυτικά όσα προβλέπει

Photo: AP

The post Velculescu: Σύντομα συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα